Suomalaisyritys keksi metsäpalojen sammutusaineen

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Oululainen sammutusaineisiin ja -järjestelmiin erikoistunut yritys Xpyro on kehittänyt nesteen, joka voi olla maailmanlaajuinen läpimurto metsäpalojen torjuntaan. Lannoitepohjainen neste levitetään maan pintaan auton peräkärryssä olevasta säiliöstä, säiliöautosta tai jopa reppuruiskulla. Nesteellä kasteltu kohta maasta ei syty palamaan.

Aine liukenee veteen. Kuivana aikana sen teho säilyy jopa useita viikkoja, kertoo tuotekehitysjohtaja Kimmo Saari Ylen jutussa.

Vesisateella happamuudeltaan neutraali neste toimii lannoitteena. Xpyro kertoo verkkosivuillaan, että sen palontorjunta-aineet ovat käyttövalmiita, myrkyttömiä ja ympäristöystävällisiä. Aineesta ei jää maastoon luontoa haittaavia aineita.

Torjunta-aineella voi esimerkiksi estää tulen leviämisen ammuntaharjoitusalueelta ruiskuttamalla sitä harjoitusalueen ympärille. Maastopaloissa nesteellä voi tehdä maastoon paloa rajaavan alueen.

Metsähallitus kokeili torjunta-ainetta viime vuonna Suomessa kulotuksen yhteydessä. Tuli meni yli kymmenen neliömetrin kokoisen koealueen mutta koealue itse ei palanut. ”Siinä kohtaa kasvillisuus vain ruskistui”, sanoi Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Rauli Perkiö Ylen jutussa.

Yhtiö on jättänyt torjunta-aineesta kemikaalipatentin viime syksynä. Tuotteen valmistuskustannukset ovat Saaren mukaan korkeat, mutta tavoite on, että tuote saadaan nestesaippuan hintaiseksi.

Kirjoita kommentti