Ministeri Kai Mykkänen kertoo paraatiesimerkin EU:n määräilystä: ”Kuvaa säätelymaniaa, mikä EU:ssa on vallalla”
Euroopan unionin metsiä koskeva sääntely on liiallista ja pikkutarkkaa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen Audiomedialle.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä komission velvoittavissa ilmasto- ja luontoaloitteissa on menty liian yksityiskohtaisiin säädöksiin.
”Hyvä esimerkki on metsäkatoasetuksessa kohta, jolla yritetään määrätä yhden maatilan talousrakennuksen rakentamista, millä ei Suomen metsien mittakaavassa ole mitään merkitystä. Tämä kuvaa sitä säätelymaniaa, mikä EU:ssa on vallalla”, Mykkänen sanoo.
”EU:n toimivaltaa ei tulisi ulottaa niin pitkälle, kuten on käynyt esimerkiksi ennallistamis- ja metsäkatoasetuksissa sekä biodiversiteettikysymyksissä”, Mykkänen sanoo Audiomedialle.
Suomi on Euroopan metsäisin maa. Pinta-alasta 75 prosenttia on metsää. Seuraavina tulevat Ruotsi (74 prosenttia), Montenegro (70), Slovenia (63), Latvia (56) ja Espanja (55).
Koko Euroopan metsien ja muun puustoisen maan pinta-alasta Suomessa oli vuoden 2015 tietojen mukaan 11 prosenttia.
Taksonomia tuottaa byrokratiaa
EU:n metsäkatoasetus astui voimaan viime kesänä. Arvion mukaan metsäkatoasetus tuottaa metsäsektorille valtavan byrokratian. Forest.fi:n mukaan tulossa on satoja tuhansia uusia referenssinumeroita, joiden avulla voidaan paikallistaa hakkuun kohteena ollut metsäkiinteistö.
Rahoittajia sitovassa taksonomiassa puututtiin Mykkäsen mukaan yksityiskohtaisesti metsien käyttötapoihin. Taksonomia on sijoittajille ja investoijille rakennettu luokittelu siitä, mitkä rahoituskohteet ovat ympäristön kannalta kestäviä ja houkuttelevampia kuin ”ei-vihreät” kohteet.
”On tärkeää, että seuraava komissio ja parlamentti ottaisivat uuden asenteen läheisyysperiaatteen ja suhteellisuusperiaatteen noudattamiseen. EU:n tulee olla vahva muutamissa isoissa linjoissa ja jättää yksityiskohdat kansallisesti päätettäviksi”, Mykkänen linjaa.
Fossiilisista raaka-aineista irtautuminen ja Euroopan siirtyminen ilmaston kannalta kestävämmälle uralle tulee tehdä nykyistä tasapainoisemmin.
”Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal. Se viestii selkeää painopisteen muutosta Suomen kannalta edulliseen suuntaan, kun ilmastopolitiikan keinoja katsotaan monipuolisemmin ja tasapainoisemmin kuin aikaisemmin”, Mykkänen toteaa.
Teollisella hiilenhallinnalla Mykkänen on tarkoittanut ydinvoiman, hiilidioksidin talteenoton ja (hiiltä varastoivien) biotuotteiden kaltaisia keinoja.