Puun määrä suomalaisessa metsässä lisääntyi

15.2.2024 / Artikkeli
Suomessa hakatun runkopuun määrä pieneni viime vuonna ja oli 69 miljoonaa kuutiometriä. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistyss
Suomessa hakatun runkopuun määrä pieneni viime vuonna ja oli 69 miljoonaa kuutiometriä. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistyss

Hakkuiden väheneminen johtuu metsäteollisuuden tuotteiden kysynnän hiipumisesta.

Suomessa hakatun runkopuun määrä pieneni viime vuonna ja oli 69 miljoonaa kuutiometriä, tiedottaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Tukkipuun hakkuut supistuivat yhdeksän ja kuitupuun hakkuut kahdeksan prosenttia.

”Hakkuut, metsänhoitotyöt ja luonnonpoistuma vähensivät viime vuonna elävän pystypuuston määrää 82,3 miljoonaa kuutiota. Uutta runkopuuta kasvoi 103,6 miljoonaa kuutiometriä, joten puuston kokonaistilavuus suureni 21,3 miljoonalla kuutiometrillä”, kertoo Luken yliaktuaari Jukka Torvelainen tiedotteessa.

Suomessa on viime vuosina puhuttu metsien hiilinieluista. Ne ovat keskeisessä roolissa Suomen ja EU:n ilmastopolitiikassa. Hiilinielulla tarkoitetaan prosessia, joka poistaa hiiltä ilmakehästä, pienentää ilmakehän CO2-pitoisuutta ja siten viilentää ilmastoa.

Vielä ei tiedetä, paljonko metsien hiilinielut kasvoivat hakkuiden vähenemisen ansiosta. Asiasta julkistetaan lisätietoa toukokuussa, kertoi Jukka Torvelainen viestipalvelu X:ssä.

Metsätaloustuotteiden kysyntä väheni

Hakkuut jäivät viime vuonna koko maassa 11,2 miljoonaa kuutiometriä arvioituja hakkuumahdollisuuksia pienemmiksi. Torvelainen sanoo tiedotteessa, että taustalla on metsäteollisuustuotteiden kysynnän heikkeneminen.

Metsäteollisuus ry:n mukaan metsäteollisuustuotteiden kysyntä väheni keskeisillä markkina-alueilla viime vuonna. Taustalla vaikuttivat inflaatio, korkojen nousu ja korkeat varastotasot.

Kemiallisessa metsäteollisuudessa paperin tuotantomäärä laski 5,0 prosenttia vuoden 2022 tasosta- Kartongin tuotanto väheni peräti 18,6 prosenttia, mutta sellun tuotantomäärä laski vain puolella prosentilla.

Sahatavaraa tuotettiin viime vuonna 6,8 prosenttia vähemmän ja vaneria peräti viidenneksen (21,6 prosenttia) verrattuna edelliseen vuoteen.

Lue lisää: Kuvat kertovat: Näin päätehakattu metsä on kasvanut 1, 17, 19, 33, 60 ja yli 200 vuodessa

Lue lisää: Näin tunnistat vaarallisen puun pihalla ja metsässä: 8 + 7 merkkiä, joista on syytä huolestua

Tero Karjalainen

Kirjoita kommentti