Kiitos esimerkeistä, mitä metsä kasvaa.
Kuusamossa ne kertova metsänviljelyn enemmän kuin tuplaavan puun kasvun luontaiseen uudistumiseen verrattuna. Arvokasvussa ero kertaantuu. Mänty- ja kuusitukin markkina-arvo on kuitupuuhun verrattuna yli 3 kertainen.

Pidetään mielessä, että 75 vuotta on uurastettu metsäpuiden rodun jalostuksessa. 1.5 polvi ”testattu” laatu on saatavissa ja vain paras on kyllin hyvä.

Tässä taannoin paneeliprofessorit kampanjoivat ”hakkuut vähentävät metsien hiilinieluja sata vuotta”. VMI tietokanta kertoo aivan muuta. Kun hakkuut sotien jälkeen ylittivät metsien kasvun 1950-1970, syntyi tilaa, jossa Luonto käytti valon, veden ja ravinteet uuteen kasvuun. Kasvu kiihtyi seuraavat 50 vuotta sitä enemmän, mitä enemmän hakattiin mutta alkoi taantua 2020 paikkeilla, kun hakkuut ovat pitkään laahanneet 30% kasvusta jäljessä. Metsämme kaipaavat uudistusta. Uutta satoa ei saada, ellei vanhaa korjata.
VMI on mitattua tietoa sadalta menneeltä vuodelta. Ympäristö- ja ilmastopaneelien professorit ovat kristallipalloistaan näkevinään 100 vuotta tulevaan. Luettuani väitteen ”hakkuun jälkeen metsä ei vuosikymmeniin ole hiilinielu” etsin ja kyselin onko asiaa tutkittu. Kun googlekin puristi päätään ja myyntiin tuli noin 400m x 500 m palsta, joka oli 23-25 vuotta sitten hakattu puhtaaksi, ostin sen. Palsta oli villi viidakko, uudistunut luontaisesti koivulla, seassa kuusta ja mäntyä. Hakkuussa kertyi energiapuuta 190 m3/ha, mikä 25 vuoden ajalla vastaa 7,6 m3/ha keskimääräistä vuosikasvua. Tulkitsen tuloksen niin, ettei puhtaaksihakkuu 25 vuotta sitten ollut vähentänyt palstan hiilinielua vaan teki tilaa uudelle kasvulle. Tiedon janossani sen keskeytin. Ensi keväänä otetaan uusi alku, istuttamalla 1.5 polven kuusen taimet.

Vastaa