Biohiili voitti Uusi puun innovaatiokilpailun – katso lista kaikista palkituista
Tuomaristo valitsi Uusi puu -kilpailun voittajaksi hiilinegatiivisen biohiilen, joka parantaa maaperän kasvatusolosuhteita. Yleisöäänestyksen voitti käytännöllinen arkituote.
Kansanedustajat ja metsäbiotalouden asiantuntijat ovat valinneet GRK Suomi Oy:n ja Carbon Balance Finland Oy:n kehittämän biohiilen vuoden 2023 Uusi puu -kilpailun voittajaksi.
GRK Suomi Oy:n mukaan biohiili soveltuu kymmeniin eri tarkoituksiin, kuten viherrakentamiseen, vesien käsittelyyn ja puhdistukseen sekä maanparannusaineeksi.
”Loistava keksintö, joka toimii hyvin”, kilpailun tuomaristo kiitti.
Kilpailussa painotettiin puun kekseliästä käyttöä ja tuotteiden kykyä vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin. Biohiili torjuu osaltaan ilmastonmuutosta. Valmistajan mukaan tonni biohiiltä sitoo noin kolme tonnia hiilidioksidia.
”Biohiili edustaa erittäin mielenkiintoista mahdollisuutta vaikuttaa systeemitasolla maanparannukseen ja biomassojen mielekkääseen hyödyntämiseen”, tuomaristo totesi.
Biohiili tuotetaan kasviperäisestä biomassasta, yleensä puuaineksesta, pyrolyysin eli kuivatislauksen avulla. Puuaineksen lisäksi biohiilen tekoon soveltuvat myös hamppu, paju, ruokohelpi, liete, lanta sekä kotitalouksien bio- ja puutarhajäte.
”Biohiili on hieno ratkaisu, koska sen valmistamisessa voi hyödyntää monenlaisia sivuvirtoja”, Uusi puu -kilpailun projektipäällikkö Virpi Korhonen sanoo.
Kilpailun tuomaristossa työskentelivät kansanedustajat Sari Essayah (kd.), Ari Koponen (ps.), Mikko Ollikainen (r.) ja Mikko Savola (kesk.) sekä metsäbiotalousalan asiantuntijat, professori Pirjo Kääriäinen (Aalto-yliopisto), apulaisprofessori Ville Leminen (LUT-yliopisto), johtaja Maarit Lindström (Metsäteollisuus ry.), toimitusjohtaja Matti Mäkelä (Suomen Metsäsäätiö) ja vanhempi neuvonantaja Anne-Christine Ritschkoff (VTT).
Uusi puu -kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 13 ehdotusta.
Täyspaperinen riisipiirakan pakkaus voitti yleisöäänestyksen
Uusi puu -kilpailun yleisöäänestyksen voitti UPM Specialty Papersin Fazer Leipomoille valmistama paperinen riisipiirakkapakkaus. Varsinaisessa raadin ratkaisemassa kilpailussa pakkaus ylsi toiselle sijalle.
Elintarvikepakkaus vähentää muovin käyttöä. Se on kierrätettävä ja pitää herkän elintarvikkeen kunnossa parasta ennen -päivämäärään saakka.
”Materiaalilla on valtava potentiaali korvata muovia. Piirakan pakkaaminen on haastavaa. Pakkauksen pitää kestää sekä rasvaa että kosteutta ja säilyttää piirakka hyvänä, jottei se vety tai kuivu”, projektipäällikkö Virpi Korhonen sanoo.
Yleisöpalautteessa kiitettiin innovaation tulevan lähelle jokaisen arkea. Sitä kehuttiin myös suunnannäyttäjäksi ruokapakkaamisessa.
”Meillä tykätään paperiin pakatuista leipätuotteista. Puoliso väittää maistavansa, jos tuote on säilytetty muovissa. Tämä pussi ei aidosti sisällä muovia, mikä on luonnonkin kannalta hyvä asia”, yksi yleisöäänestäjä kehui.
Yleisöäänestyksen toiseksi sijoittui Woodlyn puupohjainen, hävikkiä vähentävä ruokapakkaus, joka muistuttaa ulkonäöltään kirkasta muovia.
”Törmäsin tuotteeseen huoltoasemalla ostaessani sämpylän. Vaikka olen työskennellyt vuosikausia metsäteollisuusalalla, en olisi uskonut, että sämpylän kääre on tehty selluloosapohjaisesta materiaalista, ei perinteisestä muovista. Lujuus, venymä ja täysi läpinäkyvyys yllättivät minut suuresti”, eräs äänestäjä kiitti.
Kolmanneksi yleisöäänestyksessä sijoittui Koskisen painoa aistiva älylevy, jonka tuottaman tiedon avulla voidaan parantaa rekkojen täyttöastetta. Koskisen mukaan esimerkiksi Saksassa rekat ajavat keskimäärin vain 70 prosentin täyttöasteella.
”Ratkaisu säästää kustannuksia, polttoainetta ja pienentää hiilijalanjälkeä”, yleisöpalautteessa kiitetään.
Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä 1326 ääntä.
Paperi-innovaatio laminaattien valmistukseen
Uusi puu -kilpailun kolmannelle sijalle tuomaristo valitsi MM Kotkamills Absorbex Oy:n laminaattipaperin, joka mahdollistaa puupohjaisten hartsien käytön laminaattien valmistuksessa. Perinteisesti laminaatin raaka-aineena käytetään fossiilipohjaista fenolia.
Lingniinipohjaiselle hartsille sopiva laminaattipaperi käy esimerkiksi rakennusmateriaaliksi sekä kalusteisiin, kuten pöytätasoihin ja kaapinoviin.
”Ligniinin hyötykäyttö on yksi metsäteollisuuden suurista mahdollisuuksista. Ekologisille rakennusmateriaaleille on erilaisten pakkausmateriaalien rinnalla kova kysyntä”, tuomaristo kiitti.