8 tuttua tuotetta sellusta: pärjäisitkö arjessa ilman näitä?
Uusiutuvasta ja biohajoavasta sellusta valmistetaan monia tuotteita, jotka tekevät arjesta toimivan ja ekologisemman.
Sellun raaka-aine on puukuitu, jota saadaan metsää harvennettaessa tukkia ohuemmasta kuitupuusta. Sitä tehdään myös puuta jalostavan teollisuuden sivuvirroista, kuten sahanpurusta. Suomalainen sellu tunnetaan pitkäkuituisesta havupuusellusta, jota saadaan kuusesta ja männystä.
Havusellu soveltuu pitkäkuituisena ja lujana materiaalina esimerkiksi useimpien paperi- ja kartonkituotteiden sekä pehmopapereiden tuotantoon. Siitä saadaan kestäviä mutta myös esimerkiksi kovia, taipuisia ja jopa läpinäkyviä materiaaleja. Lisäksi sellunkeiton sivuvirroista ja nanoselluloosasta kehitetään yhä uusia innovaatioita, jotka korvaavat fossiilisia ja kemiallisia raaka-aineita.
Pesty ja valkaistu sellu muistuttaa valkoista pumpulia.
1. Paperi
Oletko joskus piirtänyt, lukenut kirjaa, selaillut sanomalehteä tai saanut aanelosen käteen koulussa tai työpaikalla? Kyllä. Käytännössä me kaikki olemme. Vaikka digitalisaatio on vähentänyt paperintuotantoa, on paperi eräs tutuimmista sellujalosteista, eikä sen käytölle ole näkyvissä loppua.
2. Kartonki
Verkko-ostoksesi saattoivat tulla pakettipisteelle tai kotiovelle pahvilaatikossa. Laatikko valmistetaan sellusta, ja siinä kuljetetaan tavaroita, jotka kannattaa suojata varastoinnin ja kuljetuksen aikana: huonekalut, tietokoneet, kengät, astiat, lelut, porakoneet, puhelimet…
Paperi ja kartonki voidaan kierrättää 5–7 kertaa, jonka jälkeen puukuitu voidaan vielä hyödyntää energiantuotannossa. Vuonna 2020 Suomessa kulutetusta paperista ja kartongista otettiin talteen lähes 94 prosenttia. Koko Euroopassa keräyspaperin kierrätysaste oli samaan aikaan noin 74 prosenttia.
3. Ruoka- ja juomapakkaukset
Ruuan kunnollinen pakkaaminen on tärkeää hävikin välttämiseksi. Puupohjaiset ratkaisut voivat korvata fossiilista muovia elintarvikkeiden pakkaamisessa.
Selluloosa on polymeerinä erittäin läpinäkyvä aine. Siitä voidaan valmistaa vaikka kirkas sämpylän tai yrttipuskan kääre. Puumuovia ei maallikko erota fossiilisesta muovista, eikä myöskään EU sitä luokittele kertakäyttömuoviksi, jolloin sen käyttöala on laajempi.
Sellusta valmistetaan myös kartonkisia ruoka- ja juomapakkauksia, kuten maitopurkkeja ja mehutölkkejä. Nestepakkausten sisäpinnasta on tähän saakka löytynyt vettymiseltä suojaava fossiilimuovikalvo, mutta elintarviketeollisuus on puun ansiosta siirtymässä muovittomaan aikakauteen.
4. Ruuan sidosaine
Vaatimattomasti maustettua ruokaa voi kuvailla puisevaksi, mutta oikeaakin puuta löytyy ruuasta. Myrkytön ja luonnonmukainen karboksimetyyliselluloosa eli CMC pitää esimerkiksi jäätelön tasalaatuisena herkkuna.
Karboksimetyyliselluloosaa löytyy vettä sitovana ainesosana myös muun muassa ketsupista, pakasteleivonnaisista ja eineksistä. Käyttökohteita on satoja. Haluatko tarkistaa, löytyy omasta jääkaapistasi metsästä peräisin olevaa sellua? Tuoteselosteen koodi on tavallisesti E466 tai E468.
Lue lisää: CMC on metsän salaisin tuote – käyttökohteita on useita satoja
5. Vessapaperi
Me kaikki käymme vessassa. Joku voi ehkä siistiytyessä suosia vesisuihkua, mutta todennäköisimmin nykäiset pöntöllä pari kolme arkkia wc-paperia. Suomalainen käyttää vuosittain kotona keskimäärin 60 rullaa WC-paperia. Ja saksalaiset peräti 134 rullaa.
Hätsii! Iskikö nuha? Todennäköisesti niistät sellusta valmistettuun nenäliinaan, joka kohtelee kasvojasi ekologisesti ja hellävaraisesti. THL suosittelee heittämään nenäliinan pois niistämisen jälkeen tartuntariskin vuoksi, mutta toisaalta flussainen ei voi pahentaa omaa oloaan niistämällä samaan nenäliinaan toistamiseen.
Sellu imee kosteutta myös virtsankarkailu- ja kuukautissuojista, joita lapsiperheessä kuluu säkkitolkulla vuodessa, arviolta 5-10 kappaletta päivässä lapsen iästä riippuen.
6. Vaatteet
Ahdistaako tekokuidun ja puuvillan ympäristökuormitus? Tekstiiliteollisuus on yksi eniten ympäristöä kuormittavista teollisuudenaloista maailmassa.
Puusta on osattu tehdä viskoosikangasta jo toistasataa vuotta, mutta sen valmistus vaatii paljon vettä ja myrkyllisiä aineita. Kuluttajat kysyvät vastuullisempia materiaaleja samalla, kun puuvillan kysyntä kasvaa.
Yksi ratkaisu ovat uuden sukupolven suomalaiset puukuidut, jotka ovat peräisin sertifioiduista metsistä, eikä niiden valmistamiseen tarvita kemikaaleja. Kuituja saa – kuinka muutenkaan – sellusta. Niistä voidaan valmistaa kauniita, kestäviä ja ekologisempia vaatteita.
7. Lääketieteelliset tuotteet
Puhtaus, biologinen yhteensopivuus ja imukyky ovat syitä hyödyntää sellua lääketieteellisissä tuotteissa.
Käyttötarkoituksia on lukuisia: lääkinnälliset siteet ja sideharso, hammastahnan seosaine, lääkepakkaukset, hengityssuojaimet, kirurgiset vaatteet, raskaustestin komponentti, laboratoriovälineet, suodatinmateriaali esimerkiksi dialyysihoidossa sekä murtumien hoidossa käytettävät kipsit.
Lue lisää: Nanoselluloosasta valmistettu EKG-laastari on kierrätettävä
8. Rakennusmateriaalit
Pidätkö puurakenteisista taloista? Käytätkö mielelläsi puusta tehtyjä huonekaluja? Tai haluatko kodissasi suosia kaivoksista kaivettavan kipsin sijasta uusiutuvaa lastulevyä?
Sellu soveltuu rakennusmateriaaleihin, kuten MDF-levyihin (keskitiheä lastulevy) ja lastulevyihin, joita käytetään kalusteiden ja rakenteiden valmistukseen.