Metsät ovat merkittävä hiilinielu – Euroopan metsämaat vetosivat komissioon

19.5.2016 / Artikkeli
Käpymetsä. Kuva: Anna Kauppi
Euroopan metsäisimpien maiden vetoomuksessa komissiolle korostetaan metsien merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja hiilen sitomisessa. Ilmastotoimien tulisi kannustaa kestävään metsätalouteen. Kuva: Anna Kauppi

Suomi lähetti yhdessä muiden Euroopan unionin metsäisimpien maiden kanssa komissiolle kirjeen, jotta metsien kestävä hoito ja käyttö huomioitaisiin unionin ilmastotavoitteissa Pariisin sopimuksen mukaisesti.

Komissio on antamassa kesällä ehdotuksensa muun muassa metsäsektorin sisällyttämisestä EU:n 2030 ilmastokehykseen.

”Siirtymisellä kohti kestävää biotaloutta on huomattava merkitys ilmaston lämpenemisen hidastamisessa. Suomessa biotalouden kehittäminen perustuu erityisesti kestävästi ja pitkäjänteisesti hoidettujen metsävarojen käyttöön”, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Brysselissä tällä viikolla.

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön tiedotteen mukaan kirjeessä esitetään, että EU:n maankäyttöä ja metsiä koskevan päästölaskentajärjestelmän tulee kannustaa metsien kestävään hoitoon ja käyttöön. Metsien hiilinielun sisällyttäminen ilmastokehykseen tulee tehdä siten, ettei kunnianhimo päästövähennyksiin laske.

Pariisin sopimuksessa metsät tunnistetaan keskeisenä keinona, jotta päästöjen ja nielujen tasapainovaade toteutuisi vuosisadan jälkimmäisellä puoliskolla.
Kirjeen lähettäneet maat edustavat lähes puolta EU:n koko metsäpinta-alasta. Mukana ovat Suomen lisäksi Itävalta, Kroatia, Tsekki, Viro, Latvia, Liettua, Romania, Slovenia ja Ruotsi. Kirje on osoitettu ilmastokomissaari Miguel Arias Cañetelle ja maatalouskomissaari Phil Hoganille.

Anna Kauppi

Kirjoita kommentti