Puu korvaa muovin, styroksin… nämä ovat suomalaisen biotalouden 6 merkittävää uutuutta

11.1.2024 / Artikkeli
Pitkällle jalostetut puupohjaiset tuotteet vähentävät fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.

Esittelemme kuusi suomalaisen metsäbiotalouden uutuustuotetta, jotka vähentävät fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.

1. Puuta fleecetakissa

Yli puolet muotiteollisuuden käyttämistä materiaaleista on tehty uusiutumattomista, fossiilipohjaisista polymeereistä. UPM ja kansainvälinen vaatevalmistaja Vaude julkistivat loppuvuodesta maailman ensimmäisen puupohjaisesta polyesteristä tehdyn ulkoiluvaatteen.

Polyesterin valmistuksessa yleensä käytettävä hartsi sisältää 30 prosenttia monoetyleeniglykolia (MEG). MEG:ia on perinteisesti tuotettu raakaöljystä. Uudessa takissa fossiilinen materiaali on korvattu biopohjaisella monoetyleeniglykolilla.

”Biopohjainen fleecetakki mahdollistaa sen, että johtavat muotiteollisuuden toimijat voivat nyt ryhtyä toimiin ja siirtyä fossiilisista uusiutuviin raaka-aineisiin”, sanoi UPM Biochemicals -liiketoiminnan johtaja Michael Duetsch tiedotteessa.

Uudessa takissa fossiilinen materiaali on korvattu biopohjaisella monoetyleeniglykolilla. Kuva: Vaude

2. Sellupohjainen pakkausvaahto korvaa styroksin

Käytännössä kaikki ovat ostaneet joskus vaikka kodinkoneen, joka on pakattu fossiilipohjaiseen styroksiin eli polystyreenin. Stora Enson tarjoaa tilalle pakkauksen pehmusteeksi sellupohjaisen vaahtomateriaalin, joka on nimetty Papiraksi.

Sellupohjainen pehmike on luonnollinen, biopohjainen ja sen voi kierrättää samoin kuin paperin tai kartongin. Valmistuksessa ei käytetä liuottimia, eikä vaarallisia kemikaaleja. Sen muovaamiseen käytetään vain ilmaa ja vettä.

Sellupohjainen pakkausmateriaali korvaa styroksin.
Sellupohjainen pakkauksen pehmike voidaan kierrättää kuten kartonki. Kuva: Stora Enso

3. Ylellisyystuotteet puolet kevyempään pakkaukseen

Kosmetiikan, laadukkaiden juomien ja suklaan kaltaiset ylellisyystuotteet pakataan perinteisesti kovapahvipakkaukseen, mikä antaa vaikutelman laadusta ja juhlavuudesta. Kääntöpuolena on rasitus ympäristölle.

Metsä Board kertoi lokakuussa uudesta mikroaallotetusta pakkausratkaisusta, joka vaatii aiempaa vähemmän materiaalia. Mikroaallotetun aaltopahvin aallotuskoko on huomattavasti pienempi kuin perinteisen aaltopahvin. Nyt kehitetty pakkaus on jopa 50 prosenttia kevyempi verrokkeihin nähden.

Yhtiön mukaan innovaatiolla on myös 59 prosenttia pienempi hiilijalanjälki verrattuna perinteisiin kovapahvista tehtyihin pakkauksiin.

Uudessa pakkauksessa ei käytetä haitallisia liimoja tai muita muovipinnoitteita, minkä luvataan helpottavan pakkauksen kierrätystä.

Metsä Boardin mukaan innovaatiolla on 59 prosenttia pienempi hiilijalanjälki verrattuna perinteisiin kovapahvista tehtyihin pakkauksiin. Kuva: Metsä Board

4. Kuitupohjainen alustamateriaali torjuu ruokahävikkiä

EU:ssa päätyy vuosittain roskiin 153,5 tonnia ruokaa, mikä vastaa kuutta prosenttia alueen kasvihuonepäästöistä. Tyhjiöpakkauksissa säilytetty naudanliha tai kala säilyy jopa viisi kertaa pidempään verrattuna, jos niitä säilytetään perinteisessä muovi- tai paperipakkauksessa. Tyhjiöpakkauksista suurin osa valmistetaan fossiilisista muoveista.

