Biohiili voitti Uusi puun innovaatiokilpailun – katso lista kaikista palkituista

20.4.2023 / Artikkeli
Biohilltä
Tonni Uusi puu -kilpailun voittanutta biohiiltä voi sitoa noin kolme tonnia hiilidioksidia.

Tuomaristo valitsi Uusi puu -kilpailun voittajaksi hiilinegatiivisen biohiilen, joka parantaa maaperän kasvatusolosuhteita. Yleisöäänestyksen voitti käytännöllinen arkituote.

Kansanedustajat ja metsäbiotalouden asiantuntijat ovat valinneet GRK Suomi Oy:n ja Carbon Balance Finland Oy:n kehittämän biohiilen vuoden 2023 Uusi puu -kilpailun voittajaksi.

GRK Suomi Oy:n mukaan biohiili soveltuu kymmeniin eri tarkoituksiin, kuten viherrakentamiseen, vesien käsittelyyn ja puhdistukseen sekä maanparannusaineeksi.

”Loistava keksintö, joka toimii hyvin”, kilpailun tuomaristo kiitti.

Kilpailussa painotettiin puun kekseliästä käyttöä ja tuotteiden kykyä vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin. Biohiili torjuu osaltaan ilmastonmuutosta. Valmistajan mukaan tonni biohiiltä sitoo noin kolme tonnia hiilidioksidia.

”Biohiili edustaa erittäin mielenkiintoista mahdollisuutta vaikuttaa systeemitasolla maanparannukseen ja biomassojen mielekkääseen hyödyntämiseen”, tuomaristo totesi.

Biohiili tuotetaan kasviperäisestä biomassasta, yleensä puuaineksesta, pyrolyysin eli kuivatislauksen avulla. Puuaineksen lisäksi biohiilen tekoon soveltuvat myös hamppu, paju, ruokohelpi, liete, lanta sekä kotitalouksien bio- ja puutarhajäte.

”Biohiili on hieno ratkaisu, koska sen valmistamisessa voi hyödyntää monenlaisia sivuvirtoja”, Uusi puu -kilpailun projektipäällikkö Virpi Korhonen sanoo.

Kilpailun tuomaristossa työskentelivät kansanedustajat Sari Essayah (kd.), Ari Koponen (ps.), Mikko Ollikainen (r.) ja Mikko Savola (kesk.) sekä metsäbiotalousalan asiantuntijat, professori Pirjo Kääriäinen (Aalto-yliopisto), apulaisprofessori Ville Leminen (LUT-yliopisto), johtaja Maarit Lindström (Metsäteollisuus ry.), toimitusjohtaja Matti Mäkelä (Suomen Metsäsäätiö) ja vanhempi neuvonantaja Anne-Christine Ritschkoff (VTT).

Uusi puu -kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 13 ehdotusta.

Kaivinkone nosta biohiilisäkkejä.
Biohiili soveltuu kymmeniin eri tarkoituksiin, kuten viherrakentamiseen ja maanparannusaineeksi.

Täyspaperinen riisipiirakan pakkaus voitti yleisöäänestyksen

Uusi puu -kilpailun yleisöäänestyksen voitti UPM Specialty Papersin Fazer Leipomoille valmistama paperinen riisipiirakkapakkaus. Varsinaisessa raadin ratkaisemassa kilpailussa pakkaus ylsi toiselle sijalle.

Elintarvikepakkaus vähentää muovin käyttöä. Se on kierrätettävä ja pitää herkän elintarvikkeen kunnossa parasta ennen -päivämäärään saakka.

Fazerin riisipiirakkapakkaus
Yleisöäänestyksen voittanut riisipiirakkapakkaus on kierrätettävä.

”Materiaalilla on valtava potentiaali korvata muovia. Piirakan pakkaaminen on haastavaa. Pakkauksen pitää kestää sekä rasvaa että kosteutta ja säilyttää piirakka hyvänä, jottei se vety tai kuivu”, projektipäällikkö Virpi Korhonen sanoo.

Yleisöpalautteessa kiitettiin innovaation tulevan lähelle jokaisen arkea.  Sitä kehuttiin myös suunnannäyttäjäksi ruokapakkaamisessa.

”Meillä tykätään paperiin pakatuista leipätuotteista. Puoliso väittää maistavansa, jos tuote on säilytetty muovissa. Tämä pussi ei aidosti sisällä muovia, mikä on luonnonkin kannalta hyvä asia”, yksi yleisöäänestäjä kehui.

