Metsäteollisuuden sivuvirroista saadaan sienen avulla proteiinia

Sellua. Kuva: Shutterstock
Pekilosientä voi kasvattaa eläinten ja ihmisten proteiininlähteeksi esimerkiksi selluteollisuuden sivuvirroilla. Kuvituskuvassa sellua. Kuva: Shutterstock
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Proteiinin kulutus kasvaa maailmassa jatkuvasti väkiluvun kasvaessa. Lihankulutuksen rinnalla kasviperäisten proteiinien kysyntä on lisääntynyt, mutta sekään ei ole ongelmatonta. Käytetyintä kasvipohjaisen proteiinin lähdettä soijaa tuodaan Eurooppaan esimerkiksi Brasiliasta, jossa sen viljely aiheuttaa muun muassa metsäkatoa. Suurin osa soijasta käyetetään eläinten rehuun.

Suomalainen startup yritys EniferBio on herättänyt henkiin Suomessa metsäteollisuuden jo 1970-luvulla kehittämän menetelmän, jolla voidaan tuottaa erittäin proteiinipitoista jauhetta pekilosienen avulla.

Pekilo elää luonnossa, ja muiden sienien tapaan se kierrättää maaperän ravinteita hajottamalla kasviperäistä ainesta. Kun sieni laitetaan kasvamaan tankkiin ja sille annetaan ravinnoksi metsä- ja ruokateollisuuden sivuvirtoja, se käyttää niitä omaan kasvuunsa. Sen rihmastosta saadaan kuivaamalla proteiinipitoista jauhetta.

”Tällä hetkellä mielenkiintoisimmat korkean proteiinin käytön testitulokset tulevat lohenkasvatuksesta. Lohihan on lihansyöjä ja se vaatii korkean proteiinin ainesosia rehuunsa. Tulokset ovat olleet erinomaisia ja pekilorehu on edistänyt lohen kasvua viljelyolosuhteissa”, EniferBion toimitusjohtaja Simo Ellilä toteaa Audiomedian haastattelussa.

Pekiloproteiini soveltuu myös ihmisten ravintoon. Esimerkiksi Valion kanssa yritys on kierrättänyt menetelmällään ylijäänyttä laktoosia. Ellilän mukaan parhaiten prosessissa toimivat kuitenkin puupohjaiset kuten selluteollisuuden sivujakeet.

Kirjoita kommentti