Puuliima tekee puurakentamisesta entistä terveellisempää

Vanerissa on käytetty Aalto-yliopistossa valmistettua ekoliimaa. Kuva: Aalto-yliopisto
Vanerissa on käytetty Aalto-yliopistossa valmistettua ekoliimaa. Kuva: Aalto-yliopisto
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Puurakentamista pidetään terveydelle monin tavoin betonia parempana vaihtoehtona. Puupaneeleissa käytetään kuitenkin vielä usein fossiilisista raaka-aineista tehtyjä liimoja. Ne sisältävät formaldehydiä, joka voi aiheuttaa terveyshaittoja liimojen valmistajille, ja jolle myös rakennuksissa asuvat tai vierailevat ihmiset voivat altistua.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet biopohjaisen liiman, joka on luja, myrkytön ja tulenkestävä. Liiman pääraaka-aine on ligniini eli puun itsensä ainesosa, joka sitoo selluloosan ja hemiselluloosan yhteen ja antaa puulle sen kovan, vahvan rakenteen.

Innovaatio on tutkijoidensa mukaan merkittävä edistysaskel metsä- ja liimateollisuudelle, koska tähänastisten liimojen ligniinipitoisuus on ollut melko matala, noin 20–50 prosenttia. Uudessa Aalto-yliopiston innovaatiossa ligniinipitoisuus on yli 90 prosenttia.

Ligniinin osuus puun painosta on noin neljännes, ja sitä tuotetaan sellu- ja biojalostusteollisuuden sivutuotteena. Sen hyödyntäminen liimoissa ja komposiiteissa ilman formaldehydiä on vaatinut Aalto-yliopiston tiedotteen mukaan paljon energiaa, aikaa ja kemikaaleja nieleviä esikäsittelyjä.

Nyt kehitetty liimanvalmistusprosessi on nopea ja energiatehokas. Siinä voidaan käyttää puhdistettua voimalaitosligniiniä, ja liiman valmistuksen kemiallinen reaktio tapahtuu muutamissa minuuteissa aiemman 3–10 tunnin sijaan. Myöskään raaka-aineen lisälämmitystä ei tarvita, mikä pienentää energiankulutusta. Prosessin sivutuotteena syntyy ainoastaan suolaa ja natriumhydroksidia eli lipeää.

”Puulevyjen liimojen haitat olisi tärkeää ratkaista ja kehittää uudesta innovaatiosta kaupallinen tuote. Näin siirtyminen yhä enemmän puupohjaiseen rakentamiseen olisi mahdollista, koska luja ja lämmönkestävä luonnonmateriaalista valmistettu liima tekee rakentamisesta aidosti ekologista ja turvallista”, sanoo Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Alexander Henn.

Kirjoita kommentti