Uusi puu näytti taas biotalouden kirjon laajuuden

1.2.2017 / Artikkeli
Metsä Tissuen kehittämä kartonkinen, uuninkestävä Saga-paistovuoka
Kilpailussa kunniamaininnan sai Metsä Tissuen kehittämä kartonkinen, uuninkestävä Saga-paistovuoka, joka on tehty korvaamaan alumiinisia, kertakäyttöisiä paistovuokia.

Uusi puu -biotalouskilpailuun osallistuneiden tuotteiden kirjo ulottui virtsatie- ja eturauhasvaivoihin kehitetystä tuotteesta paperisen paistovuoan kautta männyllä maustettuun jäätelöön.

Uusi puu -hankkeen jo toisen kerran järjestetyssä kilpailussa tiedostavan kuluttamisen kategorian voitti Spinnova-yhtiön puupohjainen vaihtoehto puuvillalle. Keksintöä pidettiin loistavana erityisesti maailmanlaajuisen kestävän kehityksen kannalta.

Materiaalin etuja on valmistusprosessin myrkyttömyys. Spinnova on myös pitkällä prosessinsa teollistamisessa.

Tämänkin tuotteen menestymisen kannalta ratkaisevaa on kuitenkin hinta ja kuluttajien hyväksyntä. Hyväksyntää edesauttaa tuotteen suuret mahdollisuudet korvata ympäristölle erittäin haitallista puuvillan tuotantoa sekä se, että puuvillan tuotannon vähetessä peltoalaa voidaan käyttää enemmän ruoantuotantoon.

Väestörakenteen muutosten kategorian voitti Montiseran kuusiuutteesta valmistettu tuote alavirtsatievaivojen ehkäisyyn ja hoitoon. Tuotteen vaikuttavuutta ihmisillä ei kuitenkaan ole vielä tutkittu.

Spinnova-yhtiön menetelmällä valmistettua puupohjaista kangasta.
Spinnova-yhtiön menetelmällä valmistettua puupohjaista kangasta.

Kilpailun raadin mielestä tuotteelle voisi kuitenkin odottaa kysyntää väestön ikääntyessä. Tuote myös osoittaa, millainen potentiaali on puun eri ainesosilla.

Resurssiniukkuuden kategoriassa raati valitsi voittajaksi VTT:n kehittämät tuotteet LigniOx ja CatLignin. Ne molemmat tuovat uutta käyttöä ligniinille, joka nyt menee pääosin polttoon.

LigniOx on tarkoitettu betonin notkistamiseen. Se korvaa öljypohjaisia kemikaaleja ja vähentää betonin hiilijalanjälkeä. Myös ligniinipohjaisen CatLignin-liiman mahdollisuudet ovat öljypohjaisten ja myrkyllisten tuotteiden korvaamisessa.

Kaupungistumisen kategoriassa raati valitsi voittajaksi Kotkamills-yhtiön suojakerroskartongin. Tämä kartonki pitää nesteitä ilman muovipinnoitetta, minkä johdosta kartonki on kokonaan kompostoituva eikä sen valmistamisessa tarvita fossiilipohjaisia muoveja.

Kotkamills-suojakerroskartongista tehty kuppi.
Kotkamills-suojakerroskartongista tehty kuppi.

Myös kunniamainintoja annettiin

Uusi puu 2017 -kilpailussa etsittiin parhaita puuta tai puun ainesosia hyödyntäviä ratkaisuja, jotka vastaavat vähintään yhteen viidestä globaalin ilmiön asettamasta haasteesta: kaupungistuminen, resurssiniukkuus, digitalisoituminen, väestörakenteiden muutokset ja tiedostava kuluttaminen.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja se keräsi kymmeniä valmiita ratkaisuja, jotka ovat hyödyntäneet puuta. Kilpailun voitti tuolloin koivusta valmistettu kangas.

Tällä kertaa Uusi puu -hankkeen johtoryhmä päätti myöntää myös kunniamainontoja. Sellaisen saivat DS Smithin elintarvikepakkaus, Metsä Tissuen paistovuoka ja Stora Enson kalapakkaus.

Metsä Tissuen Saga-paistovuoka on valmistettu puukuidusta. Se on tarkoitettu korvaamaan ennen kaikkea kertakäyttöisiä alumiinivuokia. Sitä ei tarvitse voidella ja käytön jälkeen sen voi esimerkiksi polttaa.

Vedenkestävä EcoFishBox-kartonkipakkaus kalan kuljetukseen.
Vedenkestävä EcoFishBox-kartonkipakkaus kalan kuljetukseen.

Stora Enson EcoFishBox-kalapakkaus on tehty kartongista, mutta se pitää hyvin nesteitä. Kalan voi siinä kuljettaa esimerkiksi jäiden seassa. Tyhjänä pakkaus voidaan kuljettaa pahvilevynä, josta se on helppo taitella laatikoksi. Pakkaus on tarkoitettu korvaamaan styroksiset kalalaatikot.

Uusi puu -kilpailu oli avoin kaikille yrityksille ja organisaatiolle. Yhteensä osallistujia kertyi 21. Uusi puu -hankkeen ja kilpailun rahoittaja on Suomen Metsäsäätiö.

 


Uusi puu -hankkeen tiedote

Aiemmin forest.fi:ssä: Uusi puu kertoo, mitä biotalous on jo nyt

Suomen Metsäsäätiö


 

Uusi puu 2017 -kilpailun tuomaristo

  • Harri Jaskari, kansanedustaja, Kokoomus
  • Johanna Karimäki, kansanedustaja, Vihreät
  • Silvia Modig, kansanedustaja, Vasemmistoliitto
  • Liisa Mäkijärvi, toiminnanjohtaja, Suomen Metsäsäätiö
  • Merja Mäkisalo-Ropponen, kansanedustaja, SDP
  • Mats Nylund, kansanedustaja, RKP
  • Antti Rantakangas, kansanedustaja, Keskusta
  • Sampo Terho, kansanedustaja, PS
  • Oras Tynkkynen, vanhempi neuvonantaja, Sitra
  • Ulla Uimonen, muotoilija
Hannes Mäntyranta

Kirjoita kommentti