Luontolahjakampanja: 8000 hehtaarin suojeluraja rikkuu

2.2.2018 / Artikkeli
Metsäkeskuksen luontolaadun seurannan mukaan purojen ja norojen lähiympäristön säilymistä tulisi parantaa. Kuva: Anne Turunen

Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi järjestetty Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja ylitti tavoitteensa: perhemetsänomistajat ja muut yksityiset metsänomistajat tarjosivat suojeluun kaikkiaan 170 kohdetta yhteispinta-alaltaan 3064 hehtaaria. Kampanjan tavoite oli 1800 hehtaaria.

Suojelualueita hyväksyttiin kaikista Suomen 18 maakunnasta. Kappalemääräisesti eniten uusia suojelualueita tulee Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Pohjanmaalle, kun taas eniten suojelupinta-alaa tulee Pohjois-Suomeen, siis Lappiin, kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle, 1800 hehtaaria.

Kohteet ovat etupäässä erilaisia metsiä ja soita sekä niiden yhdistelmiä. Lisäksi joukossa on ulkosaariston luotoja, lintukosteikoksi ennallistettu entinen turvesuo ja pieni lintujärvi.

Suojelualueiden koot vaihtelevat suuresti. Suurin yksittäinen kohde on noin 270 hehtaaria ja pienin alle puoli hehtaaria. Osallistujien joukossa oli yksityishenkilöitä, yrityksiä, kuntia sekä säätiöitä ja yhdistyksiä.

Kampanjaan sai osallistua myös säätiöille tehtävillä rahalahjoituksilla. Mukana olleiden säätiöiden kautta lahjoitettiin rahaa yhteensä noin 350 000 euroa. Lahjoituksilla on jo ostettu uusia alueita suojeluun.

Kunnat tukivat kampanjaa merkittävällä panostuksella. Kampanjaan osallistui 40 kuntaa, joiden maille perustettiin yhteensä noin 1980 hehtaaria uusia suojelualueita.

Valtio osallistuu Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan suojelemalla yksityisten lahjoituksia vastaavan pinta-alan. Kun yksityisten, valtion ja kuntien panostus lasketaan yhteen, saadaan kaikkiaan yli 8000 hehtaaria uusia suojelualueita.

Metsähallitus on tähän mennessä määritellyt suojeltavia kohteita 665 hehtaarin edestä. Kaikki valtion kohteet julkistetaan myöhemmin keväällä.


Aiemmin forest.fi:ssä: Luontolahjakampanjan yläraja poistettiin – suojeltavaa tulee jopa lähes 6000 hehtaaria


 

Hannes Mäntyranta

Kirjoita kommentti