Puinen vesivessa on särkymätön

Woodion puupohjainen WC-istuin. Kuva: Woodio
Puukomposiitista valmistettua vessanpönttöä saa hakata vaikka vasaralla, eikä siihen tule edes lommoja. Kuva: Woodio
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Puukomposiitista design-tuotteita valmistava Woodio on kehittänyt puisen WC-istuimen. Se on tiedettävästi ensimmäinen ja ainoa puumateriaalista valmistettu, vedettävä vesivessa.

Moderni, seinään kiinnitettävä WC-istuin haastaa keraamiset WC-istuimet. Patentoitu puukomposiitti on ekologinen ja vedenkestävä materiaali. Puuhaketta ja polymeerejä yhdistämällä on kehitetty materiaali, jonka hiilijalanjälki on erittäin pieni.

Woodio sanookin suoraan, että se on ottanut yhdeksi tehtäväkseen vähentää keramiikkateollisuuden suuria hiilidioksidipäästöjä. Yhtiön tuotteista puinen pesuallas on jo laajassa käytössä.

Woodion toimitusjohtajan Petro Lahtisen mukaan WC-istuin nostaa yhtiön komposiitin käytön kokonaan uudelle tasolle.

”WC-istuin on ollut selkeästi haastavin kehityshanke koko Woodion historiassa. Suunnittelu on kestänyt kolme vuotta. Nyt uskaltaisin sanoa, että osaamme tehdä materiaalista oikeastaan mitä tahansa”, iloitsee Lahtinen yhtiön tiedotteessa.

Block-nimeä kantavalla puuistuimella on kolme merkittävää etua verrattuna perinteisiin posliinipönttöihin. Istuin on iskunkestävä, joten käytännössä se on särkymätön. Vaikka sitä hakkaisi vasaralla, siihen ei tule edes lommoja.

Istuimen pinnat on helppo pitää puhtaana likaa hylkivän pinnoitteen ansiosta. Korkean puupitoisuuden vuoksi materiaali tuntuu mukavan lämpimältä ihoa vasten. Istuin voidaan asentaa useimpiin markkinoilla oleviin huuhtelujärjestelmiin.

WC-istuimien ja pesualtaiden lisäksi Woodio valmistaa puukomposiitista kylpyammeita ja pyyhekoukkuja. Taloussanomien mukaan yhtiö suunnittelee myös puukomposiitista valmistettua pisulaaria, joka sopisi esimerkiksi hotellien ja ravintoloiden WC-tiloihin.

Lahtisen mukaan Woodio tavoittelee asemaa yhtenä maailman johtavista brändeistä ekodesignissä ja materiaaliteknologiassa.

”Pitkällä aikavälillä haluamme tuoda puumateriaalimme tuotteisiin, joissa sitä ei ole ennen nähty”, lisää Lahtinen.

Woodion tuotteet valmistetaan yrityksen omalla tehtaalla Helsingin Konalassa. Yhtiö sai vuoden 2021 alussa 7,5 miljoonan euron kiihdytysrahoituksen Euroopan unionilta, minkä turvin se kasvattaa tuotantoaan ja rakentaa muun muassa uuden tehtaan Suomeen.

Kirjoita kommentti