
Uusi puu kertoo uusista puupohjaisista ratkaisuista, niiden yhteiskunnallisesta vaikutuksesta ja miltä alan tulevaisuus näyttää. Tutustu mihin puu pystyy Uusipuu.fi-sivustolla.
LUT-yliopisto ja VTT kehittävät selluloosaan pohjautuvia Films for Future (F3) -kalvomateriaaleja, joita voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa muovin sijasta.
Kuluttajat vaativat yrityksiltä vastuullisesti valmistettuja tuotteita yhä useammin. Tuotteet halutaan myös pakkauksissa, joiden elinkaari huomioi ympäristön. Kuluttajien lisäksi esimerkiksi Euroopan Unionin regulaatio vaatii ympäristölle ystävällisten pakkausmateriaalien ja -ratkaisuiden kehittämistä.
Pakkausalan yritykset etsivät ratkaisuja, jotka perustuvat uusiutuviin raaka-aineisiin. Monet uusiutuvat raaka-aineet voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen, mikä vähentää jätteen määrää ja ympäristövaikutuksia. Uusiutuvien pakkausratkaisujen kysyntä kasvaa jo voimakkaasti.
LUT-yliopisto ja VTT kehittävät yhdessä uusia ympäristölle ystävällisiä pakkausmateriaaleja. Films for Future (F3) -tutkimushanke keskittyy selluloosapohjaiseen kalvoratkaisuun, joka korvaa kartonkipakkausten perinteisiä muovipäällysteitä ja kalvoja.
Tutkimushankkeessa kehitetään lignoselluloosaan pohjautuvien kalvomateriaalien valmistusprosessia ja tutkitaan, miten kalvomateriaali soveltuu elintarvikepakkauksiin. Valmistuksessa selluloosaa liuotetaan ekologisesti kestävillä liuottimilla nykyisten ympäristöä kuormittavien liuottimien sijaan. Kalvoja voidaan käyttää sellaisinaan tai päällysteinä esimerkiksi kartongin tai paperin pinnalla.
Tutkijat myös selvittävät uudentyyppisen kalvomateriaalin kierrätettävyyttä ja toiminnallisia ominaisuuksia. Biopohjainen päällyste helpottaa kartonkipakkauksen kierrättämistä, koska koko pakkaus voidaan lajitella suoraan kartonkiin. Kehitteillä oleva selluloosapohjainen päällystemateriaali täyttää EU:n pakkaus- ja jätedirektiivien nykyiset vaatimukset, jotka koskevat kiertotalouteen siirtymistä ja ympäristön laadun parantamista.
Hankkeessa VTT tutkii ja kehittää uuden selluloosakalvon ominaisuuksia, kun taas LUT-yliopisto testaa uuden materiaalin soveltuvuutta erilaisiin pakkauksiin. VTT ja LUT-yliopiston pakkaustekniikan laboratorio ovat johtavia yksiköitä kuitu- ja biopohjaisten pakkausratkaisujen tutkimuksessa.
Tutkimushankkeessa on mukana runsas joukko suomalaisia ja ulkomaalaisia yrityksiä, esimerkiksi teollisia toimijoita. Tulosten avulla ne voivat kehittää omia tuotteitaan tulevaisuuden tarpeita vastaaviksi. Hankkeen tavoitteena on myös kasvattaa alan kansainvälistä yhteistyötä sekä innostaa yrityksiä sijoittamaan toimintojaan Suomeen.