Joulukuusisafarilla joulupuun saa kaataa itse

23.12.2015 / Artikkeli
Thomas Wehde ja Esko vahvistavat tilastoa: Joulukuusenhaku on miesten homma. Suomalaisen työn liiton mukaan joulukuusen hakee useammin mies kuin nainen, vaikka muutoin joulua valmistelee huomattavasti suurempi osa naisia kuin miehiä. Kuva: Anna Kauppi

Joka toisessa suomalaiskodissa loistavat jouluaattona kuusen kynttilät. Perinteisimmillään kuusi haetaan omasta metsästä. Metsättömät pääsevät itse kaatamaan joulupuunsa joulukuusenkasvattajien mailta.

Saksalainen Thomas Wehde tarkasteli neljäntenä adventtina joulupuurivistöjä Fiskarsin pellolla. Maahanmuuttaja oli oppinut, että suomalainen joulupuu on hontelo harvennuskuusi, joka mieluiten haetaan naapurin metsästä. Fiskarsin kaksimetriset puut olivat kuitenkin tuuheita ja kauniin kartion mallisia.

”Ikää näillä kaksi-kolmemetrisillä puilla on seitsemästä kymmeneen vuotta. Niitä on leikattu vuosittain, jotta ne tuuheutuvat ja saavat muotonsa”, kertoo Kalle Dönsberg. ”Ne ovat kestävästi kasvatettuja, FSC-sertifioituja kuusia.”

Joulukuusen haku Fiskarsissa. Kuva: Anna Kauppi
Joulukuusia myydään Suomessa joka joulu vähän yli miljoona. Kuva: Anna Kauppi

Dönsberg on paikallinen elämysyrittäjä ja joulukuusenkasvattaja, joka järjestää joulukuusisafareita Fiskarsin Ruukissa. Joulukuusiviljelmälle matkustetaan traktorin peräkärryssä museokylän halki.

Mäen takana metsänlaidassa kasvaa satoja kuusia suorissa riveissä. Safarilaiset saavat valita ja sahata oman kuusensa.

Wehde ja kolmevuotias Esko päätyvät pitkällisen harkinnan jälkeen kapeaan parimetriseen joulupuuhun. Dönsberg heittää sekä puun että pojan tottuneesti takaisin traktorin lavalle. Perillä kylässä retkeläiset saavat glögiä ja paikallista peuranmakkaraa kotateltan edustalla.

Suomessa myydään joka joulu puolitoista miljoonaa kuusta

Joulupuuseuran mukaan Suomessa on arviolta 500 joulukuusenkasvattajaa. Puut ovat suurimmaksi osaksi kotimaisia metsäkuusia. Niitä myydään joka joulu vähän yli miljoona. 300 000 puuta haetaan omasta tai suvun metsästä.

Wehden mukaan Saksassa on tärkeää, mitä lajia joulukuusi on. Yleisin ja parhaimpana pidetty kuusi on kaukasianpihta (Abies nordmanniana).

Kuusi ja kuusen kaatajat kulkivat traktorin lavalla. Kuva: Anna Kauppi

Juuri kaukasianpihtaa tuodaan Tanskasta myös Suomeen. Joulupuuseuran siteeraman Taloustutkimuksen selvityksen mukaan tuontijoulupuita myydään Suomessa vuosittain noin 150 000.

Joulupuun voi käydä itse kaatamassa itse monelta kuusenkasvattajalta. Tai sitten joulukuusen voi tilata kotiovelle asti, kuten Dönsbergin Joulu ovelle -palvelusta. Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa joulukuusen saa hakea valtion talousmetsästä tilaamalla matkapuhelimeen viiden euron hintaisen joulukuusiluvan.

Monet metsänhoitoyhdistykset järjestävät vähän ennen joulua joulukuusikätköilyn. Geokätköilyä muistuttavassa leikissä metsään piilotettu joulukuusi löytyy GPS-koordinaattien avulla. Kuusen ensimmäisenä löytänyt saa pitää sen löytöpalkkiona.


Joulupuuseuran joulupörssi

Metsähallituksen joulukuusilupa

Metsänhoitoyhdistykset

Fiskarsin ruukki

Kalle Dönsbergin joulukuusipalvelu


 

Näin hoidat joulukuusta

  • Kaada kuusi aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Säilytä sitä ulkona mutta suojassa – esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella.
  • Sulata jäinen kuusi viileässä ennen kuin tuot sen sisälle. Aseta kuusi sulatuksen ajaksi kylmään vesiämpäriin.
  • Sahaa kuusen tyvestä muutama sentti. Sahaa vaakasuoraan. Älä poista kuorta tai ohenna tyveä.
  • Kuusen pitää olla vedessä koko ajan. Jos tyvi pääsee kuivumaan, se ei enää pysty imemään vettä.

Lähde ja lisää ohjeita: Joulupuuseura

Anna Kauppi

Kirjoita kommentti