Bioaika-tapahtumakiertue on metsäalan lahja Suomen nuorille

Innovaatiot

Bioaika-näyttelyn työmaata. Kuva: Juri Kovaljeff
Rakenteilla olevaa Bioaika-näyttelyä oululaisessa tiedekeskus Tietomaassa, joka vastaa rakentamisesta. Kuvassa on Jukka Pitkänen, Tietomaan näyttelyvastaava, joka on muotoillut Bioaika-näyttelyn kohteet. Kuva: Juri Kovaljeff

Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettävä Bioaika-kiertue esittelee biotalouden tulevaisuutta hämmästyttävän laajasti. Metsäalan yhteisen hankkeen kohderyhmä on 13–19-vuotiaat nuoret.

Kiertueen tapahtumat sijoittuvat rekan 52 neliömetrin tiedekeskustyyppiseen näyttelyyn ja sen ympärille nousevaan tapahtumatoriin. Näyttely kertoo biotalouden tarjoamista ratkaisuista niin ihmisen arjen kuin koko maailman ongelmien kannalta.

Näyttely esittelee biotalouden peruskäsitteitä, kuten kestävyys ja uusiutuvuus. Esillä ovat myös biotalouden tuottamat ratkaisut, niin menneet kuin tulevat.

Satavuotiaan Suomen tietä kohti kestävää tulevaisuutta kuvataan hyvien päätösten janalla, joka kulkee 1800-luvun metsäkadon Suomesta kohti nykyistä ja tulevaa biotaloutta. Metsien riittävyyttä tarkastellaan esimerkiksi virtuaalilasien avulla hakkuukoneen ohjaamosta käsin.

Myös biotalouden ”hottikset”, metsäbiotalouden uusimmat ja kuumimmat tuotteet esitellään. Puusta tehty Wiilubike-polkupyörä vastaanottaa tulijat jo rekan ulkopuolella.

Metsien käyttö on ratkaisu

Kiinnostavimpia kohteita on Suomi 2.0 -visiokone. Siinä kävijät voivat sanapilven avulla luoda ja kertoa näkemyksensä biotalouden tulevaisuudesta. Nuorten yhdessä luoma tulevaisuudenkuva luovutetaan kiertueen loppuessa päättäjille.

Nuorten näkemyksiä voi tarkastella myös paikkakunnittain. Kiertueen jälkeen tiedämme, ajattelevatko seinäjokiset nuoret biotaloudesta samoin kuin ikätoverinsa Helsingissä tai Rovaniemellä.

Biopolttoaineella kulkeva rekka kiertää ympäri Suomen, alkaen Helsingistä Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta. Pysähdyksiä on kaikkiaan sadalla paikkakunnalla ja kiertueen etenemistä voi seurata Bioaika-kiertueen kartalla.

Rekka vierailee kesätapahtumissa, kuten Farmari-messuilla Seinäjoella kesäkuun puolivälissä ja Porin Suomi-Areenalla heinäkuussa sekä metsäalan omissa tapahtumissa tuotantolaitoksilla ja metsissä.

Elokuussa alkava koulukiertue vierailee enimmäkseen lukioissa eri puolilla Suomea. Kiertueeseen osallistuvat koulut saavat etukäteen oppimispaketin, jonka avulla oppilaat voivat perehtyä biotalouteen jo ennen tapahtumaa. Rekkavierailun jälkeen koulut saavat lisätietoa esimerkiksi biotalouden opiskeluvaihtoehdoista.

Kaikki tehtävät annetaan ja tehdään digitaalisesti. Nuorilta myös kysytään ennen ja jälkeen tapahtuman heidän suhtautumistaan tulevaisuuteen, onko se epäilevä vai optimistinen.

Kiertueen tärkeänä tavoitteena on tekemällä ja kokemalla oppiminen. Siinä hyödynnetään jo olemassa olevia biotalouden oppimissisältöjä ja verkostoja.

Toimintaa – ei esitteitä

Koulukiertue alkaa Ivalosta ja päättyy Helsingissä joulukuussa järjestettävään tulevaisuustapahtumaan. Lukioiden lisäksi kiertue käy yläkouluilla ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Joka paikkakunnalla rekan ympärille pystytetään Bioaika-tori, jossa paikalliset biotalouden osaajat esittelevät omaa toimintaansa. Samanaikaisesti paikkakunnalla järjestetään muitakin metsään ja biotalouteen liittyviä tapahtumia, kuten tehdasvierailuja ja metsäretkiä.

Arkipäivisin näyttely on avattuna koululaisille ja muille oppimisryhmille, illalla kaikelle kansalle. Poikkeus on pääkaupunkiseutu, jossa keskitytään koululaisiin ja tapahtuma on avoinna oppimisryhmille koko päivän.
Pääkaupunkiseudulla rekkaan voi tutustua myös Metsämessuilla 9.–12. marraskuuta.

Bioaika-tapahtumakiertue on metsäalan yhteinen ponnistus, jossa voi olla mukana valitsemallaan tavalla. Kaikki eivät tietenkään ole mukana kaikilla paikkakunnilla, mutta mukana ovat ainakin metsänhoitoyhdistykset ja MTK, Metsähallitus, Stora Enso, UPM, Metsä Group, 4H-liitto, Suomi 100 -hanke, Kun koulu loppuu, Metsäteollisuus ry, Puunjalostusinsinöörit, Uusi puu -hanke, Suomen Metsäyhdistys ja biotalous.fi.

Koulut ovat ottaneet kiertueen innokkaasti vastaan. Tällä hetkellä noin 85 prosenttia oppimisryhmien ajoista on varattu.

Bioaika-tapahtumakiertueen tuottaa Tiedekeskus Pilke yhteistyökumppaneineen. Kiertueen päärahoittajat ovat Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö.

Bioaika-kiertueen rekka.


Bioaika-tapahtumakiertueen kotisivu


 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti