Virtaavissa vesissä kutevien kalojen mädin istuttaminen on hankalaa, koska mätimunien tulisi pysyä paikallaan, kunnes ne ovat kuoriutuneet. Toisaalta veden tulisi virrata mätimunien välistä, koska mäti tarvitsee runsaasti happea, jota virtaava vesi tarjoaa.
Mätimunat onkin asetettu sitä varten valmistettuihin istutusrasioihin, joista vesi virtaa läpi niin, että mäti ei pääse liikkumaan. Ongelma on ollut rasioiden materiaali: muoviset rasiat on pitänyt kerätä pois mätimunien kuoriuduttua, koska niitä ei voi jättää vesistöjä roskaamaan.
Silti osa rasioista on aina kadonnut vesistöihin. Löydetyt rasiat on myös pitänyt puhdistaa ja varastoida uudelleenkäyttöä varten.
Ongelma on nyt ratkaistu tekemällä istutusrasia kartongista. Kartongin koostumus on säädetty niin, että se kestää riittävän kauan, jotta mätimunat ehtivät kuoriutua. Sen jälkeen rasia maatuu veteen kokonaan.
Kahden desilitran kokoisiin rasioihin pakattu mäti on helppo kuljettaa ja istuttaa sopivaan paikkaan. Rasiat on valmistettu Stora Enson monikerroksisesta kartongista Pyroll Oy:n Tampereen kotelotehtaalla.
Rasiat asennetaan virtaavan veteen kevättalvella. Yhteen rasiaan mahtuu noin tuhat lohen tai lähes 2000 taimenen mätimunaa.
Rasian voi asentaa kivien väliin tai haudata varovasti karkean soran tai kivien alle. Sen sisälle voi myös laittaa 2–3 pientä kiveä, jolloin se uppoaa ja pysyy virtavedessä varmemmin paikallaan. Rasia myös estää petoja syömästä mätiä.
Valmistaja uskoo, että biohajoavalla mätirasialla on mahdollisuuksia vientiin. Virtakutuisten lohikalojen istuttaminen on maailmanlaajuista toimintaa pohjoiselta pallonpuoliskolta Etelä-Amerikkaan, Etelä-Afrikkaan ja Australiaan saakka.
Rasia sopii muun muassa Atlantin lohen, eri taimen-, kirjolohi- ja nieriäkantojen sekä viiden Tyynenmeren lohilajin istutuksiin, joilla kaikilla on suurikokoiset mätijyvät.