Metsäkone sammuttaa maastopalon

Ponssen kehittämä palonsammutuslaitteisto voidaan asentaa yhtiön Buffalo ja Elephant -kuormatraktorimalleihin. Kuva: Ponsse
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Ponsse tuo markkinoille metsäkoneen lisävarusteeksi tarkoitetun palonsammutuslaitteiston. Kuormatraktorin kuormatilaan asennettava laitteisto on suunniteltu maastopalojen sammutuksiin.

”Myynti on vasta alkanut, mutta kiinnostusta on todella paljon ympäri maailmaa. Kyselyjä on tullut jo parista kymmenestä maasta”, kertoo Juha Haverinen, kuormatraktoreiden tuotepäällikkö Ponsselta.

Palonsammutuslaitteisto tuodaan palopaikalle yhtenä pakettina ja kytketään metsäkoneen hyd-rauliikkaan, minkä jälkeen laitteisto on valmis käyttöön. Kuormatraktori voi olla tuottavassa metsätyössä silloin, kun sammutustöitä ei ole.

”Mikä olisikaan luontevin keino edetä maastopaloalueelle kuin met¬säkone, joka liikkuu haastavassa maastossa sujuvasti ja jonka kuormankantokyky ja hydrauliikan kapasiteetti riittävät”, Haverinen kertoo.

Alun perin palonsammutuslaitteistoa kyseltiin pelastusalan ammattilaisten ja asiakkaiden taholta. ”Kun pelastuslaitokselta kyseltiin mahdollisuutta kehittää tuotetta yhdessä, lähdimme innokkaasti mukaan”, sanoo Haverinen.

Laitteistossa on kymmenen kuutiometrin vesitankki. Sen voi täyttää täyttää omalla pumpulla luonnonve-silähteestä tai paloauton säiliöstä. Vesisäiliö kestää eri¬laisten sammutusveteen sekoitettavien kemikaalien tai meriveden käytön.

Vesitykin kantama on 47 metriä ja toimintasäde 360 astetta. Vesisuihkun suuntausta voidaan säätää langattomalla kauko-ohjaimella pysty- ja vaakasuunnassa, samoin suihkun muotoa.

Sammutustyöstä vastaa pelastusalan henkilö. Hän käyttää sammutuslaitteistoa ja ohjaa metsätraktorin kuljettajan toimia sammutustyön aikana.

Kirjoita kommentti