Kotimaisen joulukuusen hiilijalanjälki on pienempi kuin pussillisen puuroriisiä
Joulukuusen valintaan vaikuttaa yhä useammassa perheessä perinteiden rinnalla puun hiilijalanjälki. Aito kuusi kannattaa hankkia läheltä – muuten sen päihittää ilmastoystävällisyydessä tekokuusi.
Joulukuusia hankitaan jälleen tänä vuonna runsain määrin. Kuusia arvioidaan myytävän Euroopassa ja Yhdysvalloissa joka joulu yhteensä lähes 100 miljoonaa.
Joulupuun lajista, väristä ja tiheydestä on montaa makua, mutta yksi ero on suurin eri maiden mieltymyksissä: onko kuusi aito vai muovia? Esimerkiksi Yhdysvalloissa joulukuusista aitoja on vain neljännes, kun taas joulupukin kotimaassa Suomessa vain neljännes pystyttää kotiinsa tekokuusen.
Joka toiseen kotiin hankitaan Suomessa aito joulukuusi, ja lähes neljännes kotitalouksista viettää joulun kokonaan ilman kuusta.
Aitoja joulukuusia myydään Suomessa tänä jouluna lähes 1,4 miljoonaa. Niistä miljoona tulee viljelmiltä ja 100 000 tuontipuina muun muassa Tanskasta. Monen onni on ikioma kuusi omasta metsästä. Suomessa on 600 000 metsänomistajaa ja metsistä haetaan itse lähes 300 000 puuta.
”Metsästä haettu kuusi voidaan valita siten, että se antaa uutta kasvutilaa naapurilleen. Myös puun kasvatus viljelmillä on ekologista, puu sitoo hiiltä ja juhlan jälkeen puu voidaan käyttää energiaksi”, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.
Osa kuusista haetaan itse myös esimerkiksi valtion metsistä, luvan kanssa totta kai. Joulukuusiluvan hinta on 10 euroa ja se oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen valtion talouskäytön piirissä olevista monikäyttömetsistä.
Lähikuusien suosio jatkuu
Viime vuonna ympäri maailmaa uutisoitiin aidon joulukuusen ennennäkemättömästä suosiosta. Keskellä ensimmäistä koronajoulua kaivattiin jotakin tuttua ja turvallista, jota kuvasti perinteinen aito puu ja sen luonnollinen tuoksu.
”Viime vuonna joulukuuset kävivät varsin hyvin kaupaksi ja odotettavissa on samanlainen sesonki tänäkin vuonna. Kuusi halutaan myös tuoda koteihin sisään entistä aikaisemmin”, kertoo Joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska.
Joulupuuseuran mukaan aidon kotimaisen joulukuusen hiilijalanjälki on vain noin kaksi kiloa eli pienempi kuin pussillisen puuroriisiä. Tällainen kuusi tulee läheltä ja se kierrätetään tavallisesti joko polttamalla energiaksi tai hakettamalla tukiaineeksi biojätteen kompostointiin.
Brittiläisen Carbon Trustin mukaan tekokuusi voi kuitenkin olla aitoa joka vuosi ostettua kuusta ympäristöystävällisempi, jos samaa muovikuusta käyttää tarpeeksi monta vuotta, kuusen koosta ja materiaalista riippuen seitsemästä peräti kahteenkymmeneen vuoteen.
Carbon Trust myös kehottaa hankkimaan aidon kuusen juurineen, jolloin sen voi istuttaa puutarhaan. Näin kuusen hiilijalanjälki pienenee merkittävästi. Esimerkiksi Saksassa ja myös Suomessa on yhä suositumpaa vuokrata joulukuusi ruukussa. Joulun jälkeen puu palautetaan vuokraajalle, joka huolehtii sen istuttamisesta takaisin maahan – kunhan kuusi selviytyy lämpötilaeroista.
Suomen metsäkeskuksen ja Joulupuuseuran videolla seurataan joulukuusen matkaa viljelmältä kotiin.
Lue forest.fi:n perinteiset joulupuujutut
Paras joulukuusi haetaan itse metsästä – kätköily tekee siitä jännittävää