Katso, mikä muuttuu metsäalalla: Tässä on teollisuuden uusi ohjelma luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi
Metsäteollisuus ry ja Sahateollisuus ry julkaisivat tiekartan Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.
Suomen talousmetsissä tehdään jo nyt luonnon monimuotoisuutta vahvistavia toimia, mutta niiden toteuttamista koko puunhankinnan ketjussa tulee parantaa. Johtopäätös liittyy puuta jalostavan teollisuuden uuteen monimuotoisuustiekarttaan, jonka Metsäteollisuus ry. ja Sahateollisuus ry. julkaisivat 12. syyskuuta.
”Tiekartan taustalla oleva laaja tutkimushanke osoittaa, että teemme jo nyt oikeita asioita, kun toteutamme talousmetsissä monimuotoisuustoimia. Niistä ei ole syytä luopua. Sen sijaan on tärkeää valtavirtaistaa toimet siten, että niitä todella tehdään laajasti kautta koko metsätalouden ja puunhankinnan ketjun”, sanovat Metsäteollisuuden metsäjohtaja Karoliina Niemi ja Sahateollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen sähköpostitse.Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on kaikkien yhteinen asia. Tavoite lähtee ylimmästä johdosta ja kulkee läpi koko organisaation.
”Tämä edellyttää motivaatiota, osaamista ja sitoutumista, joita kaikkia tulee vahvistaa”, Niemi ja Kostilainen sanovat.
5+5 toimea
Nyt julkistetusta, 20-sivuisesta ohjelmasta löytyy viisi käytännön toimea ja viisi näitä tukevaa toimea. Kriteereinä käytettiin Niemen ja Kostilaisen mukaan tutkimukseen perustuvaa vaikuttavuutta sekä sitä, että toimenpiteet ovat toteutettavissa käytännössä.
”Luonnonhoidon vaikuttavuudessa on vielä kehittämisen varaa. Ja luontotoimien laatuun on syytä kiinnittää huomiota. Tähän tarvitaan tietoa sekä uusien ohjeiden laatimista ja jatkuvaa päivittämistä”, Niemi ja Kostilainen toteavat.
Ensimmäiset viisi toimea tavoittelevat metsien monimuotoisuuden kannalta keskeisten elinympäristöjen ja rakennepiirteiden vahvistamista. Metsien rakennepiirteillä tarkoitetaan sitä, miten monipuolisesti metsissä on lajien tarvitsemia resursseja, kuten erilaisia ja eri ikäisiä puita ja lahopuuta. Ohjelman ytimessä ovat lahopuun lisääminen, arvokkaiden luontokohteiden turvaaminen sekä lehtipuuston lisääminen.
Tiekartan toimenpiteet:
- Monipuolistetaan puulajisuhteita lisäämällä lehtipuiden osuutta ja harvinaisempien lehtipuiden määrää.
- Varmistetaan lajiston kannalta riittävät lahopuuresurssit. Lisätään runkolahopuun määrää ja monimuotoisuutta.
- Turvataan arvokkaat elinympäristöt metsätaloustoimien yhteydessä ja edistetään vapaaehtoista suojelua.
- Tunnistetaan talousmetsien lehdot ja paahdeympäristöt ja lisätään niiden monimuotoisuusarvoja hoitotoimenpiteillä.
- Lisätään paloelinympäristöjä toteuttamalla kulotuksia ja luonnonhoidollisia polttoja.
”Haluamme aivan erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että lehdot ja paahderinteet sekä paloelinympäristöt saavat tarvitsemansa huomion. Omien toimiemme lisäksi esitämme kansallista lehto-ohjelmaa sekä paahdeympäristöohjelmaa”, Niemi ja Kostilainen korostavat.
Otteita toimista, jotka tukevat ohjelman toimeenpanoa:
- Vahvistetaan henkilöstön monimuotoisuuteen liittyvää osaamista koko metsäalalla
- Yhteistyön luominen ja keskustelukulttuurin parantaminen metsäalalla ja kansalaisjärjestöjen kanssa
- Teknologiaan panostaminen kaukokartoituksessa, metsäkoneiden tekniikassa ja luontotiedon mittaamisessa.
- Tiedon ja monitieteisen tutkimuksen kehittäminen ja käytännön soveltaminen
Motivaation vahvistaminen monimuotoisuuden merkityksestä sekä itseisarvona että metsätalouden kannattavuuden varmistajana
Tiekartan päätelmät perustuvat laajan tutkimushankkeeseen, jossa on ollut mukana Luonnonvarakeskuksen, Itä-Suomen yliopiston, Metsäteho Oy:n, Paikkatietokeskuksen ja Tapio Palvelut Oy:n asiantuntijoita.
Niemi ja Kostilainen muistuttavat, että luonnon tilaa voidaan seurata luotettavasti vain mitatun tiedon avulla.
”Tietoa sekä käytännön seurannan että tutkimuksen kautta tarvitaan lisää. Haluamme mitata tekemistä ja tuloksia. Tähän tarvitaan sekä toimijoiden keräämää tietoa, että valtakunnallisia seurantoja ja inventointeja. Tiedon pitää olla kaikkien saatavilla helposti yhdessä paikassa, mihin esitämme kansallisen luontotietokeskuksen perustamista”, Niemi ja Kostilainen sanovat.
Katso koko Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustiekartta (pdf)
Lue lisää: Viisi faktaa mustikasta – metsämarja on superruokaa mutta myös monimuotoisuuden mittari