Ympäristöystävällisempien puupohjaisten tekstiilien kysyntä kasvaa nopeasti – maailmassa hylätään rekka-autollinen vaatteita joka sekunti

18.4.2024 / Artikkeli
Puupohjainen tekstiili ja puupohjaista lankaa
Puupohjaisille tekstiileille on maailmassa kova tarve tekstiiliteollisuuden valtavan ympäristöjalanjäljen keventämiseksi. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Entistä useampi vaate syntyy tulevaisuudessa puusta ja metsäteollisuuden sivuvirroista.

”Kestävä tekstiiliteollisuus rakentuu tulevaisuudessa pääasiassa puuvillan ja nopeasti osuuttaan lisäävien selluloosakuitujen varaan”, sanoi Pulp & Beyond -konferenssissa huhtikuussa Helsingissä puhunut saksalainen Michael Carus Renewable Carbon Initiativesta.

Forest.fi uudistuu – vastaa lukijakyselyyn ja voita lahjakortti

Selluloosakuituja voidaan valmistaa puusta, metsäteollisuuden ja maatalouden sivuvirroista (mm. hake, olki) ja kierrätyspaperista.

”Myöhemmin tekstiiliteollisuutta tuetaan vahvasti bio- ja CO2-pohjaisilla synteettisillä kuiduilla sekä kaikenlaisten kuitujen tehokkaalla kierrätyksellä.”

Yhdistelmä voi Carusin mukaan korvata suurimman osan fossiilipohjaisista synteettisistä kuiduista.

Huoli ympäristöstä kasvaa

Nykyisen tekstiiliteollisuuden luvut kylmäävät. Niitä esitteli konferenssissa Aspi N. Patel, ABG & Birla Cellulosen toimitusjohtaja.

Maailmassa poltetaan tai hylätään joka sekunti yksi rekka-autollinen vaatteita. Muotiteollisuus vastaa 8–10 prosentista maapallon hiilidioksidipäästöjä. Se on enemmän kuin kansainvälinen lentoliikenne ja merirahdin kuljettaminen tuottavat yhteensä.

”Huoli tekstiiliteollisuuden ympäristöjalanjäljestä kasvaa”, Patel totesi.

Maailmassa poltetaan tai hylätään joka sekunti yksi rekka-autollinen vaatteita. Muotiteollisuus vastaa 8–10 prosentista maapallon hiilidioksidipäästöjä. Se on enemmän kuin kansainvälinen lentoliikenne ja merirahdin kuljettaminen tuottavat yhteensä.

Yli puolet (noin 60 prosenttia) alan käyttämistä materiaaleista on muovia. Patelin mielestä asioiden on muututtava.

”Mikäli muotiteollisuus jatkaa nykyistä menoa, hiilidioksidipäästöt pomppaavat neljännekseen (26 prosenttia) kaikista päästöistä vuoteen 2050 mennessä”, Patel totesi.

Vaatteita metsästä ja maataloudesta

Nykyisiä materiaaleja ympäristöystävällisempiä, selluloosapohjaisia tekstiilejä kehitetään nyt kiivastahtisesti. Alan kärkiyrityksinä kulkevat muun muassa suomalaiset Spinnova, Ioncell ja Kuura.

Spinnova lupaa hiilidioksidipäästöjen putoavan noin kolme neljännestä (74 prosenttia) ja veden käytön lähes kokonaan (98 prosenttia) verrattuna perinteiseen tekstiiliteollisuuteen. Kuura kertoo valmistavansa uudenlaista tekstiilikuitua ilman fossiilisia polttoaineita.

Selluloosakuidut ovat ainoita biopohjaisia ja biohajoavia kuituja, joiden tuotantoa voi nopeasti lisätä. Niiden osuutta tulee kasvattaa tekstiiliteollisuuden kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi.

Ruotsalaisyritys TreeToTextilen edustaja lupasi konferenssissa, että jokainen tonni heidän kuituaan vähentää kaksi tonnia (CO2eq) hiilidioksidia ilmakehästä.

Michael Carusin mukaan selluloosapohjaisten tekstiilien osuus markkinasta oli kuusi prosenttia vuonna 2022. Kuluvalla vuosikymmenellä on odotettavissa kahdeksan prosentin kasvulukuja.

”Selluloosakuidut ovat ainoita biopohjaisia ja biohajoavia kuituja, joiden tuotantoa voi nopeasti lisätä. Niiden osuutta tulee kasvattaa tekstiiliteollisuuden kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi”, Carus sanoi.

Lue lisää: Puu korvaa muovin, styroksin… nämä ovat suomalaisen biotalouden 6 merkittävää uutuutta

Lue lisää: Tutkija söi joka aamu ruokalusikallisen mikrokiteistä selluloosaa – lihoi 6 kiloa kolmessa kuukaudessa 

Tero Karjalainen

Kirjoita kommentti