Koululaiset kisaavat parhaan metsätietäjän tittelistä verkossa – Metsävisan finaalia voi seurata suorana

15.5.2020 / Artikkeli
Metsävisa-studio 2020
Sirpa Kärkkäinen, Martin Antell ja Anne Turunen harjoittelivat Metsävisan ensimmäistä verkkolähetystä Suomen Metsäyhdistyksen toimistolle rakennetussa studiossa.

Koronaviruspandemian vuoksi yläkoululaisten Metsävisa-kilpailun finaali uhkasi peruuntua kokonaan. Voittaja yli 21 000 oppilaan joukosta kuitenkin selviää – tänä vuonna tosin maaston sijasta ruudun äärellä.

”On hienoa huomata, kuinka poikkeusaika on opettanut löytämään nopeasti uusia ratkaisuja ja kuinka avoimesti ne otetaan vastaan”, sanoo yksi järjestäjistä ja juontaja Sirpa Kärkkäinen Suomen Metsäyhdistyksestä.

Loppukilpailuun kutsutut 50 koulunsa parasta Metsävisa-voittajaa ilmoittautuivat kaikki osallistuvansa 20. toukokuuta järjestettävään finaalin. He pääsivät jatkoon helmikuussa järjestetystä koulutason kilpailusta, johon osallistui yli 21 000 kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista ympäri Suomea.

Finalisteista eteläisin on Espoon Kuitinmäen koulusta, pohjoisin Kittilän yläkoulusta.

”Metsävisan WhatsApp-ryhmässä osallistujat ovat verranneet ympäristöjään ja vaihdelleet paljon luontokuvia. Etelässä kukkii jo, mutta pohjoisessa on metri lunta”, Kärkkäinen kertoo.

Ensi vuonna on 40-vuotisjuhlat

Metsävisan finaali on perinteisesti ollut osallistujille kevään kohokohta. Kisa järjestetään tavallisesti metsäpoluilla lähellä Helsinkiä. Kahden päivän tapahtumaan kuuluu vierailuja metsäalan yrityksissä ja esimerkiksi yliopistolla.

”Finalistit osallistuvat tapahtumaan opettajansa kanssa. Koululaiset ovat löytäneet samanhenkisiä kavereita ja opettajille matka on täydennyskoulutusta ja mahdollisuus tavata kollegoita,”, Kärkkäinen sanoo.

Tänä vuonna yhteisöllisyyttä ja elämyksellisyyttä on vähemmän, kun kukin kilpailija vastaa kysymyksiin oman pulpettinsa tai kirjoituspöytänsä ääressä. Kärkkäinen toivookin, että ensi keväänä tapahtuma järjestetään jälleen maastossa.

”Keväällä 2021 Metsävisa viettää 40-vuotisjuhlia. Silloin varmasti on luvassa paljon ohjelmaa.”

Myös HurHur osallistuu

Tämän kevään Metsävisa-yllätys on suositun tubettajan HurHurin osallistuminen kisaan. Hurhur eli oululainen Konsta Saajanto julkaisee tänään yli 245 000 tilaajan YouTube-kanavallaan videon, jossa hän järjesti oman visailun seuraajilleen.

Tubettaja Hurhur
Tubettaja HurHur innostui Metsävisasta niin, että järjesti oman luontoaiheisen tietovisan seuraajilleen.

Hurhur myös jututtaa loppukilpailijoita ensi keskiviikon finaalissa. Kilpailijoita tervehtii myös muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

”Tällä kertaa finaalia pääsevät helposti seuraamaan kaikki. Kilpailijoilla on varmasti kannustajajoukot kouluissa ja kisaan on nyt jokaisella myös epävirallinen mahdollisuus osallistua, kun kysymykset näkyvät suorassa lähetyksessä”, Kärkkäinen sanoo.

Metsävisa ja forest.fi ovat molemmat Suomen Metsäyhdistyksen hankkeita. Metsävisan rahoittavat ja järjestävät Suomen Metsäyhdistys ry, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, Suomen Metsäsäätiö, OP, UPM, Stora Enso, Metsä Group, Metsähallitus, Suomen metsäkeskus, Metsäteollisuus ry, metsänhoitoyhdistykset ja MTK, Metsäkoulutus ry ja maa- ja metsätalousministeriö.


Seuraa tästä Metsävisan finaalia!

Metsävisan verkkosivut

forest.fi 1.6.2016: Metsävisan voitto Halsualle – Kisaan osallistui tänä vuonna 28 000 yläkoululaista

forest.fi 3.2.2016: Miljoonas suomalainen osallistuu Metsävisaan tänään – katso miten Peltsi pärjäsi


Anna Kauppi

Kirjoita kommentti