Nämä 7 asiaa on tehty puusta – vähentävät arjen hiilijalanjälkeä

2.7.2021 / Artikkeli
Puupohjainen pullo. Kuva: Stora Enso
Puupohjaisista pulloista on tulossa vaihtoehto muovista tai lasista tehdyille juomapulloille. Kuva: Stora Enso

Puupohjaisilla materiaaleilla voidaan korvata öljyä ja muita fossiilisia raaka-aineita teknisesti jo lähes kaikessa. Listasimme metsäteollisuuden ympäristöystävällisiä innovaatioita, jotka vähentävät jätettä ja pienentävät hiilijalanjälkeä tavallisessa arjessa.

1. Puupullo biohajoaa

Jo vuonna 2022 moni tuttu juoma voi löytyä aivan uudenlaisesta pullosta – nimittäin paperipullosta.

Sellusta muotoon puristetun pullon tuovat markkinoille Stora Enso ja pakkausvalmistaja Pulpex. Pullon hiilijalanjälki on yhtiöiden mukaan huomattavasti pienempi kuin lasista tai muovista valmistetun pullon. Sen voi kierrättää keräyspaperin tai -kartongin joukossa ja se on biohajoava.

Puupohjainen nestepullo. Kuva: Stora Enso
Pullot voidaan kustomoida eri brändien tarpeisiin. Kuva: Stora Enso

Paperipullo auttaa osaltaan vähentämään muovipakkausten määrän jatkuvaa kasvua. Noin 40 prosenttia juomapakkauksista valmistetaan muovista. Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa vain noin 30–40 prosenttia kaikista muovipulloista kierrätetään. Paperista ja kartongista sen sijaan kerätään talteen keskimäärin lähes 80 prosenttia.

”Yhteistyö on merkittävä askel aidosti vastuullisen vaihtoehdon tuomisessa markkinoille korvaamaan muovipulloja ja -pakkauksia. Uudella tuotteella on vastaavat ominaisuudet kuin perinteisillä juomapakkauksilla”, totesi Stora Enson Formed Fiber -liiketoimintayksikön johtaja Sohrab Kazemahvazi, kun uutinen puukuitupohjaisten pullojen valmistuksesta teollisessa mittakaavassa julkistettiin toukokuussa.

Pulpexin taustalla on muun muassa Smirnoffista ja Guinnessistä tuttu juomavalmistaja Diageo ja sen kumppaniverkostoon kuuluvat esimerkiksi PepsiCo ja Unilever. Kukin yrityksistä on sitoutunut ottamaan Pulpexin paperipullot juomiensa pakkausvalikoimaan. Yhteisenä tavoitteena on tuottaa kaikkiaan 750 miljoonaa pulloa vuodessa.

2. Puinen vessanpönttö on särkymätön

Puukomposiitista designtuotteita valmistava Woodio on kehittänyt puisen WC-istuimen. Se on tiettävästi ensimmäinen ja ainoa puumateriaalista valmistettu, vedettävä vesivessa.

Woodion patentoitu puukomposiitti on valmistettu puuhaketta ja polymeerejä yhdistämällä. Materiaalin hiilijalanjälki on pieni ja Woodio onkin maininnut yhdeksi tehtäväkseen vähentää tuottaa vähäpäästöisen vaihtoehdon keramiikkateollisuudelle.

Tähän asti Woodio on tunnettu parhaiten puisesta pesualtaastaan, jota valmistetaan muun muassa Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Boardin Joutsenon tehtaan sivuvirtana syntyvästä koivuhakkeesta.

Woodion kylpyhuone. Kuva: Pauliina Salonen
Suomalaisen Woodion tuotteissa yhdistyy design ja ekologisuus. Kuva: Woodio

WC-istuin nostaa toimitusjohtaja Petro Lahtisen mukaan yhtiön komposiitin käytön kokonaan uudelle tasolle.

