Maksatko kahdesta samasta tuotteesta enemmän siitä, joka on pakattu näyttävämmin? Vastaus on jopa kymmenkertaisesti kyllä

Aaltopahvi kulkee kaikkien käsissä joka päivä. Siihen pakataan niin elintarvikkeita kuin elektroniikkaakin, mutta myös kalliita hajuvesia ja alkoholia, joille aaltopahvi tuo olennaista lisäarvoa.
Aaltopahvipakkaus on todellinen moniosaaja. Se suojaa sisällä olevaa tuotetta kaikissa sää- ja valo-olosuhteissa ja eri lämpötiloissa. Se avautuu asiakkaalle paitsi konkreettisesti, myös merkinnöissään, joissa se kertoo sisällöstään kaiken oleellisen.
Aaltopahvipakkaus on tehty uusiutuvasta raaka-aineesta, se on myrkytön, ja sen voi joko uudelleenkäyttää tai kierrättää – ja se useimmiten se myös kierrätetään.
Parhaassa tapauksessa pakkaus on ratkaiseva syy ostopäätökseen, vaikka harva kuluttaja sellaista myöntää.
Stora Enso Packaging Oy:n Lahden pakkaustehdas tekee paitsi aaltopahvia, myös jalostaa sen pakkauksiksi asti. Se siis painaa pakkausten painatukset, leikkaa pakkauspahvin ja tekee siihen taitokset, jolloin asiakkaalle jää vain pahvilevyn taittelu valmiiksi pakkaukseksi. Siihen pakkaustehdas toimittaa koneen, jos sellainen katsotaan tarpeelliseksi.
Aaltopahvi koostuu kerroksista
Aaltopahvi on nerokas keksintö. Se koostuu kerroksista, joissa kahden kartonkilevyn väliin on liimattu aallon muotoista aallotuskartonkia. Tällaisia kerroksia aaltopahvissa voi olla kolmesta viiteen kappaletta.
Aallotuskartongin avulla aaltopahviin saadaan esimerkiksi sähköpylväistä tuttua ristikkorakennetta muistuttava, erittäin luja mutta kevyt rakenne. Se kestää enemmän kuin saman paksuinen, umpinainen pahvilevy, mutta on sitä selvästi kevyempi ja tarvitsee siis myös vähemmän raaka-ainetta.
”Raaka-aine on pahvipakkausten valmistuksen suurin kustannuserä”, sanoo Timo Anonen, joka vastaa Lahden tehtaan aaltopahvipakkausten tuotehallinnasta.

Neitseellinen kuitu on hyvä ratkaisu Suomessa
Lahden tehdas hankkii valtaosan raaka-aineestaan Stora Enson omilta tehtailta. Pintakartonki tulee Oulusta ja Varkaudesta ja aallotuskartonki Heinolasta. Kierrätyskuituisia raaka-aineita tehdas ei liiemmin käytä, koska niitä ei saa Suomesta. Vaikka paperin kierrätysaste on Suomessa Euroopan Unionin huippua, suomalaisia on niin vähän, ettei kierrätettävää kerry.
Kierrätyskuidun tuonti muualta ei olisi erityisen ympäristöystävällistä. Sitä paitsi jostakin kierrätysprosesseihin on saatava myös uutta kuitua, koska puukuidut tuhoutuvat kierrätyksessä eri arvioiden mukaan 3–7 kierrätyskerran jälkeen.
Jos meillä on esimerkiksi 135 grammaa neliöltä painava, neitseellisestä kuidusta tehty kartonki, kierrätyskuitua tarvittaisiin vastaavan lujuuden saavuttamiseksi noin 160 grammaa neliölle.
Lisäksi kierrätyskuitua on käytettävä neitseellistä kuitua enemmän vastaavan lujuuden saavuttamiseksi.
”Jos meillä on esimerkiksi 135 grammaa neliöltä painava, neitseellisestä kuidusta tehty kartonki, kierrätyskuitua tarvittaisiin vastaavan lujuuden saavuttamiseksi noin 160 grammaa neliölle”, Anonen sanoo.
Pakkaussuunnittelu on vaativa prosessi
Ehkä kiinnostavin puoli pakkauksissa on painatuksen, leikkausten ja taitosten suunnittelu niin, että pahvista saadaan pelkästään taittelemalla täsmälleen halutunlainen pakkaus. Suunnittelutyön vaatimuksista saa häivähdyksen, kun purkaa ostamansa tuotteen pakkauksen ja tutkii käteen jäävää pahvilevyä.
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)


Suunnittelussa otetaan huomioon valtava määrä vaatimuksia ja asiakkaan toiveita. Kaiken aikaa on pidettävä mielessä myös ergonomia. Pakkaus pitää suunnitella niin, että sen käsittely on mahdollisimman turvallista niin kuljetuksessa kuin loppukäyttäjällekin.
Lahden tehtaan pakkaussuunnittelija Outi Honkavaara kertoo esimerkin: hitsauslaitteiden pakkaamisessa vähennettiin erään raskaan osan nostokorkeutta kymmeniä senttejä siirtämällä yhtä pakkaukseen suunniteltua sivuluukkua alemmaksi.
Suunnitteilla olevaa pakkausta testataan laboratoriossa, esimerkiksi käyttöolosuhteiden mukaisessa kosteudessa.
Hyvä pakkaus vetoaa
Pakkauksista puhuttaessa unohtuu usein, että se on muutakin kuin teknisiä ominaisuuksia. Pakkaus voi lisätä esimerkiksi vähittäismyyntituotteen arvoa, jopa moninkertaistaa sen.
Ajatellaanpa puolen litran kirkaslasista pulloa, jossa on mustavalkoinen etiketti merkinnällä ”Alc. 40 %”. Vieressä on aivan samanlainen tuote, mutta tyylikkäämmässä pullossa hienommalla etiketillä, pakattuna koristeelliseen, bränditarinasta kertovaan neliväriseen, kohopainettuun kartonkipakkaukseen. Miksi kuluttajat maksavat jälkimmäisestä jopa kymmenkertaisen hinnan edelliseen verrattuna?

Kuluttaja todellakin on valmis maksamaan pakkauksesta jopa enemmän kuin itse tuotteesta. Tästä on myös tutkimusnäyttöä.
Suunnittelijoiden työ ei kuitenkaan näy pakkausten käyttäjille. Siksi pakkaussuunnittelussa järjestetään useita kilpailuja, kuten yhteispohjoismainen Scanstar, maailmanlaajuinen Worldstar ja flexopainamisen alalla järjestettävä FlexoTech-lehden kilpailu. Flexopainatuksella tarkoitetaan joustavia painolaattoja hyödyntävää tekniikkaa.
Kilpailuihin voi ottaa osaa vain uusilla, mutta jo käytössä olevilla pakkauksilla. Lahden tehtaan suunnittelijat on palkittu näissä kilpailuissa lukuisia kertoja.
”Totta kai me osallistumme voittaaksemme mutta myös voidaksemme verrata omaa työtämme kilpailijoihin. Se myös tekee meitä tunnetuksi ja kannustaa meitä kaikkia parempaan”, sanoo Anonen.
Verkkokauppa ei elätä kaikkia pakkaajia
Lahden tehdas tekee yli 200 miljoonaa pakkausta vuodessa, enimmäkseen kotimaan markkinoille. Anosen mukaan verkkokauppa ei yhtiötä juurikaan elätä.
”Suuret verkkokauppaa käyvät bränditalot Euroopassa pakkaavat tuotteensa lähinnä manner-Euroopan toimipisteissä lähellä kuluttajia. Lähin tällainen on suur-Tukholman alueella eikä sielläkään käytetä suomalaisia pakkauksia”, Anonen sanoo.
Stora Enso Packaging Oy:n liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa ja osa siitä tulee Kristiinankaupungissa olevalta, lähinnä paikallisia marja- ja vihannesviljelijöitä palvelevalta tehtaalta.
Erilaisia pakkaustuotteita Lahden tehtaan valikoimissa on kaikkiaan noin 10 000. Vuodessa yhtiöltä tilataan yli 1200:n uuden pakkauksen suunnittelu. Suurin asiakasryhmä on elintarvikkeiden tuottajat.
Stora Enso Packaging Oy:n liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa ja osa siitä tulee Kristiinankaupungissa olevalta, lähinnä paikallisia marja- ja vihannesviljelijöitä palvelevalta tehtaalta. Anosen mukaan yhtiön tuotanto kasvaa vähintään yhtä nopeasti kuin markkinatkin.