Puuston tilavuus ja poistuma vuosina 1951-2020

Metsävarat ja metsänomistus

  • Hakkuista huolimatta kestävän metsätalouden piirissä olevien puiden kokonaismäärä ja -biomassa on suuri ja vieläpä kasvaa.
  • Puuston tilavuustiedoissa on mukana myös suojellut metsät.
  • Lähde: Luonnonvarakeskus (stat.luke.fi) ja valtakunnan metsien inventointi VMI. Graafi päivitetty 22.4.2022.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

3 kommenttia

  • Ovatko puuston tilavuudet mitenkään vertailukelpoisia, kun ne ovat eri mittaisilta ajanjaksoilta? Jos puuston tilavuus on tuplaantunut, niin johtuuko se vain siitä, että aiempi mittausjakso oli alle puolet uudemmasta mittausjaksosta?

    Lisäksi graafista saa sen käsityksen, että uudemman mittausjakson tilavuudesta osa on vähennettävä poistumana, koska poistuma tapahtuu vuoteen 2020 asti.

    Kaiken kaikkiaan hyvä graafi propagandaa varten, mutta ei taida ihan suoraan kestää kriittistä tarkastelua ilman lisäselitystä.

  • Puuston tilavuus tietyllä hetkellä esim 1951 ja 2020 on todellinen luku.Poistuma on kasvun vuosina 1965 jälkeen ollut vuosittain pienempi,kuin kasvu.Näin itse tulkitsen nämä luvut.

  • Taitaa olla Antti Sorjamaalle niinkuin usealle muullekin metsistä tietämättömälle vaikeaa ymmärtää, että Suomen metsät hakataan tilastollisesti tyhjäksi noin 25 vuoden välein.

    Kun tämän asian ymmärtää, niin ymmärtää myös, että talousmetsässä niinkuin luonnonmetsässäkään ei voi olla nielua muuta kuin vuosikasvun lisäyksen verran.
    Ja vuosikasvun, siis nielun lisäys on aika vaikeata nyt kun hyvin metsää kasvavat suotkin on jo ojitettu. Vuosikasvun pienentäminen on helppoa, vaikkapa ylläpitämällä vakiosuuruista nieluvaatimusta.

Kirjoita kommentti