”WC-istuimen kehitys on ollut selkeästi haastavin kehityshanke koko Woodion historiassa. Suunnittelu on kestänyt kolme vuotta. Nyt uskaltaisin sanoa, että osaamme tehdä materiaalista oikeastaan mitä tahansa”, Lahtinen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi puisella pöntöllä on valmistajansa mukaan myös muita etuja posliinipönttöön verrattuna. Komposiittimateriaali on paitsi helppo pitää puhtaana ja mukava istua, myös käytännössä särkymätön. Iskunkestävä materiaali kestäisi Woodion mukaan jopa hakkaamisen vasaralla.

3. Muovittomat mehutölkit

Tavallisessa juomakartonkipakkauksessa, kuten mehutölkissä, on tavanomaisesti mukana muovinen pinnoite, joka tekee pakkauksesta tiiviin sekä estää ilman ja makujen pääsyn kartongin läpi.

Pure-Pak-nestekartonkipakkaus. Kuva: UPM Biofuels
Puupohjainen nafta pienentää pakkauksen hiilijalanjälkeä. Kuva: UPM Biofuels

Markkinoilla on kuitenkin kasvava tarve täysin muovittomalle nestepakkaukselle. Yksi sellaisen kehittäjistä on paperipohjaisten pakkausratkaisujen tekijä Elopak, joka on yhdessä UPM:n ja kemikaaliyhtiö Dow’n  kanssa kehittänyt sataprosenttisesti puupohjaisen, uusiutuvan juomapakkauksen.

Innovaatio perustuu uusiutuvaan, puupohjaiseen muoviin, joka on tehty UPM:n uusiutuvasta BioVerno -naftasta. Sitä voi käyttää kaikissa kemianteollisuuden sovelluksissa samaan tapaan kuin fossiilista naftaa. Puupohjainen nafta on valmistettu raakamäntyöljystä, joka on selluntuotannon tähde.

4. Vogue Scandinavia saa uusiutuvan kääreen

Kun Voguen yhdysvaltalainen kustantaja Condé Nast kertoi uudesta pohjoismaisesta Vogue Scandinavia -lehdestä, se kehui Pohjolan roolia ympäristöystävällisemmän muodin kehittäjänä.

Skandinaavisen kestävän ajattelun haluttiin näkyvän myös lehdessä. Siksi myös sen pakkausta haluttiin kehittää ekologiseen suuntaan. Niinpä englanninkielisen Vogue Scandinavian ensimmäinen numero ilmestyy elokuussa uusiutuvaan, hiilineutraaliin pakkaukseen käärittynä.

Pakkaus on osa Vogue Scandinavian ja Stora Enson yhteistyötä. Vogue Scandinavia pyrkii aikakauslehtipakkauksissaan täydelliseen hiilineutraaliuteen uusiutuvan, vähähiilisen materiaalin sekä energiatehokkaan tuotannon avulla.

Vogue Scandinavia. Kuva: Stora Enso
Vogue Scandinavia pyrkii pakkauksissaan täydelliseen hiilineutraaliuteen. Kuva: Stora Enso

”Kun tein päätöksen Vogue Scandinavian lanseeraamisesta, sitouduin samalla muuttamaan julkaisualaa Pohjoismaissa ja tekemään lehdestämme johtajan vastuullisuudessa”, Vogue Scandinavian päätoimittaja Martina Bonnier totesi, kun yhteistyö Stora Enson kanssa julkistettiin.

Stora Enso tarjoaa Vogue Scandinavialle asiantuntijapalveluitaan vastuullisissa materiaaleissa ja ”kehdosta hautaan” -elinkaariarvioinneissa. Stora Enso tukee Vogue Scandinaviaa myös avoimessa vastuullisuusraportoinnissa.

5. Kuura-tekstiilikuitu tähtää maailmanmarkkinoille

Tekstiilikuituja tuotetaan maailmassa vuosittain yli sata miljoonaa tonnia. Kysyntä kestävästi tuotetulle kuidulle on valtava ja vastausta haetaan muun muassa sellusta.

Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring on kehittänyt tekstiilikuidun, jonka se on nimennyt Kuuraksi. Materiaali esiteltiin yleisölle maaliskuussa Tokion muotiviikoilla yhteistyössä vaatebrändi The Reracsin kanssa.

Kuura-tekstiilikuitua valmistetaan Äänekosken biotuotetehtaalla Metsä Springin ja japanilaisen kauppahuoneen Itochun yhdessä omistamassa koetehtaassa.

