Puurakentamisen noste näkyy rahakkaana ilmiönä alan messuilla
Puurakentamisessa eletään parhaillaan läpimurron aikaa, sanoo myyntijohtaja Laura Mattila Metsä Groupilta.
”Me olemme puurakentamisessa läpimurtovaiheessa”, sanoo Metsä Groupin Kerto LVL:n Keski-Euroopan ja Yhdysvaltojen myyntijohtaja Laura Mattila Audiomedialle.
”Esimerkiksi Benelux-maissa kestävä kehitys alkaa olla rakentamisen veturina, kun tietoisuus rakentamisen aikaisista materiaaleista, energiatehokkuudesta, rakennuksen elinkaaresta ja puun vähähiilisyydestä on kasvanut”, Mattila sanoo.
Mattilan mukaan mielenkiinto puutuotteita kohtaan on kasvanut huimasti samalla, kun ilmastokysymykset ja kysymykset materiaalien vastuullisuudesta ovat nousseet entistä vahvemmin tuotteiden markkinoinnin lähtökohdiksi. Muutos on tapahtunut muutaman viime vuoden aikana.
”Nyt ei tarvitse enää perustella puurakentamisen kiistattomia etuja ilmaston kannalta, vaan asiakkaat tuntevat ne”, Mattila toteaa.
Yli 35 prosenttia maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä johtuu rakennetusta ympäristöstä, erityisesti abioottisten materiaalien, kuten betonin, metallien ja muovin, tuotannosta.
Puurakentamisesta pian valtavirtaa
Laura Mattila uskoo, että puurakentamisesta tulee rakentamisen valtavirtaa seuraavan viiden vuoden kuluessa.
”Kasvun vetureina ovat kestävyyskeskustelu, vähähiilisen rakentamisen edistäminen sekä tehokkuuden ja kustannuskilpailukyvyn paraneminen. Rakentamisen elinkaariajattelu vahvistuu. Puu tarjoaa ratkaisun hiilen varastoinnin lisäksi sen uusiokäyttöön ja kierrätykseen (rakennuksen) elinkaaren päätteeksi.”
Rakentamisen elinkaariajattelu vahvistuu. Puu tarjoaa ratkaisun hiilen varastoinnin lisäksi sen uusiokäyttöön ja kierrätykseen (rakennuksen) elinkaaren päätteeksi.
Mattilan mukaan Yhdysvalloissa tavallinen kuluttaja ei vielä mieti rakentamisen ilmasto- ja kestävyysasioita, mutta pörssilistatut isot asiakkaat vaativat tietoa puumateriaalin alkuperästä. Kestävästi hankittu puu varastoi hiiltä sekä metsissä että rakennuksissa.
”Me voimme osoittaa, että asiakkaidemme puuelementtien valmistukseen käytettävä puu tulee kestävästi hoidetuista metsistä. Ja käytämme jokaisen puun osan mahdollisimman tehokkaasti”, Mattila kertoo.
Sijoittajat löytäneet puurakentamisen
Alan messut heijastavat puurakentamisen murrosta. Rahamaailman kiinnostus puurakentamiseen on herännyt.
”On mielenkiintoista nähdä, miten alan messuilla oli ennen yksinomaan metsä- ja puualan sekä rakentamisen ammattilaisia ja nyt yhä enemmän sijoittajia ja finanssimaailman edustajia”, Mattila kertoo.
On mielenkiintoista nähdä, miten alan messuilla oli ennen yksinomaan metsä- ja puualan sekä rakentamisen ammattilaisia ja nyt yhä enemmän sijoittajia ja finanssimaailman edustajia.
Monet rakennus- ja kiinteistöalan yritykset ovat samalla huomanneet, että puurakentamisella, tai osin puutuotteita sisältävällä hybridirakentamisella voi päästä edelläkävijän asemaan. Asiakkaat haluavat ympäristöystävällisiä rakennuksia ja asuntoja, mikä tarjoaa innovatiivisen puurakentamisen edelläkävijöille mahdollisuuden uuteen liiketoimintaan.
Myös puuarkkitehtuurilla on suuri merkitys puurakentamisen kiinnostuksen kasvussa. Puu soveltuu erinomaisesti esivalmistukseen, mikä mahdollistaa suuren osan rakennustyöstä tehtävän tehdashalleissa. Rakentaminen on puhtaampaa, nopeampaa, laadukkaampaa ja ympäristöä vähemmän häiritsevää.
”Puurakentamisella voidaan luoda myös brändiä kuluttajalle ja asuntosijoittajille, jotka miettivät sijoituksiaan pitkällä aikajänteellä”, Mattila sanoo.
Rakentamisen säädösohjaus hyvä asia
Perinteiseen betoni-terärakentamiseen nojaavat yhtiöt eivät Mattilan mukaan hevin siirry puuhun.
”Me olemme aloittaneet keskustelut siitä, miten perinteinen rakentaminen ja puuraaka-aineen käyttö voidaan yhdistää. Kun tuomme puun olemassa oleviin toimintoihin ja löydämme tavat yhdistää puun käyttö nykyrakentamiseen, muutos alkaa rakennusalan sisältä päin. Uusiutuvassa, hiiltä sitovassa puussa nähdään jo nyt suuri potentiaali”, Mattila sanoo.
Mattila pitää hyvänä, että säädöksillä ohjataan vähähiiliseen rakentamiseen.
”Kun hiilijalanjäljen laskenta viedään yhtenäiseen suuntaan, tulee todellinen vertailu eri materiaalien välillä ja niiden kestävyys aidosti esiin”, Mattila toteaa.