Suomi100-lahjahehtaareja on koossa lähes 600

17.8.2017 / Artikkeli
Pitkospuut. Kuva: Annamari Heikkinen
Pitkospuut. Kuva: Annamari Heikkinen

Suomalaiset ovat lahjoittamassa suojelumetsää satavuotiaalle isänmaalleen tavoitteen mukaisesti. Tässä vaiheessa Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle -kampanjassa on tehty suojelupäätöksiä 572 hehtaarin edestä ja tiedossa, vireillä tai julkistettuna on 450 hehtaaria lisää.

”Uskon kyllä, että 1800 hehtaarin tavoite täyttyy”, sanoo ylitarkastaja Päivi Gummerus-Rautiainen ympäristöministeriöstä.

Hehtaarit eivät kuitenkaan ole tasaisesti ympäri maata, vaan painottuvat pohjoiseen ja itään. Kaikkiaan varmoja kohteita on koossa 29. Lisäksi kaksi kuntaa on mukana yhteensä 40 hehtaarilla.

Kampanja alkoi vuoden alussa ja se kestää tasan vuoden: kaikki tälle vuodelle päivätyt hankkeet otetaan mukaan. Toistaiseksi suurin kohde on julkisuudessakin laajasti ollut inarilaisen luonnonsuojelija Teuvo Niemelän 147 hehtaarin lahjoitus. Toiseksi suurin, 86 hehtaarin kohde löytyy Kuhmosta.

Tiedossa on myös, että Koneen säätiö aikoo osallistua noin 120 hehtaarin lahjoituksella Lounais-Suomessa.

Valtio on myös mukana

Osana kampanjaa valtio on sitoutunut suojelemaan vastaavan määrän omia metsiään. Näiden alueiden kartoittaminen on jo käynnistynyt, mutta lopulliset suojelupäätökset voidaan tehdä vasta vuoden 20+18 puolella, kun yksityismetsien suojelumäärät tiedetään.

Kartoitusta tehdään Metsähallituksessa. Ympäristöpäällikkö Antti Otsamo uskoo, että kohteet löytyvät kyllä.
”Nyt koostamme pitkää listaa kohteista, joilla on luonnonsuojelullista merkitystä”, sanoo Otsamo. Työhön vaikuttaa, että valtion talousmetsät on jo moneen kertaan kammattu erilaisin periaattein ja suojelun kannalta arvokkaita talousmetsiä on jäljellä hyvin vähän.

Metsähallituksen kannalta kohteet pitäisi myös löytyä sieltä, missä suojelulle on paikallista kannatusta. Todennäköisesti esimerkiksi Suomussalmen Syväjärven alue, missä paikalliset ovat jopa vaatineet suojelua, tulee osaksi kampanjaa.

Otsamon tietojen mukaan valtionmetsien suojelukohteita ei tarvitse etsiä samoilta seuduilta, missä yksityiset suojelualueet ovat. ”Tämä olisikin hankalaa, jos yksityisten kohteita tulee paljon Etelä-Suomesta, missä valtion talousmetsiä on hyvin vähän”, sanoo Otsamo.


Ympäristöministeriön tiedote 25.8.2017: Koossa on jo 657 hehtaaria

Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle

Metsien suojelusta forest.fi-sivulla


 

Hannes Mäntyranta

Kirjoita kommentti