Metso-ohjelmalle lisää rahaa

31.8.2017 / Artikkeli
Puro talousmetsässä. Kuva: Krista Kimmo
Pienvesistöjen ympäristöt ovat usein hyviä suojelukohteita. Kuva: Krista Kimmo

Välittömästi tämän jutun julkaisemisen jälkeen ympäristöministeriö tiedotti, että Metso-määrärahoja lisätäänkin kymmenellä miljoonalla eurolla. Ympäristöministeriön osuus lisäyksestä on kahdeksan miljoonaa euroa.


Valtio aikoo pienentää ensi vuoden budjetissa metsiensuojelun Metso-toimintaohjelman rahoitusvajetta jälleen uudella panostuksella. Valtiovarainministeriö ehdottaa, että rahoitusta kasvatettaisiin viidellä miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Ehdotuksella on hyvät mahdollisuudet toteutua nimenomaan siksi, että se tulee valtiovarainministeriöstä. Näin se todennäköisesti päätyy ainakin hallituksen esitykseksi eikä ole todennäköistä, että esitystä vastustettaisiin eduskunnassakaan.

Maaseudun Tulevaisuus -lehden mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi asiasta ministeriön tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa panostus on tarpeellinen nyt, kun valtio asettaa tavoitteekseen metsien käytön lisäämisen biotalouden tarpeisiin.

Metson-ohjelman toteutus on vaarantunut erityisesti nykyhallituksen leikkausten vuoksi, joskin se on myös palauttanut määrärahoja, nyt jo toisen kerran. Aiempi, korkea taso on silti vielä kaukana.

Esimerkiksi vuonna 2011 Metsoon jaettiin maa- ja metsätalousministeriön kautta 11 miljoonaa euroa, kun viime vuoden summa oli enää kolme miljoonaa euroa. Ympäristöministeriön kautta rahaa jaettiin lähes 34 miljoonaa euroa vuonna 2014, kun summa viime vuonna oli 17 miljoonaa ja sen aikaisen ennusteen mukaan runsas kymmenen miljoonaa euroa vuonna 2019.

Hannes Mäntyranta

Kirjoita kommentti