Startup-yritys taklaa tekstiiliteollisuuden ympäristöongelmia: ”Kuituamme voi vaikka syödä”

24.1.2020 / Artikkeli
Spinnovan kuitu on lämmintä kuin lampaanvilla. Lujuusominaisuuksiltaan se muistuttaa puuvillaa. Kuva: Spinnova
Spinnovan kuitu on lämmintä kuin lampaanvilla. Lujuusominaisuuksiltaan se muistuttaa puuvillaa. Kuva: Spinnova

Jyväskylässä kehitetään kiivaasti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden uutta aaltoa. Spinnova on tiettävästi ainoa yritys maailmassa, joka valmistaa puupohjaista tekstiilikuitua täysin ilman kemikaaleja.

Tekstiilialan haasteena on paitsi materiaalin riittävyys, myös sen ympäristökuormittavuus. Puuvilla vie viljelyalaa ruoantuotannolta ja sen tuotantoprosessi tarvitsee valtavia määriä vettä, öljypohjaiset kuidut saastuttavat luontoa muun muassa mikromuovilla ja nykyisten muuntokuitujen valmistamiseen tarvitaan aimo annos kemikaaleja.

Jyväskyläläisen Spinnovan ratkaisu on valmistaa tekstiilikuitua puupohjaisesta materiaalista mekaanisesti. Prosessissa esimerkiksi havusellu muuntuu lampaanvillan kaltaiseksi materiaaliksi täysin ilman kemikaaleja.

”Käytännössä kuituamme voi vaikka syödä”, Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen toteaa.

Vettäkin tarvitaan yrityksen mukaan 99 prosenttia vähemmän kuin puuvillan arvoketjussa.

Spinnova aloitti tuotannon pilottilaitoksessa vuosi sitten. Tulosten lupaavuudesta kertoo muun muassa se, että yrityksen työntekijämäärä on vuodessa tuplaantunut. Nyt yritys työllistää täysipäiväisesti 25 ihmistä.

Jyväskylässä sijaitseva pilottilaitos tuottaa tekstiilikuitua kangas- ja vaatevalmistajien testattavaksi. Yhteistyökumppaneita ovat ainakin suomalainen designtalo Marimekko ja norjalainen ulkoilutuotteiden valmistaja Bergans.

”Tavoite tälle ja sitä seuraavalle vuodelle on, että saamme optimoitua ensimmäisen teollisen konseptimme valmiiksi”, sanoo Poranen.

Markkinoilla on tilaa

Maailman tekstiilimarkkinan koko on kuidun määrässä mitattuna yli 100 miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä yli puolet on polyesteria ja muuta öljypohjaista kuitua. Puuvillan osuus on noin neljännes. Sitten ovat vielä esimerkiksi viskoosi ja villa, joiden osuus on hyvin pieni.

Vielä pienempi, vain murto-osa maailman tekstiilimarkkinoista, olisi Spinnova-kuidulla. Porasen arvion mukaan Spinnovan tuotantolaitos voisi tuottaa vuosittain 50–100 tuhatta tonnia tekstiilikuitua.

Arto Salminen käsittelee valmista kuitua karstaus- ja kehräyslinjalla. Spinnovan kuidusta kehrätään lankaa ja langasta valmistetaan kankaita. Kuva: Spinnova
Arto Salminen käsittelee valmista kuitua karstaus- ja kehräyslinjalla. Spinnovan kuidusta kehrätään lankaa ja langasta valmistetaan kankaita. Kuva: Spinnova

Tuotteen merkitys on kuitenkin muualla kuin volyymissa. Kuitumarkkina ei voi kasvaa yhtä nopeasti kuin maapallon väkiluvun kasvun myötä olisi tarve. Maapallo tarvitsee uusia tekstiilimateriaaleja, jotka ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä.

”Konsepti on aivan ylivoimainen, jos pystyy valmistamaan tekstiiliraaka-ainetta ja yhtä aikaa säilyttämään maapinta-alan ruoantuotannossa”, Poranen sanoo.

Spinnova ei ole ainoa, joka kehittää parhaillaan tekstiilikuitua puuraaka-aineesta. Esimerkiksi Stora Enson liukosellusta tehdään Ioncell-menetelmällä kangasta, joka toi puutekstiilille arvokasta näkyvyyttä, kun tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pukeutui siitä valmistettuun pukuun vuoden 2018 itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Ioncellissä tekstiiliteollisuutta kuormittaneet kemikaalit korvataan ionisella nesteellä. Spinnova puolestaan erottautuu täysin mekaanisella valmistusprosessilla. Se on verkkosivujensa mukaan tiettävästi maailman ainoa valmistaja, joka tuottaa kuitua täysin ilman kemikaaleja.

Tehdas tulee, vain aikataulu on auki

Spinnovan suunnitelma on, että tuleva tehdas rakennetaan jo olemassa olevan sellutehtaan yhteyteen. Silloin sellutehtaan prosesseja voidaan yhdistää Spinnovan materiaalin valmistukseen, eikä ylimääräisiä jätevirtoja synny.

Spinnova-kuitua voi valmistaa käytännössä mistä tahansa puulajista. Yhtiön pääyhteistyökumppani materiaalin hankinnassa on brasilialainen sellujätti Suzano Papel e Celulose, joka tekee sellua eukalyptuksesta. Kuitua voi hyvin tehdä myös pitkäkuitusellusta eli havusellusta, jota on käytetty yrityksen pilottitehtaalla.

Spinnova sai alkunsa Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä. Sieltä se irtautui omaksi yrityksekseen vuonna 2014. Yritys on julkisesti kertonut, että sen suunnitelmana on rakentaa tuotantolaitos tekstiilikuidun eli Spinnova-kuidun valmistukseen.

Poranen sanoo uskovansa sataprosenttisesti, että tuote pääsee teolliseen ja kaupalliseen vaiheeseen. Epävarmaa Porasen mukaan on vain aikataulu. Vuosia voi mennä kaksi tai useampi.

”Totta kai tavoitteemme on, että pääsemme mahdollisimman nopeasti siihen hetkeen, että voimme tehdä investointipäätöksen tehtaasta”, Poranen sanoo.

Tehdas voi tulla Suomeen, joskin Porasen mukaan päätöksiä asiasta ei ole tehty, ja kaikki vaihtoehdot ovat yhä avoinna.

Jussi Salmela

Kirjoita kommentti