Kartonki korvaa juomakupin muovikannen

Juomamukeihin sopivat uudet kartonkikannet korvaavat muovia. Kuva: Metsä Board
Juomamukeihin sopivat uudet kartonkikannet korvaavat muovia. Kuva: Metsä Board
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Kartonkisiin juomakuppeihin on kehitetty täysin kierrätettävä kartonkikansi, jonka odotetaan muuttavan take-away-juomien markkinoita. Pelkästään Suomessa ostetaan joka vuosi 350–400 miljoonaa kertakäyttöistä juomakuppia ja niihin 150 miljoonaa kantta, jotka aiemmin on tehty suurimmaksi osaksi muovista.

Kartonkikannen ovat kehittäneet yhteistyössä start up -yritys The Paper Lid Company ja Metsä Board. Kannen kartongin eristekerros on vesipohjainen dispersio ja itse kartongin raaka-aine on uusiutuvaa ja kierrätettävää ensikuitua.

Kannen kartonki pystytään muotoilemaan Paper Lid -yhtiön kehittämällä tekniikalla tarkasti niin, että se asettuu kupin päälle tiiviisti. Tekniikan parissa on tehty työtä jo vuosia.

”Olemme pystyneet luomaan uuden ratkaisun, jolla uskon olevan paljon potentiaalia muuttaa take away -kuppimarkkinoita”, sanoo The Paper Lid Companyn perustaja Matti Salonoja yhtiön tiedotteessa.

Dispersiopäällystetty kansi käy sekä kuumia että kylmiä juomia sisältäviin kuppeihin. Kansi on valmistettu yhdestä osasta ja se napsahtaa tukevasti paikalleen ja suojaa kupin sisältöä aivan kuin perinteiset muovikannet.

Kartonkikansi on myös täysin kierrätettävä. Sen hiilijalanjälki on yli 50 prosenttia pienempi kuin vastaavan, muovia sisältävän kannen.

Metsä Boardin pakkauspalvelujohtaja Ilkka Harjun mukaan kartonkikansi on hyvä esimerkki tuotteesta, joka vähentää muovin käyttöä ja kierrätettävyytensä ansiosta edistää kiertotaloutta.

Kiinnostus uutta ratkaisua kohtaan on ollut myönteistä ja kansi on tulossa markkinoille. The Paper Lid Companyn tuotantolaitteisto on valmiina täysimittaiseen tuotantoon.

Kirjoita kommentti