Puu on yhä useammin ratkaisu muoviongelmiin – vuoden 2018 tuotteissa painottui myös design

30.1.2019 / Artikkeli
UPM:n 3D-tulostusmateriaali, Metsä Groupin muovitokanneton kahvimuki ja Stora Enson biokomposiittiset juomapillit ovat esimerkkejä metsäteollisuuden viime vuoden kestävistä lanseerauksista. Kuvat: UPM, Metsä Group, Stora Enso
UPM:n 3D-tulostusmateriaali, Metsä Groupin muovikanneton kahvimuki ja Stora Enson biokomposiittiset juomapillit ovat esimerkkejä metsäteollisuuden viime vuoden kestävistä lanseerauksista. Kuvat: UPM, Metsä Group, Stora Enso

forest.fi kysyi Suomen kolmelta suurimmalta metsäteollisuusyhtiöltä, mitä uutta vuosi 2018 toi tullessaan. Metsä Groupin, Stora Enson ja UPM:n viime vuoden lanseerauksia yhdistää ympäristöystävällisyys ja kestävyys.

Metsäyhtiöt toivat markkinoille joukon käyttötavaroita ja pakkausratkaisuja, joissa fossiiliset raaka-aineet on korvattu biopohjaisilla.

Stora Enso ratkaisee maailmanlaajuista muovijäteongelmaa juomapillin osalta. Se on tuomassa markkinoille yhdessä suomalaisen start up -yritys Sulapacin kanssa biokomposiitista valmistetun pillin, joka esimerkiksi mereen joutuessaan hajoaa muutamassa kuukaudessa.

Sulapacin toimitusjohtajan Suvi Haimin mukaan muovipillejä valmistetaan ja kulutetaan maailmassa viikoittain jopa miljardeja kappaleita. Suunnitelmien mukaan biopilli tulee markkinoille vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Biokomposiittipilli hajoaa joutuessaan mereen. Kuva: Stora Enso
Biokomposiittipilli hajoaa joutuessaan mereen. Kuva: Stora Enso

”Ympäristötietoisuus ohjaa voimakkaasti kuluttajakysyntää ja asiakkaamme kaipaavat apua uusiutumattomien materiaalien korvaamisessa. Erilaiset biokomposiitteihin perustuvat ratkaisut, kuten uusiutuvat korkit, sulkijat sekä pillit tuovat lisäarvoa asiakkaillemme”, Stora Enson nestepakkauksista ja kartongeista vastaava johtaja Hannu Kasurinen totesi, kun innovaatioyhteistyö julkistettiin.

Keittiövälineissä hyödynnetään sahateollisuuden sivuvirtana syntyvää sahanpurua. Kuva: Stora Enso
Keittiövälineissä hyödynnetään sahateollisuuden sivuvirtana syntyvää sahanpurua. Kuva: Stora Enso

Biopilli tarjoaa ratkaisua myös Euroopan unionin tavoitteisiin korvata tietyt muovituotteet uusilla, ympäristön kannalta paremmilla materiaaleilla.

Juomapillejä odotellessa keittiön laatikkoon voi jo hankkia ympäristöystävällisemmän juustohöylän tai leikkuulaudan, joita Orthex valmistaa Stora Enson biokomposiitista. Kodin muovituotteista tunnetun yrityksen uudet keittiövälineet ovat 98-prosenttisesti biopohjaista materiaalia, jossa hyödynnetään muun muassa sahateollisuuden sivuvirtana syntyvää haketta ja purua.

Ei enää kuplamuovia eikä muovikansia

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board on kehittänyt kartonkipakkauksia siten, että niissä tarvitaan yhä vähemmän muovia. Kartonkivalmistajan kansainvälisen pakkaussuunnittelukilpailun voitti sähköisen kaupan kategoriassa pakkaussuunnittelija Iiro Nummisen ratkaisu, jossa kartonkilaatikon sisäosa taipuu erityyppisten tavaroiden suojaamiseen. Siten se voisi korvata kuplamuovin.

”Voittanut suunnittelutyö tarjoaa uuden, kestävämmän ja esteettisemmän vaihtoehdon kuplamuoville”, Metsä Boardin design- ja innovaatiojohtaja ja tuomariston puheenjohtaja Cyril Drout kuvaili Nummisen työtä. ”Tulos on erittäin houkutteleva, monipuolinen, skaalautuva ja se soveltuu monenlaiseen käyttöön.”

Noutokahvi ei välttämättä tarvitse muovikantta. Kuva: Metsä Group
Noutokahvi ei välttämättä tarvitse muovikantta. Kuva: Metsä Group
Ruokapakkauksen sisäpinta voidaan käsitellä ilman muovia. Kuva: Metsä Group
Ruokapakkauksen sisäpinta voidaan käsitellä ilman muovia. Kuva: Metsä Group

Toinen Metsä Boardin kartongille suunniteltu pakkausratkaisu palkittiin kansainvälisesti arvostetussa Red Dot -muotoilukilpailussa. Lidlociksi nimetty kartonkikuppi ei tarvitse lainkaan erillistä muovikantta, vaan myös kansi on kartonkia ja kiinteä osa kuppia. Ratkaisu on parhaillaan testauksessa Metsä Boardin asiakkailla.

Markkinoille on tulossa lisää vaihtoehtoja myös rasvankestäville elintarvikepakkauksille, joissa ei tarvita muovia edes niiden sisäpinnassa. Yksi näistä on Metsä Boardin vuonna 2018 esittelemä Ecobarrier-kartonki.

Ruoka- ja tarjoilupakkauksiin kehitetyn kartongin sisäpinta on käsitelty niin, että pakkaus on sekä kierrätettävä että biohajoava. Sille uskotaan olevan kysyntää erityisesti noutoruoan pakkaamisessa.

Unohda myös liima ja ruuvit

UPM kehitti 3D-tulostukseen biokomposiitin, jota valmistetaan sellukuidusta ja biopolymeereistä. Materiaalista valmistetut tuotteet ovat myrkyttömiä ja hajuttomia. Niitä pystyy käsittelemään kuten puuta eli esimerkiksi hiomaan ja maalaamaan.

UPM Formi 3D -tulostusmateriaalia pidetään laadukkaana ja sitä käytetään tyypillisesti arkkitehtisuunnittelussa ja designtuotteissa. Sitä saa alan verkkokaupoista ja sitä on käytetty jo esimerkiksi kaiutinkoteloissa ja autonvalmistuksessa.

3D-tulostetut biokomposiittilampuissa on puun tuntu. Kuva: UPM
3D-tulostetuissa biokomposiittilampuissa on puun tuntu. Kuva: UPM

Rakentajille UPM tarjoaa biokomposiitista valmistettuja terassilautoja. Mallisto täydentyi vuonna 2018 Profi Piazza -tuotteella, jota yhtiö mainostaa tahran- ja värinkestävyydellä, ja joka on valmistettu 75-prosenttisesti kierrätysmateriaalista eli tarrateollisuuden paperi- ja muovijäännöspaloista sekä kierrätysmuovista.

Komposiittiterassi säästää materiaalia, aikaa ja energiaa myös asennusjärjestelmällään: koko terassin pystyy rakentamaan ilman poraamista ja ruuveja.

Komposiittiterassi on valmistettu suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaalista. Kuva: UPM
Komposiittiterassi on valmistettu suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaalista. Kuva: UPM

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood avasi rakennusalan ammattilaisille uudenlaisen avoimeen tiedon jakamiseen perustuvan yhteisöalustan. Open Source Wood -hankkeen tarkoitus on vauhdittaa erityisesti tehdasvalmisteisten puuelementtien käyttöä rakentamisessa. Sen opensourcewood.com-palvelu on ilmainen ja avoin kaikille käyttäjille.

Hankkeessa myös palkitaan yhteistyöalustalla jaettuja elementtisuunnitelmia, joissa on käytetty Metsä Woodin viilupuutuotteita. Palkinnon on saanut muun muassa Cliphut, saksalaisen ammattikorkeakoulutiimin Thomaz Vieiran, Tomas Menan ja Maria Wilkensin suunnittelema modulaarinen rakennusjärjestelmä, joka yhdistää rakennuselementit erityisellä liitosmekanismilla toisiinsa.

Jos liimaat, niin ligniinillä

Myös liimoja ja maaleja pystytään valmistamaan ympäristöystävällisemmin puuraaka-aineesta. Ligniini on puun sideaine ja sellun keiton sivutuote, joka on perinteisesti poltettu energiaksi. Kun sellutehtaiden energiantarve on vähentynyt, ligniiniä riittää nykyään muuhunkin käyttöön. Sillä voidaan esimerkiksi korvata liimojen öljypohjaiset fenolit, ja UPM käyttää sitä vanerin liimauksessa.

Ligniinin mahdollisuudet raaka-aineena ovat laajat liimoista lentokoneisiin. Kuva: Stora Enso
Ligniinin mahdollisuudet raaka-aineena ovat laajat liimoista lentokoneisiin. Kuva: Stora Enso

Myös Stora Enso on kehittänyt ligniinistä oman biotuotteensa. Stora Enson ligniiniä myydään Lineo-tuotemerkillä. Kun ligniini erotetaan havupuusta valmistettavasta sellumassasta, lopputuloksena on kuiva ja väriltään ruskea jauhe, jota yhtiön mukaan voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös hiilikuidun raaka-aineena esimerkiksi lentokoneissa, autoissa ja tuulimyllyissä.

”Biopohjainen Lineo on erinomainen vaihtoehto yrityksille, jotka eivät halua käyttää öljypohjaisia tuotteita. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan fossiilisista raaka-aineista, voidaan huomenna valmistaa puusta”, Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström totesi tuotetta lanseerattaessa.


Lue lisää metsäalan uusimmista tuotteista ja palveluista Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvastosta


Anna Kauppi

Kirjoita kommentti