”Päättävätkö metsäasioista vain vanhat miehet?”

11.2.2011 / Artikkeli

Metsä puhuu -tapahtumaan Twitterin kautta osallistuneitten nuorten mielestä metsäkeskustelu kaipaa väriä, vauhtia ja selkeitä mielipiteitä.

Metsä puhuu -tulevaisuushanke järjesti keskiviikkona Helsingissä vaalipaneelin ja tiedotustilaisuuden. Tilaisuutta pystyi seuraamaan suorana internetin välityksellä. Kolme ennakolta valittua koulua kommentoivat keskustelua ja esittivät poliitikoille kysymyksiä Twitter-palvelun avulla.

Mukaan valituista kouluista espoolainen Olarin lukio on yleisesti metsäasioissa aktiivinen, Enossa on metsälukio ja Viitasaaren viestintäpainotteisen lukion lähellä on metsäteollisuutta.

Nuoret haluttiin keskusteluun mukaan, koska nuorille suunnatun Metsä puhuu -hankkeen vetäjät halusivat tietää, miltä poliittinen metsäkeskustelu kohderyhmästä vaikuttaa. Lisäksi haluttiin tietää, millaisista metsäasioista nuoret haluavat keskustelua.

Vastaukset eivät imartele.

”Nuorten näkökulmasta keskustelu ei vaikuta kovin mielenkiintoiselta”, twiittasi Olarin lukio. ”Puolueiden kannat eivät erotu toisistaan. Enemmän suoria mielipiteitä”, kommentoi Viitasaaren lukio.

Mielikuvien murtaminen vaatii nuorten esilletulon

Mielikuvissa metsäala on vanhoillinen ja miesvaltainen. Keskiviikon tapahtuman perusteella mielikuva vahvistui. Kahdeksasta paneeliin osallistuneesta poliitikosta vain kaksi oli naisia. Etukäteen valmisteltujen kommenttipuheenvuorojen esittäjät olivat kaikki miehiä.

”Metsäkeskustelu vaikuttaa melko pitkälti vanhojen ukkojen puuhalta”, twiittasi Olarin lukio. ”Millä naisia saataisiin enemmän kiinnostumaan metsäalan opiskelusta”, kyseltiin Viitasaarelta.

Metsä puhuu -hanke kuitenkin yrittää muuttaa näitä mielikuvia. Hankkeessa on tehty monta kymmentä videota, joilla metsäalan ammattilaiset puhuvat työstään. Niissä esiintyvät niin nuoret naiset kuin nuoret miehetkin.

Ehkäpä paikalle olisi pitänyt pyytää joka puoleen nuorin kansanedustaja. Eduskunnan nuorin taitaa toisaalta olla 28-vuotias; hän voi 18-vuotiaan silmin olla vanha. Ja kuka metsäalan ammattilainen pystyy suoralta käsin luettelemaan enemmän kuin kaksi metsäyrityksessä kovassa asemassa olevaa naista?

Hyvät kysymykset vailla vastauksia

Hittiaihe keskiviikon tapahtumassa, kuten tällä hetkellä muutenkin, oli puurakentaminen. Puurakentamisen lisäämistarpeesta oltiin samaa mieltä puoluekannasta riippumatta. Aihe kiinnosti myös nuoria, mutta heistä sen parissa viivyttiin liian pitkään.

”Me täällä Olarissa kannatamme jokamiehenoikeuksia. Puhukaa niistä mieluummin kuin toistoa puurakentamisesta.”

Puurakentamiskeskustelu puudutti ilmeisesti myös paikalla olijat, koska tapahtuman ainoa konkreettinen poliittinen ehdotus jäi vaille selkeitä kannanottoja. Suomen Sahojen puheenjohtaja Juha Junnikkala ehdotti esimerkin ottamista Ranskasta. Siellä laki edellyttää, että julkisissa rakennuksissa on tietty osa puuta.

Suuri osa nuorten napakoista kysymyksistä jäi vaille vastausta.

”Lukiomme lämpenee metsähakkeella. Miten lisäisitte kyseisen energiamuodon käyttöä Suomessa”, kysyi Enon lukio. Eno halusi myös tietää, sopiiko panelistien mielestä Suomen brändikuvaan uraanikaivoshanke ja metsäluonnon markkinointi matkailuvalttina.

”Kyllä nuorisoa raha kiinnostaa, mutta uskomme, että innovaatioita voi syntyä myös ilman, että puita kaadetaan”, totesivat olarilaiset.

”Kuinka paljon metsäteollisuus voi vaikuttaa EU:n biopolttoainetavoitteisiin”, twiittasi Viitasaaren lukio.

Nämä ja monet muut keskiviikkona ohitetut kysymykset eivät jää vaille vastuaksia, lupaa yhteyspäällikkö Sirpa Kärkkäinen Suomen Metsäyhdistyksestä. ”Laitamme niitä Metsä puhuu -hankkeen Facebook-sivuille. Pidämme huolen, että niihin vastaavat ainakin metsäammattilaiset”, Kärkkäinen sanoo.

Krista Kimmo

Kirjoita kommentti