Näyttävimmät pääkonttorit tehdään nyt puusta – näistä 4 rakennuksesta yllättäjä on Supercell

21.9.2021 / Artikkeli
Supercell Helsinki. Kuva: Pasi Salminen
Supercellin Helsingin toimistossa suunnitellaan pääosa yhtiön supersuosituista peleistä. Kuva: Pasi Salminen

Puu on tullut voimalla suuriin ja näyttäviin toimistorakennuksiin, kuten yritysten pääkonttoreihin. forest.fi etsi neljä mielenkiintoista esimerkkiä ympäri Euroopan.

1. Supercell rakensi koodareille kodin

Hay Day, Clash of Clans ja Brawl Stars -peleistään tuttu Supercell aloitti vuonna 2010 vaatimattomasti 35 neliön toimistolla, jossa työskenteli 15 ihmistä läppäreineen ja kahviautomaatteineen. Yhtiö kertoo verkkosivullaan, että toimitusjohtaja joutui toisinaan siirtämään työpöydän virkaa toimittaneen pahvilaatikon käytävälle tehdäkseen muille tilaa.

Ensimmäisen omaan toimitilaan Supercell muutti viime tammikuussa. Helsingissä sijaitsevassa kahdeksankerroksisessa rakennuksessa suunnitellaan pääosa yhtiön supersuosituista peleistä.

”Halusimme rakentaa kodin. Halusimme paikan, jossa työntekijämme voivat keskittyä täysin pelinkehitykseen ilman häiritseviä olosuhteita”, sanoo projektinjohtaja Janne Saarinen Supercelliltä.

Rakennuksen kaikki toimistotilat ovat muunneltavia.

”Pelialalla tiimien kokoonpanot voivat vaihdella nopeasti. Nyt voimme vaikka viikonlopun aikana kasvattaa tai pienentää jonkun tiimin tilaa siirtämällä seiniä”, Saarinen sanoo.

Supercell Helsinki. Kuva: Pasi Salminen
Supercellin pääkonttori on osa Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevaa Wood City -puukorttelia. Kuva: Pasi Salminen

Pääosa työpisteiden kaapeloinneista on korotetun lattian alla. Pistorasiapylväitä tai ilmassa roikkuvia liitäntäjohtoja ei ole. Yhteensä talossa on 450 kilometriä tietoliikennekaapelia.

”Pystymme optimoimaan valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa tilakohtaisesti”, sanoo Saarinen.

Supercell valitsi puurakennuksen, koska Saarisen mukaan se on tulevaisuuden rakentamista.

”Halusimme tukea puurakentamisen kehitystä omalla hankkeellamme. Uusi kotimme on kotimaisen puurakentamisen taidonnäyte ja suunnannäyttäjä, mistä olemme hyvin ylpeitä”, sanoo Saarinen.

Janne Saarinen, Supercell
Supercellin projektinjohtajan Janne Saarisen mukaan puu on tulevaisuuden rakennusmateriaali. Kuva: Supercell

Puurakentaminen antaa myös tilaa luovuudelle.

”Puu tuo toimistoon lämpöä ja kodinomaisuutta. Toivomme, että ratkaisumme lisäävät työhyvinvointia”, Saarinen sanoo.

Pääkonttori on Suomen suurin puinen toimistotalo käytetyn puun määrällä mitattuna. Rakennuksen kaksi alinta kerrosta ja hissikuilut ovat betonia, muu pääosin savolaista kuusta, jonka on toimittanut Stora Enso. Yhtiö on laskenut, että kohteessa käytetty puu varastoi hiilidioksidia 600 henkilöauton vuosipäästön verran.

Rakentamisessa oli haastetta, sillä suunnitelmista muutettiin jopa 70 prosenttia. Talon rakennesuunnittelusta vastasi Sweco.

Helsingin kaupunki myönsi Supercellin pääkonttorille Rakentamisen ruusu -palkinnon vuonna 2020. Rakennukseen voi tutustua myös Iltalehden julkaisemalla videolla.

Supercell Helsinki. Kuva: Pasi Salminen
Spike on tuttu Supercellin supersuositusta Brawl Star -pelistä. Kuva: Pasi Salminen

2. Macallanin viskitislaamo yhdistää puuta ja lasia

Skotlantilainen Macallan Distillers halusi toimitalon, joka korostaisi viskin valmistuksen vaiheita. Syntyi rakennus, jossa vierailukeskuksesta näkee lasiseinän läpi kolmeen tislaamoon ja mäskäämöön. Kaikkea yhdistää yhtenäinen, massiivipuinen katto.

Macallan Distillery. Kuva: Shutterstock
Kaukaa mäenrinteeltä rakennus näyttää kumpuilevalta kedolta. Kuva: Shutterstock

Kattoon käytettiin Metsä Woodin kertopuisia kattolevyjä ja palkkeja. Sisäkatto jätettiin tekemättä.

”Halusimme nostaa esiin materiaalien aitouden. Liimapuupalkkien avulla saimme aikaan myös rakennuksen nykyaikaisen ilmeen”, kertoo Rogers Stirk Harbour + Partnersin projektiarkkitehti Toby Jeavons Metsä Woodin tiedotteessa.

Rakennuksessa on tuhansia puuosia. Ne tehtiin Wiehagin tehtaalla Itävallassa.