Stora Enson Trayforma BarrPeel -alustamateriaali tarjoaa tyhjiöpakkaamiseen ympäristön kannalta kestävämmän vaihtoehdon. Alustamateriaali valmistetaan uusiutuvasta kartongista, jossa on ohut polymeeripinnoite. Tuotteessa on yli 90 prosenttia uusiutuvaa puukuitua.

Esimerkiksi kalan pakkaamiseen käytettävässä kääreessä on yli 90 prosenttia uusiutuvaa puukuitua. Kuva: Stora Enso

5. Ligniiniä kipsiin ja betoniin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre kertoi toukokuussa suunnittelevansa jalostetun ligniinituotteen koelaitosta sellu- ja paperiteollisuuden yhteistyöyrityksen Andritzin kanssa. Tavoitteena on kehittää prosessia, jossa sellunvalmistuksessa syntyvä ligniini erotetaan sellunvalmistuksessa syntyvästä mustalipeästä ja jalostetaan uusiin käyttökohteisiin. Koelaitoksessa valmistettua ligniinituotetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi biopohjaisena betonin ja kipsin tehonotkistimena rakennusteollisuudessa.

”On tärkeää, että kehitämme aktiivisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoja korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja raaka-aineita, Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen sanoi tiedotteessa.

6. Kuitupakkaus korvaa muovipussit

UPM ja yhteistyökumppanit ovat kehittäneet kuitupohjaisen pakkauksen, joka tekee pakasteleipien pakkauksissa käytetyt muoviset sisäpussit tarpeettomiksi. Uusiutuvasta materiaalista valmistettu kierrätettävä tuoteinnovaatio vähentää fossiilipohjaisten pakkausmateriaalien käyttöä, kun erillisen muovipussi tarve poistuu.

Pakkaus säilyttää leivät tuoreena ja takaa kuluttajalle turvallisen ruokailuhetken samalla kun uusiutumattoman muovin käyttö vähenee.

Muoviset leipäpussit tarpeettomaksi tekevä pakkaus säilyttää leivät tuoreena. Kuva: UPM
Tero Karjalainen

5 kommenttia “Puu korvaa muovin, styroksin… nämä ovat suomalaisen biotalouden 6 merkittävää uutuutta”

Ei mitään volyymia näillä tuotteilla.

Vastaa

Todella hienoa ilmastonmuutoksen kannalta. Eikö nämä tuotteet kannata patentoida ja sitten niitä voi alkaa kauppaamaan myös ulkomaille.

Vastaa

Upeaa nähdä puuhun perustuvan biotalouden edistymistä. Metsät tarjoavat mitä parhaimmat mahdollisuudet moniin vielä löytymistä odottaviin mahdollisuuksiin.
Haluan suomalaisen tutkimuksen ja tuotannon voimakkaasti jatkavan tällä menestyksen tiellä ja eri teollisuuden ja tuotannon muotojen innovatiivisesti edistävän asioita.
1970-luvun alun lause ”Suomi elää metsästä” on nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän totta.

Vastaa

Osaako joku kertoa: irtoaako biopohjaisista muoveista samaan tapaan mikromuovia luontoon kuin öljypohjaisista muoveista vai onko tämä ongelma jo selätetty?

Vastaa

Luin jo kolmanteen kertaan tämän hyvin mielenkiintoisen artikkelikokonaisuuden. Nämä kerrotut innovatiiviset tosiasiat tulee saattaa mahdollisimman tehokkaasti laajaan julkisuuteen ja erityisesti päättäjien tietoon.
Näitä todella upeita ja valtavan suuria metsään ja puuhun perustuvia asioita tulee toistaa jatkuvasti, jotta ne alkaisivat mennä Suomen ja EU:n päättäjien todelliseen tietoisuuteen.
Ohjeena tässä tulee olla: ”Toista, toista, toista niin kauna, että itseäsi alkaa jo oksettaa, silloin se vasta alkaa mennä ensimmäisten tietoon”. Tiedon tulee johtaa myös päätösten tekoon. Siksi näitä tosiasioita on pidettävä eri tavoin esillä.
On pohdittava monia mahdollisuuksia, joita metsien puu meille tarjoaa.
Uusiutuvien metsien kautta Suomi on rikas maa ja kansantalous. Metsien monia mahdollisuuksia tulee aktiivisesti hyödyntää – silloin voidaan löytää keksiä uutta aina entistä enemmän!

Vastaa

Kirjoita kommentti