”Projektimme on edennyt siihen pisteeseen, että voimme yhä vahvemmin keskittyä tutkimaan kuidun potentiaalia markkinoilla ja ottaa selvää, miten se soveltuu eri käyttötarkoituksiin”, Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn totesi keväällä.

Malli Japanin muotinäytöksessä. Kuva: Metsä Fibre
Metsä Fibren materiaali esiteltiin yleisölle Tokion muotiviikoilla yhteistyössä vaatebrändi The Reracsin kanssa. Kuva: Metsä Fibre

Kuura-kuitua valmistetaan kuivaamattomasta sellusta aiempia vaihtoehtoja ympäristöystävällisemmillä ja turvallisemmilla kemikaaleilla. Viereisen biotuotetehtaan selluntuotanto turvaa raaka-aineen ja täysin fossiilittoman energian saannin sekä mahdollistaa veden ja muiden resurssien järkevän käytön.

”Kuura-tekstiilikuitu on erinomainen esimerkki sellupohjaisesta, pidemmälle jalostetusta tuotteesta, jota biotuotetehdaskonseptissamme on mahdollista valmistaa”, von Weymarn sanoo.

6. Biopohjainen liima parantaa sisäilmaa

Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen ja parhaillaan siitä on tulossa myös yhä yleisempi raaka-aine teollisuustuotteille.

Yksi uusimmista ligniiniä hyödyntävistä innovaatioista on Stora Enson biopohjainen sideaine. NeoLigno on ligniinin ansiosta myrkytön vaihtoehto fossiilipohjaisille sideaineille ja vaarallisille kemikaaleille. Se ei sisällä sideaineiden yleisiä ainesosia formaldehydiä tai isosyanaattia.

Puupintainen keittiö. Kuva: Stora Enso
Kun biopohjaista sideainetta käytetään rakennusmateriaaleissa, se edistää terveellisempää sisäilmaa. Kuva: Stora Enso

NeoLigno on valmistettu Stora Enson tuottamasta ligniinistä, jota se on tuottanut kaupallisesti vuodesta 2015 lähtien Sunilan tehtaalla Kotkassa. Uutta sideainetta voidaan käyttää esimerkiksi lastulevyissä ja eristemateriaaleissa.

”Teemme uraauurtavaa kehitystyötä tuomalla markkinoille terveellisempää asumista edistävät, luonnolliset sideaineet”, toteaa Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen.

7. Autonrenkaat kevenevät puulla

UPM Biochemicals valmistaa uudenlaista täyteainetta, jolla se vastaa autoteollisuuden tarpeeseen ympäristöystävällisemmistä materiaaleista. Ligniinistä valmistettu RFF-täyteaine (Renewable Functional Filler) korvaa autonrenkaiden fossiilisia raaka-aineita.

Täyteaine on valmistettu ligniinistä, ja UPM Biochemicals uskoo ligniinin käytön pitkällä aikavälillä valtavirtaistuvan useilla teollisuuden aloilla täysin biopohjaisena vaihtoehtona fossiilisille materiaaleille.

Esimerkiksi Nokian Renkaiden mukaan täyteaineita on renkaiden kumisekoituksesta noin kolmannes. Osa seoksesta on nokea, joka antaa renkaalle sen mustan värin. Öljyä käytetään yleisesti sekoituksen pehmittämiseen. Lisäksi tarvitaan useita kemikaaleja, suoja- ja vulkanointiaineita.

UPM:n puupohjainen täyteaine korvaa hiilimustaa ja silikan eli piidioksidin kaltaisia materiaaleja. Se vähentää kumiseoksen myrkyllisyyttä, tekee seoksesta täysin sähköä johtamatonta sekä pienentää sen hiilijalanjälkeä.

RFF-täyteaineiden materiaalitiheys on UPM:n mukaan vähintään 25–35 prosenttia pienempi kuin fossiilisilla vaihtoehdoilla. Yksi sen suurista eduista on keveys, mikä auttaa autoteollisuutta löytämään keinoja kompensoida sähköautojen akkujen painoa kevyemmillä materiaaleilla.

Anna Kauppi

Kirjoita kommentti