Sellusta ja ligniinistä kehrätään biohiilikuitua

Biopohjainen hiilikuitu
Stora Enson ja Cordenkan kehitystyön tavoitteena on tuottaa biohiilikuitua teollisuuskomposiittien tekijöille. Kuva: Stora Enso
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Stora Enso ja raionlankavalmistaja Cordenka kehittävät yhteistyössä biopohjaisten hiilikuitujen esiasteita. Hankkeelle valmistuu pilottitehdas Saksaan vielä vuoden 2021 aikana.

Stora Enso on kehittänyt hiilikuitujen valmistusteknologiaa puupohjaisista materiaaleista, kuten liukosellusta ja ligniinistä. Myös maailman suurimmalla teollisuusviskoosikuituja valmistavalla Cordenkalla on keskeistä osaamista teknologiasta, kertovat yhtiöt tiedotteessaan. Nykyisin hiilikuitua tehdään polyakryylinitriilistä (PAN), joka on öljypohjainen materiaali.

Hiilikuitujen kysyntä kasvaa vakaasti kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Hiilikuituja käytetään autojen runkorakenteissa, tuulimyllyjen lavoissa ja rakennusteollisuudessa. Tuulivoimateollisuus käyttää 20 prosenttia maailman hiilikuidun tuotannosta.

Biopohjaiset hiilikuidut soveltuisivat lukuisiin käyttökohteisiin korvaamaan myös muovi- ja metallirakenteita.

Stora Enso ja Cordenka pilottitehtaan tavoitteena on kehittää biopohjaisten hiilikuitujen valmistusteknologiaa edelleen. Valmistuksessa jalostetaan puusta saatava selluloosa ensin viskoosiksi, mikä sekoitetaan ligniiniin. Siitä saatava kehruuliuos kehrätään esiastekuiduksi, joka edelleen muunnetaan hiilikuiduksi lämmön avulla.

Hiilikuitujen esiasteen tuottaminen puupohjaisista raaka-aineista on merkittävä edistysaskel. Esiasteen kehitystyö tehdään erikoistuneilla teollisuuskehruulaitteilla Cordenkan Obernburgin tuotantolaitoksessa.

”Tavoitteemme on tarjota teollisuuskomposiittien tuottajille kestävää ja hinnaltaan kilpailukykyistä uusiutuvista ja fossiilittomista materiaaleista valmistettua hiilikuitua. Toivomme myös arvoketjun loppupäässä olevien kumppaneiden, kuten hiilikuituyritysten, kiinnostuvan yhteistyöstä”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström yhtiön tiedotteessa.

Kirjoita kommentti