Tiedesarja näyttää Suomen elävän metsästä myös tulevaisuudessa

15.1.2016 / Artikkeli
”Meillä on enemmän tietoa ja taitoa sellupohjaisista materiaaleista kuin koskaan. Ja meillä on sitä enemmän kuin kenelläkään”, todetaan Franck Median tuottaman tiedesarjan trailerissa.

Suomen tulevaisuus -tiedesarjassa etsitään vastausta siihen, minkälaisen osaamisen varassa Suomi on seuraavina vuosikymmeninä. Dokumenttiohjelman kolme ensimmäistä osaa kertoo metsäalasta: selluloosan uusista käyttötarkoituksista, uusiutuvasta energiasta ja puun hyvinvointivaikutuksista.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Nina Pulkkis on varma metsän keskeisestä roolista Suomen tulevaisuudessa. Ala on biotalouden ja puun uusien käyttömuotojen myötä murroksessa ja täynnä mahdollisuuksia.

”Emme edes tiedä, mihin puuta seuraavaksi osataan käyttää. Nykyisessä tutkimuksessa tieteenalat kohtaavat toisensa aivan uudella tavalla. Mikrobiologi työskentelee yhdessä matemaatikon tai voimansiirtoinsinöörin kanssa.”

Pulkkis on kuvannut tuotantoyhtiö Franck Median tiimin kanssa tuhansia tunteja asiantuntijahaastatteluita ja tutkimustietoa. Kiinnostavia innovaatioita on hänen mukaansa liian paljon lueteltavaksi.

Pulkkis mainitsee nanoselluloosan ja siitä syöpähoitoon kasvatettavat ihmissolut. Toinen hänen suosikkiesimerkeistään on sellu, josta valmistettujen tekstiilikuitujen ansiosta peltoja vapautuu puuvillalta ruuan tuotantoon, mikä lievittää nälänhätää.

Klippejä koulutyöhön Suomen Metsäyhdistyksen kanssa

Parhaillaan Pulkkis työstää jaksoa uusiutuvasta hiilidioksidista, eli kuinka jopa sellutehtaan piipusta tupruava hiilidioksidi voitaisiin vielä käyttää uudelleen.

”Meillä on Suomessa paljon osaamista. Osa tiedesarjan aiheista voi tuntua vielä scifiltä, mutta toivon, että ohjelmaa osataan katsoa avoimesti ilman ennakkoluuloja”, Pulkkis sanoo.

Tieteen ja tutkimuksen periaate on avoimuus ja niin myös Suomen tulevaisuuden tekijöiden. Kun tiedesarja on esitetty televisiossa, se löytyy MTV Katsomosta ja projektin omilta verkkosivuilta.

Tiedesarjasta tuotetaan myös lyhytelokuvia työssä mukana olleiden tutkimuslaitosten, organisaatioiden ja yritysten käyttöön.

Yhdessä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa materiaalista työstetään muutaman minuutin klippejä koulujen opetustyöhön. Biotalous on syksystä 2016 lähtien osa perusopetuksen ja lukioiden opetussuunnitelmaa ja koululaiset halutaan saada innostumaan metsäalan uusista innovaatioista ja työpaikoista.

Kahdeksanosainen ohjelma nähdään MTV3:lla 28. helmikuuta lähtien. Se on tekijöidensä mukaan suurin Suomessa koskaan toteutettu tiedesarja. Esimakua saa sarjan verkkosivuilta löytyvästä pilottijaksosta, joka esitettiin televisiossa viime keväänä.

 


Suomen tulevaisuus -tiedesarja

Pilottijakso (Vimeo)

Nina Pulkkiksen blogi Biotalous-sivustolla


 

Anna Kauppi

Kirjoita kommentti