Maailma tulee metsän jälkeen

12.12.2013 / Artikkeli
Kuva: Krista Kimmo
Kuva: Krista Kimmo

Metsän jälki –kirjoituskilpailun parhaissa kirjoituksissa näkyy, että maailma tulee Suomen metsään ja metsäkulttuuriin. Voittajat saivat palkintonsa tänään Rovaniemellä.

”Miten metsä puhuttelee minua? Elääkö Suomi metsästä? Minkälaisen jäljen metsä on jättänyt?”

”Mitä jälkiä metsään on jäänyt? Miksi mennä metsään? Ovatko suomalaiset vielä metsäläisiä?”

Tällaisia kysymyksiä pohtivat Metsän jälki -kirjoituskilpailun osallistujat, ainakin jos on uskominen Äidinkielenopettajain liiton toiminnanjohtaja Anne Helttuseen.

Metsä puhuu -hankkeen kanssa yhteistyössä järjestetyn kilpailun osanottajille ei asetettu paljon ennakkoehtoja. Heille annettiin vain muutamia metsäkuvia, joiden perusteella heidän tuli sitten kirjoittaa.

Bee Masakun kirjoitti runon traktorista, koirasta ja ihmisestä metsässä. Kuva: Pentti Koski
Bee Masakun kirjoitti runon traktorista, koirasta ja ihmisestä metsässä. Kuva: Pentti Koski

Kilpailuun saivat osallistua kaikki toisen asteen opiskelijat, lukiolaiset ja ammatillisten oppilaitosten oppilaat ympäri maan. Käytännössä kilpailusta kertoi opiskelijoille heidän äidinkielen opettajansa.

Kilpailuun tuli yhteensä 275 työtä. ”Niiden perusteella näyttää, että metsä on todellakin jättänyt jälkensä suomalaiseen nuoreen”, sanoo Helttunen.

 

 

ff_BeeMasakun_Vihreetä.

Metsien käyttöä arvostettiin

”Metsä on selvästi läheinen, jokaisella on siitä vahva mielipide. Nuorten teksteissä metsä on kaunis, vapaa, arvaamaton, laaja, ikivanha, raikas, avara, hiljainen, salaperäinen, pelottava, rauhallinen, jylhä, monimuotoinen ja terapeuttinen”, sanoo Helttunen.

Kirjoituksista näkyy maailma, jossa metsä on esi-isiemme koti, inspiraation lähde ja maailman keuhkot. Metsä humisee, laulaa, kahisee, narskuu, suhisee.

Mutta: vaikka suomalainen nuori on ollut metsässä ja hänellä on vahva suhde metsään, ”metsäläiseksi hän ei tunnustaudu”, väittää Helttunen.

Suuressa osassa kirjoituksista näkyi perinteinen, kansallisromanttinen suhtautuminen metsään. Tätä ei pidetty pahana, mutta kun on kyse nuorista, paremmuudeksi arvioitiin kykyä irtautua tästä perinteestä arvokkaalla tavalla.

Monetkin kirjoitukset ylittivät tämän riman helposti. Suomen ulkopuolinen maailma tuli suomalaiseen metsään, ja aina rakentavalla ja kauniilla tavalla. Metsien käyttö oli useimmissa kirjoituksissa luonnollinen osa metsäsuhdetta.

Kilpailun tekstilaji oli vapaa. Yllättävää oli, että se innoitti ennen kaikkea runoilemaan.
Runot kuvasivat metsää, menivät metsään kokemaan jotakin ainutlaatuista tai käyttivät metsää taitavasti runon metaforana.

Runoissa löydettiin vertauskuvia niin elämään, kuolemaan kuin rakkauteen ja yksinäisyyteenkin. Myöskään arkista työtä ja metsien ihmiselle tuottamia hyötyjä ei unohdettu, vaan nuoret arvostivat ne korkealle.

Hannes Mäntyranta

 

Palkitut kirjoitukset ja raadin arvio

Esikarsinnan kaikkiaan 277 kirjoituksesta tekivät Äidinkielenopettajain liiton toiminnanjohtaja Anne Helttunen ja lehtori Tuula Saraniemi. Lopullisen valinnan teki raati, johon edellä mainittujen lisäksi kuuluivat yhteyspäällikkö Kristiina Vuopala Metsähallituksesta ja viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta Suomen Metsäyhdistyksestä.

Sadan euron tunnustuspalkinnot jaettiin voittajille Euroopan metsäviikon yhteydessä Rovaniemellä tänään. Kilpailua tuki Suomen Metsäsäätiö.

 • Helena Järvinen, Rautjärven lukio: Pelkoa metsässä
  Hieno kolumnimainen teksti, joka lähtee kulkemaan reippaasti vastakarvaan. Kirjoittaja tuntee kyllä metsän, läheisesti ja omakohtaisestikin, mutta ei halua antautua sille. Metsä pelottaa ja ahdistaakin. Omaääninen ja rehellinen teksti kulkee vapaasti ja sujuvasti.
 • Bee Masakun, Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi: Vihreetä
  Riemukas ja ujostelematon runo traktorista, koirasta ja ihmisestä metsässä. Runo on kuin laulettavaksi valmis laulun sanoitus. Kirjoittaja osaa revitellä, mutta hallitsee myös runon rytmin.
 • Linda Palo, Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi: Sinä olet minun
  Kaunis ja surumielinen runo onnettomasta rakkaudesta. Metsä toimii hienosti runon metaforana: kivinen polku, humina latvustossa ja pikimusta korpimetsä luovat puhuttelevia mielikuvia surusta, kaipauksesta ja yksinäisyydestä.
 • Joni Palviainen, Tornion yhteislyseon lukio: Luonnosta olemme kaikki tulleet
  Pesunkestävä raikas essee, joka sisältää sekä yleistä pohdintaa että omakohtaista kokemusta. Kirjoittaja tarkkailee maailmaa aktiivisesti ja ottaa kantaa metsänhoitoon, metsästykseen, eränkäyntiin ja luonnon merkitykseen ihmiselle.
 • Senni Vesikallio, Kuhmoisten yhtenäiskoulun lukio: Männyllä on syynsä
  Koskettava kuvaus pienen tytön ja hänen pappansa suhteesta. Teksti on valmis novelli, joka yhdistää hienosti satua ja todellisuutta, se vie retkelle Rölli-peikon metsään, suuren pieneen seikkailuun. Tekstin on kirjallisesti erittäin ansiokas.
Hannes Mäntyranta

Kirjoita kommentti