Komissaari Jessika Roswall: “Puu ei ole menneisyyden materiaali – se on tulevaisuuden peruspilari”

EU:n tänä vuonna päivittyvän biotalousstrategian ytimessä ovat kestävyys ja kiertotalous, resilienssi ja kilpailukyky. Suomi vei Euroopan komissioon biotalousnäyttelyn, joka esittelee jo tuotannossa olevia tulevaisuuden tuotteita.
”On upeaa nähdä biotalousinnovaatioita käytännössä. Brysselissä käytämme suuren osan ajastamme puhumiseen, kirjoittamiseen ja analysointiin – mutta tämä tänään on virkistävä poikkeus”, totesi komissaari Jessika Roswall innovaatioita esittelevän Uusi puu -näyttelyn avajaispuheessaan.
Ruotsalaisen Roswallin vastuulla komissiossa ovat ympäristöasiat, vesiresilienssi ja kilpailukykyinen kiertotalous. Hän avasi maanantaina Uusi puu -näyttelyn yhdessä Suomen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin jaEU:n maatalouskomissaarin Christophe Hansenin kanssa.
Näyttely esittelee yli 30 innovatiivista suomalaista puupohjaista tuotetta.
Roswall painotti avajaispuheessaan bio- ja kiertotalouden merkitystä tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa. Biopohjaiset materiaalit ja niiden tehokas kierto ovat keino vahvistaa Euroopan kilpailukykyä ja resilienssiä. Roswall muistutti, että puu on yksi vanhimmista and monipuolisimmista luonnonvaroista, jolle avautuu biotaloudessa aivan uusia mahdollisuuksia.
“Puu ei ole menneisyyden materiaali – se on tulevaisuuden peruspilari”, Rosswal sanoi painottaen innovaatioiden merkitystä biotalousstrategialle ja Euroopan kilpailukyvylle.
Uusi puu -näyttelyn avajaisissa nostettiin vahvasti esiin myös alkutuottajien rooli. Biotalouden odotetaan tukevan työpaikkojen luomista ja tulojen monipuolistamista metsänomistajille ja maanviljelijöille.
”Viljelijämme ja metsänomistajamme tuottavat biomassan, joka muodostaa biotalouden arvoketjun perustan. On tärkeää, että näitä innovatiivisia biopohjaisia materiaaleja ja ratkaisuja voidaan laajentaa ja kehittää, jotta ne luovat arvoa kilpailukykyisessä eurooppalaisessa biotaloudessa”, maataloudesta vastaava komissaari Christophe Hansen sanoi.

Poikkeuksellisen tärkeä sektori
Suomen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah totesi Uusi puu -näyttelyn avajaispuheessaan, että biotalous on Suomessa poikkeuksellisen tärkeä sektori. Vuonna 2023 se tuotti 29 miljardin euron arvonlisän ollen 12 prosenttia kansantalouden arvonlisästä.
“Suomen biotalousstrategian tavoitteena vuosille 2022–2035 on kaksinkertaistaa biotalouden arvonlisä”, Essayah sanoi.
“Suomen näkemyksen mukaan biotalousstrategian keskeinen tavoite on EU:n kilpailukyvyn turvaaminen. Tavoitteena tulisi olla fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineriippuvuuden vähentäminen, teollisuuden uudistamisen edistäminen ja maaseutualueiden kehittäminen EU:n maaseutuvision mukaisesti”, Essayah summasi.
Jalostusaste uudelle tasolle
Uusi puun näyttely Euroopan komission päärakennuksessa Berlaymontissa esittelee muun muassa puupohjaisia tekstiilejä ja pakkauksia, jotka voivat korvata fossiilipohjaisia muoveja.
Yksi näyttelyn kohokohdista on kylpyamme, joka on valmistettu puukomposiitista. Perinteisiin keramiikkatuotteisiin verrattuna uusi materiaali voi vähentää kylpyhuonekalusteiden hiilijalanjäljen jopa puoleen.
”Puun käyttö on meille kaikille jokapäiväistä, vaikka emme välttämättä tule sitä ajatelleeksi. Uusi puun sekä arkiset että tulevaisuuden tuotteet lisäävät ymmärrystä siitä, mihin kaikkeen puu pystyy, ja missä sen käyttö uusiutuvana materiaalina on välttämätöntä”, Uusi puun projektipäällikkö Virpi Korhonen sanoo.
Biokiertotaloudessa puu hyödynnetään kokonaan. Puun jokainen osa käytetään hyödyksi sahoilla, selluteollisuudessa ja biojalostuksessa tai energiantuotannossa.
”Uusi puu -näyttelyssä kerrotaan uusimmista innovaatioista, joita olemme kehittäneet mm. paperiselluloosasta, hakkeesta, sahanpurusta, ligniinistä ja mäntyöljystä, nostaen niiden jalostusastetta aivan uudelle tasolle”, Korhonen sanoi.

Uusi puu -näyttelyn Euroopan komissiossa järjestävät Suomen Metsäyhdistys, Suomen pysyvä edustusto EU:ssa ja maa- ja metsätalousministeriö. Uusi puuta rahoittavat sen jäsenyritykset ja Suomen Metsäsäätiö.
Näyttely on avoinna päivittäin 6. kesäkuuta kaikille, joilla on kulkulupa Euroopan komission Berlaymont-rakennukseen.
Forest.fi tuottaa yhteistyössä Uusi puu -hankkeen kanssa Innovaatiot-sivua, josta voi lukea myös Brysselin näyttelyssä esillä olevista tuotteista.