Esimerkiksi kattolevyjen piti olla todella ohuita, hiottuja ja mittatarkkoja, kertoo Wiehagilla työskentelevä Johannes Rebhahn Talking Wood -videolla.

Toby Jeavons on tyytyväinen tulokseen: ”Viskiharrastajat näkevät vierailukeskuksen lasisen seinän läpi, miten viskiä valmistetaan.”

Rakennus valmistui vuonna 2018. Se sijaitsee Craigellachiessa, Skotlannin Speysidessa. Rakennuksen rakennesuunnittelija oli Arup ja rakentaja Robertson.

Macallan Distillery
Arkkitehtuuri korostaa Macallanin kauniita kuparisia tislauslaitteistoja.

3. Green Office Enjoy yllättää keveydellään

Pariisissa sijaitseva kahdeksankerroksinen Green Office Enjoy -toimistorakennus rakennettiin rautatien päälle. Siitä tehtiin luoteinen portti viereiseen Clichy-Batignollesin kaupunginosaan.

Vuonna 2019 käyttöön otetun rakennuksen pinta-alasta 15 prosenttia on julkisessa käytössä. Siihen kuuluu esimerkiksi viherrakenteinen terassi. Talon toimistoissa on töissä noin 1250 henkeä.

Koska talo rakennettiin sillalle, sen oli oltava kevyt. Ratkaisuksi löytyi puu. Vain talon pohjakerros on rakennettu betonista, mikä vaimentaa ali kulkevien junien aiheuttamaa tärinää.

Green Office Enjoy
Puun valintaa tuki sen uusiutuvuus ja arkkitehtitoimiston, Baumschlager Eberle Architekten, pitkä kokemus puurakentamisesta. Kuva: Baumschlager Eberle, Wikimedia Commons

Talon lähes 17 000 kerrosneliömetriin käytettiin 1900 kuutiota ristiinliimatusta puusta valmistettuja CLT-elementtejä. Kaikkiaan puuta käytettiin 2700 kuutiota, mikä varastoi 520 tonnia hiilidioksidia. Rakentamisen hiilidioksidipäästöt olivat 2900 tonnia pienemmät kuin vastaavankokoisessa tavanomaisessa rakentamisessa, mikä vastaa 23 miljoonan kilometrin ajoa henkilöautolla, kirjoittaa arkkitehtuurisivusto e-architect.

Green Office Enjoyn rakennuttaja oli Bouygues Immobilier ja rakennesuunnittelija Structural EngineerAIA Ingénierie. Teknisistä ratkaisuista vastasi Barbanel ja puutavaran toimitti Mathis.

4. Diesel haki pääkonttoriinsa alkuvoimaa puusta

Muotivaatteista tunnettu Diesel halusi, että sen Benelux-maiden uusi pääkonttori kuvastaisi yhtiön brändiä: alkuvoimaa, lujuutta, luonnollisuutta ja uskallusta olla erilainen.

Muitakin vaatimuksia oli: rakennuksen oli oltava valmis yhdeksässä kuukaudessa ja materiaaleista haluttiin vastuullisia ja kestäviä.

Diesel Benelux
Dieselin Benelux-maiden uuden pääkonttorin rakennuspaikka oli vaativa: Amsterdamin trendikäs satama-alue.

Aikataulu piti, kun yhteistyö arkkitehtien, konsulttien, rakennesuunnittelijoiden ja Metsä Woodin välillä sujui.

Diesel halusi rakennukseen myös tilan, jossa voi järjestää muotinäytöksiä. Sitä varten suunniteltiin suuri, avoin atrium. Se edellytti kattorakenteisiin pitkän jännevälin.

Vaatimus täytettiin erittäin vahvoilla kertopuuelementeillä, joiden pituus on 8–17 metriä. Kevyeltä näyttävien elementtien pituus näkyy ulkoterassilla, missä jänneväli on lähes 16 metriä mutta elementtien korkeus vain 41 senttiä.

1100-neliöisen katon sahanhammasmuotoon päädyttiin, koska se muistuttaa alueen vanhoista tehtaista ja tuo samalla paljon valoa rakennukseen. Rakennuksen suunnitelleen arkkitehtitoimiston Dedaton arkkitehti Dick Venneman kehuu ​​​​​kattoa mestariteokseksi.

”Sahalaitainen kattoprofiili on maamerkki. Sisäpuolella näkyviin jätetty puu tuo lämpöä. Se, yhdistettynä teräkseen ja betoniin, tuo Dieselin DNA:han selvää lisäarvoa”, Venneman sanoo.

Rakennus valmistui vuonna 2014. Sen rakennesuunnittelija oli Kooij & Dekker Ingenieursbureau ja rakentaja oli Herenbouw bv.

Tiedätkö sinä kiinnostavia esimerkkejä julkisesta puurakentamisesta? Kerro meille!

Hannes Mäntyranta

2 kommenttia “Näyttävimmät pääkonttorit tehdään nyt puusta – näistä 4 rakennuksesta yllättäjä on Supercell”

Stora Enson pääkonttori tietysti myös aina kiinnostaa.

Vastaa

Tietysti. Se vain ei ole vielä valmis.

Vastaa

Kirjoita kommentti