Irtoaako puumuovista mikromuovia luontoon? Asiantuntija vastaa
Mikromuovin irtoaminen on maailmanlaajuinen ympäristöongelma.
Forest.fi:n lukija esitti kysymyksen: Osaako joku kertoa, irtoaako biopohjaisista muoveista samaan tapaan mikromuovia luontoon kuin öljypohjaisista muoveista, vai onko tämä ongelma jo selätetty?
”Lyhyesti sanottuna se riippuu siitä, onko muovi biohajoava vai ei. Jos biomuovi on biohajoava, siitä ei synny nanomuovipartikkeleita”, Aalto-yliopiston professori Monika Österberg sanoo.
Suomessa biohajoavaa muovia käytetään esimerkiksi kauppojen vihreissä juures- ja hedelmäpusseissa, joita voi hyödyntää biojätepusseina.
Markkinoilta löytyy myös esimerkiksi pillejä ja kosmetiikkapurkkeja, jotka ovat biopohjaisia ja biohajoavia. Kertakäyttöpahvikupeille on myös kehitetty biohajoavia muovikalvoja, jotta ne olisivat täysin hajoavia.
Jos biomuovi on biohajoava, siitä ei synny nanomuovipartikkeleita.
Österberg on biotuotekemian professori, FinnCERES-lippulaivahankkeen tieteellinen johtaja ja Metsäbiotalouden tiedepaneelin jäsen. Hän pyrkii tutkimuksellaan edistämään uusiutuvien luonnonmateriaalien käyttöä ja vähentämään öljypohjaisten muovien käyttöä.
Biopohjainen ja biohajoava muovi eri asia
Uuden sukupolven muoveista puhuttaessa kuluttajaa vaanii termiviidakko. Biopohjainen ja biohajoava muovi eivät ole sama asia.
Esimerkiksi suomalainen Woodly valmistaa hiilineutraalia, puupohjaista ja kierrätettävää biopohjaista muovia. Se on kierrätettävää, mutta ei ole biologisesti hajoavaa eikä kompostoituvaa.
Österbergin mukaan biopohjainen mutta ei biohajoava muovi muodostaa samoja nanomuovipartikkeleita kuin synteettisistä lähtöaineista tehty samanlainen polymeeri.
”Ne käyttäytyvät ihan samalla lailla kuin synteettiset samanlaiset polymeerit ja muodostavat mikromuovia. Luonto ei enää erota mistä lähtöaineesta materiaali on valmistettu”, Österberg sanoo.
Kuluttajat kierrättävät puumuovin tavallisesti fossiilisen muovin joukkoon aistinvaraisesti. Materiaalin tunnistaminen on vaikeaa, jos tuotteessa ei ole erityistä mainintaa puupohjaisuudesta.
”Ei niitä ole kehitetty sen takia, että joku viskoo niitä pitkin poikin luontoon. Mutta ympäristön kuormaa ne pienentävät”, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoi Metsien Suomen artikkelissa.