Yleisöäänestyksen toiseksi sijoittui Woodlyn puupohjainen, hävikkiä vähentävä ruokapakkaus, joka muistuttaa ulkonäöltään kirkasta muovia.

”Törmäsin tuotteeseen huoltoasemalla ostaessani sämpylän. Vaikka olen työskennellyt vuosikausia metsäteollisuusalalla, en olisi uskonut, että sämpylän kääre on tehty selluloosapohjaisesta materiaalista, ei perinteisestä muovista. Lujuus, venymä ja täysi läpinäkyvyys yllättivät minut suuresti”, eräs äänestäjä kiitti.

Kolmanneksi yleisöäänestyksessä sijoittui Koskisen painoa aistiva älylevy, jonka tuottaman tiedon avulla voidaan parantaa rekkojen täyttöastetta. Koskisen mukaan esimerkiksi Saksassa rekat ajavat keskimäärin vain 70 prosentin täyttöasteella.

”Ratkaisu säästää kustannuksia, polttoainetta ja pienentää hiilijalanjälkeä”, yleisöpalautteessa kiitetään.

Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä 1326 ääntä.

Yleisöäänestyksen toiseksi tullut Woodlyn puupohjainen, hävikkiä vähentävä ruokapakkaus muistuttaa ulkonäöltään kirkasta muovia.
Yleisöäänestyksen toiseksi tullut Woodlyn puupohjainen, hävikkiä vähentävä ruokapakkaus muistuttaa ulkonäöltään kirkasta muovia.

Paperi-innovaatio laminaattien valmistukseen

Uusi puu -kilpailun kolmannelle sijalle tuomaristo valitsi MM Kotkamills Absorbex Oy:n laminaattipaperin, joka mahdollistaa puupohjaisten hartsien käytön laminaattien valmistuksessa. Perinteisesti laminaatin raaka-aineena käytetään fossiilipohjaista fenolia.

Lingniinipohjaiselle hartsille sopiva laminaattipaperi käy esimerkiksi rakennusmateriaaliksi sekä kalusteisiin, kuten pöytätasoihin ja kaapinoviin.

”Ligniinin hyötykäyttö on yksi metsäteollisuuden suurista mahdollisuuksista. Ekologisille rakennusmateriaaleille on erilaisten pakkausmateriaalien rinnalla kova kysyntä”, tuomaristo kiitti.

MM Kotkamillsin laminaattipaperirullia tehtaalla
Uusi puu -innovaatiokilpailun kolmannlle sijalla yltänyt laminaattipaperi käy esimerkiksi rakennusmateriaaliksi sekä kalusteisiin.

Uusi puu -kilpailun voittajat

Tuomariston valinnat:

  1. Biohiilestä valmistettu kasvualusta viherrakentamiseen – GRK Suomi Oy ja Carbon Balance Finland Oy
  2. Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – UPM Specialty Papers Oy ja Fazer Leipomot Oy
  3. Ligniinipohjaiselle hartsille soveltuva laminaattipaperi – MM Kotkamills Absorbex Oy

Yleisöäänestys:

  1. Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – UPM Specialty Papers Oy ja Fazer Leipomot Oy
  2. Puupohjainen hävikkiä vähentävä ruokapakkaus – Woodly Oy
  3. Aistiva älypuulevy – Koskisen Oyj
Tero Karjalainen

2 kommenttia “Biohiili voitti Uusi puun innovaatiokilpailun – katso lista kaikista palkituista”

Mikäs tuossa biohiilessä nyt niin uutta on, paitsi nimi? Tuota biohiiltä on tehty vuosikymmenet keh.maissa puusta ja ruokohelvestä, lannasta ja ties mistä nykyisin. periaattessa samoilla menetelmillä

Vastaa

Mielenkiintoista tietoa miten luontoa voidaan suojella uusien
keksintöjen avulla. Sitähän artikkeli tarjosi ja samalla mielihyvää siitä, että ajan mittaan voi ainakin kuvitella, että esim tuhlaava ja käyttäjää turhauttava elintarvikkeiden pakkauskirjo voi muuttua. Tutkimuksen kautta meillä on mahdollisuus säilyttää, ehkä jopa parantaa luontoa ja menestyä monella uudellakin alalla. Suomen metsien hyödyntäminen ja metsän tulevaisuus on lähellä suomalaisen sydäntä. Näistä asioista pitää kirjoittaa ja tiedottaa enemmän!
Päättäjille viisautta ja vauhtia tehdä päätöksiä, että Suomikin
saa pysyvää tuottoa ja vakautta, kun sitä nyt on ilmeisesti tarjolla.

Vastaa

Kirjoita kommentti