Kello tikittää – miksi viestintä on tärkeää planeettamme kriisien torjunnassa

metsäviestintä

Planeettamme kohtaamat haasteet ovat valtavat koronapandemiasta biologisen monimuotoisuuden häviämiseen ja ilmastokriisiin. Kello tikittää niiden torjumiseksi.

Viestintä on avainasemassa, jotta muutos saadaan aikaan. Tehokas viestintä on välttämätöntä, mikäli haluamme tavoittaa politiikan päätöksentekijät ja vaikuttaa tehtäviin päätöksiin sekä ihmisten käyttäytymisvalintoihin.

Erityisen tärkeää on viestiä metsien mahdollisuuksista ratkaisujen tuottamisessa. Maailman metsillä on avainrooli planeettamme suojelemisessa. Ne hillitsevät ilmastonmuutosta toimimalla hiilinieluina ja rikastuttavat biologista monimuotoisuutta. Ne tarjoavat ruokaa, toimeentuloa, polttoainetta, suojaa ja puhdasta vettä. Ne ovat tärkeä osa ratkaisuja maailman nykyisiin kriiseihin ja monien YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tätä viestiä ei kuitenkaan aina kuulla tarpeeksi selvästi.

Maailman väestöstä 68 prosenttia ennustetaan asuvan kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä. Ihmisten yhteys metsiin ja luontoon tulee entistä tärkeämmäksi.

Miten sitten voimme saada viestimme kuulluksi?

Ensinnäkin meidän on muodostettava kumppanuuksia ja vahvistettava niiden avulla  johdonmukaista ja ymmärrettävää viestintää metsien roolista muutoksessa kohti kestävää kehitystä. Metsäviestijät ympäri maailmaa voivat ja heidän tulee yhdistää voimansa korostaakseen tärkeitä kysymyksiä, kuten ilmastonmuutosta, metsien suojelua ja kestävää metsänhoitoa. Metsäviestinnän tulee kertoa yhteistä sanomaa vaikuttaakseen päätöksentekijöihin ja suureen yleisöön.

Toiseksi metsäalalla ja sen lähellä työskenteleviä ihmisiä on koulutettava ympäri maailmaa muotoilemaan vahvoja avainviestejä, puhumaan medialle ja käyttämään sosiaalista mediaa tehokkaasti.

Ja kolmanneksi, erityisesti nuoria sukupolvia, maailman metsien tulevia hoitajia, on rohkaistava puhumaan.

Äskettäin Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) ja Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) yhdistivät voimansa IUCN:n maailmankongressissa Marseillessa kouluttamalla 18–25-vuotiaiden nuorten vaikuttajien ryhmää tuleviksi mestareiksi viestimään luonnonsuojelusta ja metsien roolista.

Nuoret valittiin ryhmään kahdestatoista maasta heidän kuvaamiensa 90 sekunnin videoiden perusteella. Videolla he selittävät, miksi he ovat kiinnostuneita luonnosta ja metsistä ja miten he käyttävät uusia taitojaan muutoksen aikaansaamiseksi.

Kolmen päivän bootcamp-leirillä he oppivat kommunikoimaan vakuuttavasti suurista aiheista kuten ilmastonmuutoksesta ja ympäristönsuojelusta, keskittyen erityisesti metsien ja kestävän metsätalouden rooliin elämässämme.

Alueelliset metsäviestintäverkostot kouluttivat heitä luomaan tehokkaita viestejä vaikuttamaan päätöksentekijöihin, suureen yleisöön ja muihin sidosryhmiin.

Tämä nuorten mestarien ryhmä vie uudet taitonsa omiin maihinsa ja alueilleen inspiroiden sekä vahvistaen toimintaa.

Itävallan, Suomen ja Saksan tuella FAO on pyrkinyt edistämään metsäviestintää alueellisten metsäviestintäverkostojen kautta. Näihin kuuluu yli 500 metsäviestijää viidellä mantereella. Verkostojen idea on yksinkertainen: vahvistaa metsäviestintää kannustamalla metsäammattilaisia ympäri maailmaa käyttämään innovatiivisia viestintämenetelmiä, tarjota koulutusta viestintäosaamisen lisäämiseksi ja oppia toisiltaan.

Meidän on käytettävä kaikkia työkalulaatikon työkaluja ratkaistaksemme planeettamme kriisit. Ja ensimmäinen työkalu, johon meidän on tartuttava, on viestintä.

Kirjoituksen on ensimmäisenä julkaissut CIFOR.

Nuoria vaikuttajia koulutti Forest Communicators Network. Kuva: Kai Lintunen

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Yksi kommentti

  • Kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta viestinnän merkityksestä kriisiaikoina. Törmäsin postaukseesi, kun etsin tietoa aiheesta uhanalaisten eläimien selvitys. On uskomatonta, että 68 prosenttia ihmisistä asuu kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä. https://www.faunatica.fi/luontoselvitykset

Kirjoita kommentti