Näin tekoäly uudistaa metsäalaa – katso kuusi valaisevaa kuvaa

Innovaatiot

Tekoälyn avulla voidaan ennakoida esimerkiksi metsätuhoja. Kuva: Suomen Metsäyhdistyksen arkisto ja Sitowise

Tekoäly metsäalalla tarkoittaa entistä parempaa metsäsuunnittelua ja päätöksentekoa, sanoo Product Business Lead Sanna Härkönen Sitowisesta.

Tekoälyn avulla voidaan huomioida esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä, luonnon monimuotoisuutta ja metsien hiilivarastoja, kun suunnitellaan metsänhoidon toimenpiteitä.

”Metsäasiantuntijoiden maastokäyntien kohdentaminen oikeasti tärkeimpiin paikkoihin helpottuu”, totesi Lapin Metsätalouspäivillä Rovaniemellä puhunut Product Business Lead Sanna Härkönen.

Tekoälyä voidaan hyödyntää myös opetuksessa, myynnissä ja markkinoinnissa ja metsän kasvun sekä hiilivarastojen monitoroinnissa. Tekoälyä opetetaan muun muassa avoimen metsävaratiedon, laserkeilausdatan ja satelliittikuvien avulla. Aineistosta osa on maksutonta ja osa maksullista.

Härkönen kertoi Forest.fi:n pyynnöstä tekoälyn soveltamismahdollisuuksista kuuden kuvan kautta.

Kuva 1

AI:n luoma kuva puuston pohjapinta-alan muutoksista.
Aikasarjaa hyödyntävästä kuvasta ilmenee puuston pohjapinta-alan muutokset. Kuvasta voidaan päätellä, kuinka paljon metsää on hakattu. Metsäkeskus hyödyntää tietoa esimerkiksi lainvalvonnassa. Onko metsänomistaja noudattanut metsänkäsittelyilmoitusta? Kuva: Sitowise

Kuva 2

Tekoälyn luoma kuva metsän terveysriskeistä
Kuvasta ilmenee metsän terveysriskit. Mitä punaisempi kuva, sitä korkeampi riski tuholle, joka voi olla hyönteisten, kuivuuden tai minkä tahansa syyn aiheuttama. Tekoälymalli ei ota kantaa, mikä ongelma on, vaan näyttää mahdolliset kohdat, joita kannattaisi käydä katsomassa maastossa. Kuva: Sitowise

Kuva 3

Tekoälyn luoma kuva metsätuhoista
Tekoäly on löytänyt ilmakuvasta kuolleet puut, eli se on kartoittanut epäillyn metsätuhon. Kuva: Sitowise

Kuva 4

Tekoälyn luoma kuva metsäluonnon monimuotoisuudesta
Kuva ilmentää metsäluonnon monimuotoisuutta kullakin metsäkuviolla. Tekoälyn avulla voidaan selvittää esimerkiksi lahopuun määrä, joka on yksi monipuolisen metsäluonnon tärkeistä tekijöistä. Kuva: Sitowise

Kuva 5

Tekoälyn luoma kuva metsän hiilitaseesta
Tekoäly tuottaa tietoa metsän hiilitaseen muutoksesta. Hiilitaseella tarkoitetaan sitä, kun kasvava metsä sitoo hiiltä ja siitä poistuu hiiltä hakkuiden ja lahoamisen seurauksena. Näiden erotuksena muodostuu metsän nettonielu eli hiilitase. Kuva: Sitowise

Kuva 6

Tekoälyn luoma kuva liian tiheästä metsästä
Tekoäly näyttää kohteet missä metsä on liian tiheää, taimikkoa tai nuorta metsää, joka pitäisi harventaa. Kuva: Sitowise

Lue lisää: Tutkija söi joka aamu ruokalusikallisen mikrokiteistä selluloosaa – lihoi 6 kiloa kolmessa kuukaudessa 

Lue lisää: Suomalaistutkija kehitti mullistavia keksintöjä vaikeana raaka-aineena pidetystä ligniinistä

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Yksi kommentti

  • Kirjanpainajan ja muiden metsätuhoja aiheuttavien tekijöiden ensihavainnointi on tärkeää, jotta suuremmilta tuhoilta voisi välttyä.
    Mikä on liian tiheää metsää? Kysymys on relevantti taimikonhoidoissa. Mutta on metsänomistajan oma valinta, kuinka tiheänä ja monimuotoisena haluaa metsiään vaalia. Jotta voitaisiin saada laadukasta ja tiukkasyistä puuta, on perusteltua kasvattaa metsää tiheänä, jotta oksat karsiutuisivat luontaisesti ja vuosikasvun lustot mahdollistaisivat tiukkasyisen mekaanisen puunjalostusteollisuuden lujan ja tarkoitusten mukaisen laadukkaan puuraaka-aineen saannin A-luokan tavarana tai jopa ihan vanhan laatuluokittelun u/s huippulaadun tavarana, mikä edelleen voidaan lajitella neljään laatuluokkaan.
    Korostan metsänomistajan omaa valintaa, millaista puuta hän haluaa tuottaa.
    Kun nyt ei ole omia ja toimivia puun laatulajitteluja, menetämme ainutlaatuisen tiukkasyisen ja hitaasti kasvaneen bulkkitavaran mukana puukaupoissa ja kohta olemme menettäneet myös monimuotoisen puusepänteollisuudenkin maastamme tai joudumme käyttämään ulkomailta tuotavia puueriä.
    Haluan arvokkaalle ja hitaasti kasvaneelle puulle omat erikoispuun markkinansa “kepeistä ja heinäseipäistä” ylijäreisiin tukkeihin saakka.
    Olisiko näitäkin mahdollista kartoittaa jopa satelliiteista saakka, jotta metsänomistajat tietäisivät arvokohteensa metsissään? Vai meneekö tämä jo yksityisyyden suojan ylitse?

Kirjoita kommentti