Puu korvaa muovin, styroksin… nämä ovat suomalaisen biotalouden 6 merkittävää uutuutta
Esittelemme kuusi suomalaisen metsäbiotalouden uutuustuotetta, jotka vähentävät fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.
1. Puuta fleecetakissa
Yli puolet muotiteollisuuden käyttämistä materiaaleista on tehty uusiutumattomista, fossiilipohjaisista polymeereistä. UPM ja kansainvälinen vaatevalmistaja Vaude julkistivat loppuvuodesta maailman ensimmäisen puupohjaisesta polyesteristä tehdyn ulkoiluvaatteen.
Polyesterin valmistuksessa yleensä käytettävä hartsi sisältää 30 prosenttia monoetyleeniglykolia (MEG). MEG:ia on perinteisesti tuotettu raakaöljystä. Uudessa takissa fossiilinen materiaali on korvattu biopohjaisella monoetyleeniglykolilla.
”Biopohjainen fleecetakki mahdollistaa sen, että johtavat muotiteollisuuden toimijat voivat nyt ryhtyä toimiin ja siirtyä fossiilisista uusiutuviin raaka-aineisiin”, sanoi UPM Biochemicals -liiketoiminnan johtaja Michael Duetsch tiedotteessa.
2. Sellupohjainen pakkausvaahto korvaa styroksin
Käytännössä kaikki ovat ostaneet joskus vaikka kodinkoneen, joka on pakattu fossiilipohjaiseen styroksiin eli polystyreenin. Stora Enson tarjoaa tilalle pakkauksen pehmusteeksi sellupohjaisen vaahtomateriaalin, joka on nimetty Papiraksi.
Sellupohjainen pehmike on luonnollinen, biopohjainen ja sen voi kierrättää samoin kuin paperin tai kartongin. Valmistuksessa ei käytetä liuottimia, eikä vaarallisia kemikaaleja. Sen muovaamiseen käytetään vain ilmaa ja vettä.
3. Ylellisyystuotteet puolet kevyempään pakkaukseen
Kosmetiikan, laadukkaiden juomien ja suklaan kaltaiset ylellisyystuotteet pakataan perinteisesti kovapahvipakkaukseen, mikä antaa vaikutelman laadusta ja juhlavuudesta. Kääntöpuolena on rasitus ympäristölle.
Metsä Board kertoi lokakuussa uudesta mikroaallotetusta pakkausratkaisusta, joka vaatii aiempaa vähemmän materiaalia. Mikroaallotetun aaltopahvin aallotuskoko on huomattavasti pienempi kuin perinteisen aaltopahvin. Nyt kehitetty pakkaus on jopa 50 prosenttia kevyempi verrokkeihin nähden.
Yhtiön mukaan innovaatiolla on myös 59 prosenttia pienempi hiilijalanjälki verrattuna perinteisiin kovapahvista tehtyihin pakkauksiin.
Uudessa pakkauksessa ei käytetä haitallisia liimoja tai muita muovipinnoitteita, minkä luvataan helpottavan pakkauksen kierrätystä.
4. Kuitupohjainen alustamateriaali torjuu ruokahävikkiä
EU:ssa päätyy vuosittain roskiin 153,5 tonnia ruokaa, mikä vastaa kuutta prosenttia alueen kasvihuonepäästöistä. Tyhjiöpakkauksissa säilytetty naudanliha tai kala säilyy jopa viisi kertaa pidempään verrattuna, jos niitä säilytetään perinteisessä muovi- tai paperipakkauksessa. Tyhjiöpakkauksista suurin osa valmistetaan fossiilisista muoveista.
Stora Enson Trayforma BarrPeel -alustamateriaali tarjoaa tyhjiöpakkaamiseen ympäristön kannalta kestävämmän vaihtoehdon. Alustamateriaali valmistetaan uusiutuvasta kartongista, jossa on ohut polymeeripinnoite. Tuotteessa on yli 90 prosenttia uusiutuvaa puukuitua.
5. Ligniiniä kipsiin ja betoniin
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre kertoi toukokuussa suunnittelevansa jalostetun ligniinituotteen koelaitosta sellu- ja paperiteollisuuden yhteistyöyrityksen Andritzin kanssa. Tavoitteena on kehittää prosessia, jossa sellunvalmistuksessa syntyvä ligniini erotetaan sellunvalmistuksessa syntyvästä mustalipeästä ja jalostetaan uusiin käyttökohteisiin. Koelaitoksessa valmistettua ligniinituotetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi biopohjaisena betonin ja kipsin tehonotkistimena rakennusteollisuudessa.
”On tärkeää, että kehitämme aktiivisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoja korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja raaka-aineita, Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen sanoi tiedotteessa.
6. Kuitupakkaus korvaa muovipussit
UPM ja yhteistyökumppanit ovat kehittäneet kuitupohjaisen pakkauksen, joka tekee pakasteleipien pakkauksissa käytetyt muoviset sisäpussit tarpeettomiksi. Uusiutuvasta materiaalista valmistettu kierrätettävä tuoteinnovaatio vähentää fossiilipohjaisten pakkausmateriaalien käyttöä, kun erillisen muovipussi tarve poistuu.
Pakkaus säilyttää leivät tuoreena ja takaa kuluttajalle turvallisen ruokailuhetken samalla kun uusiutumattoman muovin käyttö vähenee.