Aalto-yliopiston opiskelijat Evelina Juuri, Jinze Doun ja Sanna-Liisa Järvelä ovat kehittäneet pajunkuoresta valmistetun lautasen, joka voisi korvata Intiasta Eurooppaan tuotavat kertakäyttöiset bambulautaset.
Jinze Doun kertoo Kauppalehden artikkelissa, että pajunkuoret valikoituivat raaka-aineeksi, koska niiden pitkät kuidut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan erinomaisia. Lisäksi pajujen kasvu voi olla jopa 20-kertaista metsäteollisuuden perinteisesti käyttämiin puulajeihin verrattuna. Pajua voidaan myös kasvattaa suomailla, joita Suomessa riittää.
Pajunkuorilautaset on valmistettu mahdollisimman vähillä kemikaaleilla. Kuitujen irrotuksessa käytetään lipeää ja natriumsulfidia. Massaa voisi valmistaa sellutehtaassa. Pajunkuoresta otetaan talteen myös arvokkaita kemikaaleja, joita voidaan käyttää esimerkiksi lääketeollisuudessa, Eveliina Juuri sanoo Kauppalehden jutussa.
Tonnista pajunkuorta saa valmistettua 6000 lautasta. Yhden lautasen hinnaksi tulisi 50 senttiä. Lautaset sopivat tarjoiluastioiksi festivaaleille, katuruokakeittiöihin ja cocktail-kutsuille. Lautaset myös kompostoituvat, mutta kompostoitumisaikaa ei vielä ole testattu.
Opiskelijakolmikko osallistui Kaarni-lautasellaan Metsäteollisuuden Wood U Make It Happen? -innovaatiokilpailuun ja pääsivät kärkikolmikkoon. Kilpailun tuomaristo luonnehti Kaarni-lautasta näin: ”Uudenlainen materiaali, jossa nähdään monia kiinnostavia käyttömahdollisuuksia. Lisäksi Kaarnin materiaalia on mahdollista valmistaa jo olemassa olevissa tuotantokoneissa, mikä antaa suuren skaalauspotentiaalin.”