Paras joulukuusi haetaan itse metsästä – kätköily tekee siitä jännittävää

Metsänhoito

Kaakaohetki. Kuva: Inkeri Palmio
Joulukuusen löytäminen on talviretkellä tärkeää, mutta Taimi Hamusen, Rauni Korhosen ja Lotta Palmion mielestä piparit ja kaakao ehkä vielä tärkeämpiä. Kuva: Inkeri Palmio

forest.fi kahlasi kuusimetsän nietoksiin etsimään joulupuuta GPS-koordinaattien avulla. Vaikka metsänhoitoyhdistyksen kätkemä joulukuusi oli jo löydetty, mukaan tarttui reipas joulumieli.

Ulkona on vielä pimeää, kun pakkaamme termospullot, piparkakut ja pulkat autoon. On oltava liikkeellä varhain, jos mielimme saada kotiimme metsänomistajien metsänhoitoyhdistyksen lahjoittaman ja kätkemän joulukuusen.

Mutta ei liian aikaisin. Metsänhoitoyhdistys julkaisee kätkökuusien GPS-koordinaatit kahdeksalta aamulla ja oikean ajosuunnan tietää vasta sen jälkeen.
Kahdeksalta selviää, että Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savo on kätkenyt tänä vuonna kaksi joulukuusta. Yksi piilottelee suurten ihmisvirtojen lähellä, Matkuksen kauppakeskuksen tuntumassa Kuopion eteläpuolella.

Me valitsemme kohteeksemme sen toisen, joka sijaitsee Tervon kunnan eteläosassa. Arvelemme, että näihin maastoihin eivät muut aivan helposti lähde. Varsinkin kun lunta on satanut viime päivinä niin, että sitä on metsässä jo lähes puoli metriä.

Joulukuusi hankitaan joka toiseen suomalaiseen kotitalouteen. Perinteisesti kuusi on maaseudulla haettu itse metsästä, mutta aina ei muisteta, että ilman lupaa kuusen saa hakea vain omasta metsästä.

Ei siis ihme, että metsänhoitoyhdistysten kuusikätköt ovat suosittuja.

Joulukuusi on hyvä syy lähteä ulos

Ajamme vartin yli yhdeksän kohti kuusikätköämme. Tieto Kuopion suunnalta kertoo, että kauppakeskuksen lähelle kätketty kuusi on löytänyt omistajan vain varttitunti kätkön koordinaattien julkaisemisen jälkeen.

Tuoreet renkaanjäljet lumisella metsäautotiellä saavat sydämen pamppailemaan: olemmeko sittenkin myöhässä ja ennättikö joku ensin?

Tien varteen pysäköity vieras auto vahvistaa epäilymme. Pian näemmekin kuusta perässään vetävän pariskunnan.

”Kuopion kätköllä on ollut tänään varmaan ruuhkaa. Tämä kätkö oli fiksumpi ratkaisu”, noin 35 kilometrin päästä Suonenjoelta ensimmäisenä paikalle autoilleet Anne ja Lassi sanovat kuusi kainalossaan.

Pariskunta ei ollut ensimmäistä kertaa asialla. ”Tämä on hyvä syy lähteä ulos. Neljänä vuotena olen ollut kuusta rämpimässä”, kiipeilyä, geokätköilyä, pyöräilyä ja muutenkin luonnossa liikkumista harrastava Lassi sanoo.

Ensimmäiselläkin kerralla hän sai kuusen, vaikka tuli paikalle vasta kolme päivää kätkön julkaisemisen jälkeen.

Toisten puita ei kaadeta

”Ainakin viime vuoden perusteella kuusikätköilyn suosio on lähtenyt selkeästi kasvuun”, Lassi sanoo. Metsänhoitoyhdistyksen mukaan tilanne on pikemminkin vaihdellut.

”Etenkin jos kuusi on kätketty taajaman lähelle, kävijöitä on riittänyt. Parhaimmillaan yhdellä joulukuusikätköllä on ollut kymmenen kävijää”, sanoo kampanjaan viidettä kertaa osallistuvan Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon myyntijohtaja Juha Huttunen.

Tänä vuonna kampanjaan osallistui 40 metsänhoitoyhdistystä ympäri maan. Yhdistykset halusivat kampanjalla toivottaa hyvää joulua ja muistuttaa, että joulukuusta ei saa hakea toisen metsästä ilman lupaa. Kampanjaa varten merkityt puut ovat poikkeus.

”Olemme piilottaneet kuuset yksityisten metsänomistajien tai usein myös seurakuntien tai kuntien omistamiin metsiin”, Huttunen sanoo.

Suomalaiset joulukuuset kasvavat Joulupuuseuran mukaan usein alle 100 kilometrin päässä myyntipaikalta. Annen ja Lassin löytämä kuusi on sekin paikallista tuotantoa. Kuva: Inkeri Palmio.
Suomalaiset joulukuuset kasvavat Joulupuuseuran mukaan usein alle 100 kilometrin päässä myyntipaikalta. Annen ja Lassin löytämä kuusi on sekin paikallista tuotantoa. Kuva: Inkeri Palmio.

Kätkö tehdään huolella

Kuusia ei kätketä aivan tien viereen, jotta etsijät pääsevät kävelemään metsässä. Lumisessa metsässä kuusen kätkijä kävelee paikalle kiertotietä, jotta jäljet eivät paljasta kätköä liian helposti.

”Matkaa lähimmältä tieltä on yleensä alle 100 metriä. Piilot ovat kohtalaisen helposti lähestyttävissä, mutta lumen aikaan työ on piilottajalle vaativampaa, kun pitää peitellä omia jälkiään”, Huttunen hymyilee.

Myös kätkökuusten ulkomuoto on vuosien varrella miellyttänyt. ”Kyllä löytynyt kätkökuusi aina matkaan otetaan”, Anne naurahtaa.
”Lahjahevosen hampaisiin ei katsota. Minulla on noita metsänhoitoyhdistyksen merkkausnauhojakin kuusessa koristeina”, Lassi sanoo.


Metsänhoitoyhdistysten tiedote

Aiemmin forest.fi:ssä: Joulukuusisafarilla joulupuun saa kaataa itse

Joulupuuseuran kotisivu


 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti