Salla-Helmi-olio toi voiton pienille metsäkeksijöille
Lapsille suunnatussa Keksi metsässä -innovaatiokilpailussa etsittiin arkipäivän puuhiin jotakin puusta saatavaa uutta. Alle kouluikäisten sarjan voiton veivät Leinelän päiväkodin Suoseikkailijat-ryhmä.
Vantaalaisen Leinelän päiväkodin pihalla on juhlavan riehakas tunnelma. Paikalle on kertynyt lapsia, heidän opettajiaan ja vanhempia. Pian alkaa lasten itse suunnittelema juhla.
Pihalla on valkoiseen kääreeseen ja punaiseen nauhaan piilotettuna jotakin. Lastentarhanopettaja Heidi Rajatammi ja nuorisoviestinnän suunnittelija Maija Kovanen Suomen Metsäyhdistyksestä paljastavat, mitä kääreessä on: palkinto Keksi metsässä -kilpailun voitosta.
Kukka, Silja ja Valtteri avaavat kääreet vauhdilla. Niiden alta paljastuu Lappsetin valmistama puinen Hirvi-keinu. Mikä on hirven nimi, Rajatammi kysyy. ”Salla-Helmi-Tähti-Kapula”, kolmikko vastaa kuorossa.
Sivullisesta vaikuttaa, ettei palkinto tullut heille yllätyksenä. Lienevätkö olleet itse sitä käärimässä? Valtteri kiipeää tottuneen näköisesti hirven selkään. Muut seuraavat perässä.
Ensin mietittiin, mitä keksiminen on
Kukka, Silja ja Valtteri sekä Lilja ja Onni kuuluvat Suoseikkailijat-ryhmään, jonka työn ansiosta koko päiväkodin käytössä on uusi ja hieno keinu. Voittoisan työn nimi on Salla-Helmi ja suuri keksimisprojekti. Kilpailutyö on kuvitettu kertomus kahden kuukauden ajalta keväällä 2014.
Lapset tutustuivat puusta saataviin tuotteisiin ja miettivät, mitä keksiminen oikeastaan on. Ensimmäisenä mieleen tulivat herkut, tietenkin: keksi. Lapset retkeilivät, havainnoivat ja pohtivat luonnonilmiöitä sekä miettivät niille selityksiä.
Samalla syntyi luonnonmateriaaleista tehty metsässä asuva Salla-Helmi-olio, joka toimi innoittajana hirven nimeämisessä. Se on esillä päiväkodin salissa, jossa pihajuhlat jatkuvat keksien, mehun ja villin menon merkeissä.
Metsässä saa huutaa
”Keksiminen on helppoa. Keksiminen on sellaista, että pitää miettiä”, kertoo Kukka. Salla-Helmi asuu metsässä, mutta ei tullut siellä lapsia vastaan. ”Me tehtiin se itse. Se oli hauskaa”, Kukka sanoo.
”Metsässä on kivaa, kun siellä saa huutaa”, kertoo puolestaan Valtteri. Seuraavan kysymyksen tulo kestää ilmeisesti liian kauan: Valtteri poistuu haastattelusta potkuautollaan.
Rajatammi kertoo, että kilpailu sopi 4-5-vuotiaille hyvin. ”Tällaista teemme muutenkin. Käymme metsässä ja puhumme asioista, joita lapsille tulee mieleen. Nyt se vaan tuli dokumentoitua tavallista tarkemmin”, hän sanoo.
Kilpailuraati arvosti suoseikkailijoiden työssä koko pitkää prosessia. Opettajien ohjaus oli hienovaraista. Lapset saivat riittävästi tietoa, mutta heidän oma mielikuvituksensa ja ideointinsa oli koko ajan vapaata.
Kilpailutyö on malliesimerkki siitä, miten päiväkoti voi hyödyntää lähimetsän mahdollisuuksia oppimisessa ja kasvatuksessa, perusteluissa todetaan.
Kilpailun onnistumisesta kertoo myös se, että vaikka kilpailutyö lähetettiin jo keväällä, lapset muistivat sen hyvin ja kyselivät palkinnon perään, Rajatammi kertoo. 4-5-vuotiaille aika huhtikuusta marraskuulle on pitkä.
Keksi metsässä -kilpailussa haettiin luonnon lapsissa synnyttämiä ideoita, metsän innoittamia keksintöjä arkipuuhiin tai jotain aivan uutta puusta. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, alle kouluikäisten ja alakoululaisten sarjat. Lappset Oy palkitsi molempien sarjojen voittajat ulkoiluvälineillä ja OP-Pohjola toiseksi tulleet rahapalkinnolla.
Kilpailun järjesti päiväkotien ja koulujen metsäopetusta tukeva Metsän oppimispolku -ryhmä.
Lisätietoa tiedotteessa.