Terveydenhuolto on yksi maailman eniten jätettä tuottavista toimialoista. Esimerkiksi sydänfilmin ottamisessa tarvittavat EKG-laastarit koostuvat sähkökomponenteilla varustetuista muovipohjaisista osista. EKG-laastareiden tarpeen odotetaan kasvavan nopeasti lähivuosien aikana eteisvärinän yleistymisen, ikääntymisen ja lisääntyvien sydän- ja verisuonisairauksien myötä.
VTT on kehittänyt uuden nanoselluloosaa ja hiiltä yhdistävän EKG-laastarin, joka on kierrätettävä ja jonka avulla pyritään vähentämään terveydenhuollon hiilijalanjälkeä.
Biohajoava laastari on valmistettu VTT:n uudesta materiaalista, kasvipohjaisesta nanoselluloosasta valmistetusta e-skin-x:stä, joka korvaa perinteisen muovin ihon päälle puettavissa sovelluksissa. Materiaali hajoaa maaperässä ja on kierrätettävissä uusiomassaksi, mikä helpottaa kertakäyttöisen laastarin hävittämistä.
Iholaastarissa näkyvät johtimet ja EKG-elektrodit on toteutettu hiilimusteella. Laite on modulaarinen, joten lisäksi sen elektroniset komponentit on helppo irrottaa ja käyttää uudestaan.
”Biopohjaiset materiaalit, kuten selluloosasta valmistettu e-skin, ovat lupaavia vaihtoehtoja fossiilipohjaisille. Haastavaa on se, että niillä on oltava tiettyjä ominaisuuksia, kuten venyvyys, repäisylujuus ja kosteusherkkyys. Olemme ylpeitä voidessamme todeta, että selluloosa-e-skinin avulla olemme luoneet uuden kalvon, jolla on valtava potentiaali käytettäväksi lääketeollisuudessa”, tutkija Mohammad H. Behfar kertoo VTT:n tiedotteessa.
VTT:n tiedotteen mukaan nyt kehitetty nanoselluloosapohjainen EKG-laastari on ensimmäinen, jossa ei ole muovia mukana. Siinä käytettyä e-skiniä voidaan käyttää tulevaisuudessa monenlaisissa puettavissa laitteissa, sillä kalvo on muun muassa vahvaa, joustavaa, läpinäkyvää ja hengittävää.