Forbes noteerasi suomalaisten metsäyhtiöiden luonnonhoitotoimet

Metsäteollisuus

Metsä Groupin johtava luontoasiantuntija Timo Lehesvirta (vas.) ja ympäristöpolitiikan tutkija Jere Nieminen luonnonsuojeluyhdistys Villi Vyöhyke ry:stä ennallistavat Kemin uuden biotuotetehtaan ympäristöä luonnolle. Kuva: Metsä Group

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat ymmärtäneet luontokadon riskit liiketoiminnalle, kirjoittaa arvostettu talouslehti Forbes.

Metsäyhtiöt Metsä Group, UPM ja Stora Enso hakevat tasapainoa liiketoiminnan ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtimisen välillä, kirjoittaa kansainvälinen talouslehti Forbes tuoreessa artikkelissaan.

Artikkelissa mainitaan metsäyhtiö UPM:n osallistuvan muun muassa oravan ja valkoselkätikan suojeluun. Lehden mukaan kilpailija Stora Enso keskittyy  jättämään ja luomaan metsiin kuollutta puuta ja kasvattamaan koivua, mikä lisää lehtipuiden osuutta ja sitä myöten luonnon monimuotoisuutta.

Vaikka myös UPM ja Stora Enso suojelevat arvokkaita luontokohteita ja rahoittavat luontohankkeita, suurimman huomion Forbesin artikkelissa saa Metsä Group.

Metsä Group hallinnoi 5,5 miljoonan hehtaarin metsäomaisuutta, ja yksi yhtiön tärkeimmistä tavoitteista on tukea luonnon monimuotoisuutta, lehti kirjoittaa. EU ja sen jäsenmaat ovat sitoutuneet saattamaan biodiversiteetin eli elonkirjon elpymisuralle vuoteen 2030 mennessä.

Yhtiö on käynnistänyt hankkeen, joka keskittyy lajien elinympäristöjen ennallistamiseen teollisuusympäristöissä. Ensimmäinen kohde on Kemin uusi biotuotetehdas, jossa ennallistetaan yhtiön tuella yli 600 hehtaaria.

Ketomaruna Kemin biotuotetehtaalla lisää osaltaan luonnon monimuotoisuutta alueella. Kuva: Metsä Group

Yhtiö pyrkii elvyttämään tehdasalueen ja lähiympäristön ekosysteemiä. Alueelle istutetaan kasveja, jotka houkuttelevat hyönteisiä. Niiden mukana alueelle lentäisivät linnut. Myös meluvalleja kokeillaan. Tuloksia odotetaan saatavan teollisuusympäristössä nopeammin kuin metsäluonnossa.

“Avoimet elinympäristöt ovat paljon nopeampia ennallistaa kuin metsät, joissa tulokset voivat kestää vuosikymmeniä”, ympäristöpolitiikan tutkija Jere Nieminen luonnonsuojeluyhdistys Villi Vyöhyke ry:stä sanoo lehdelle.

Tavoite: ennallistamisesta valtavirtaa

Jos Kemin alueen ennallistaminen onnistuu, malli laajenee Metsä Groupin muille toimipisteille seitsemään maahan.

“Tavoitteemme ja visiomme on, että tästä (ennallistamisesta) tulee valtavirtaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla”, Metsä Groupin johtava luontoasiantuntija Timo Lehesvirta sanoo Forbesille.

Metsien hiilinieluista Metsä Group huolehtii vahvistamalla metsien kasvua oikea-aikaisella taimikonhoidolla, lannoituksella ja metsänhoidon suosituksia noudattamalla.

Kemin biotuotetehdas on pohjoisen pallonpuoliskon tehokkain puuta jalostava laitos. Kyseessä on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi. Kuva: Metsä Group

Forbes toteaa, että Metsäteollisuus on yksi Suomen tärkeistä tukipilareista. Sen osuus Suomen viennistä on noin 18 prosenttia. Yli kolme neljännestä Suomen maapinta-alasta on metsää, joten metsätalouden kestävyys palvelee merkittävin osin Suomen ilmastotavoitteita.

Forbes muistuttaa, että Metsäteollisuus ry julkaisi vuonna 2023 tiekartan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomen metsissä. 

Tiekartassa korostetaan, että suomalainen metsätalous perustuu luontaisiin puulajeihin ja metsälajistoon. Siinä muistutetaan, että metsät sitovat hiiltä ilmakehästä ja tarjoavat suomalaisille paikan virkistyä luonnossa.

Lue lisää: 6 tekoa luonnon hyväksi – näin metsäyhtiöt parantavat metsien monimuotoisuutta

Lue lisää: Lahopuun määrä kaksinkertaistui 25 vuodessa – metsiin jätetään vuosittain yli 20 000 tukkirekallista puuta

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Kirjoita kommentti