Koivuvanerinen betonimuotti vähentää rakennusjätettä

Duraform-betonimuottivaneri. Kuva: Metsä Wood
Duraform-betonimuottivaneria voidaan käyttää jopa kaksisataa kertaa. Kuva: Metsä Wood
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Rakentamisen hiilijalanjälkeä voi vähentää materiaalivalinnoilla. Puun käyttöä on lisätty viime vuosina muun muassa kerrostalorakentamisessa. Lisäksi fossiilisia raaka-aineita voidaan korvata rakentamisen eri vaiheissa puupohjaisilla ratkaisuilla.

Metsä Wood on kehittänyt uudenlaisen rakennusteollisuuden betonointilevyn, jossa puulevyn ominaisuuksia on muokattu kestävämmäksi. Levy on koivuvaneria, jonka pintaviilua on käsitelty kulutusta ja kosteutta kestäväksi.

Uudentyyppisellä valmistusmenetelmällä levyn pintaa muokataan komposiitiksi, joka tekee tuotteesta monin kerroin kestävämmän kuin perinteiset betonimuottivanerit ilman, että tuotteessa käytettäisiin kestomuoveja. Ratkaisu lisää levyn käyttöikää ja edistää puun käyttöä betoniteollisuudessa.

Duraform-betonimuottivanerin pinta on perinteisiin ratkaisuihin verrattuna kulutusta ja naarmutusta kestävämpi ja vähemmän halkeiluherkkä. Se kestää hyvin kosteutta eikä turpoa kosteusrasituksessa.

Levyä voidaan käyttää betonivaluissa jopa 200 kertaa. Elinkaarensa lopussa se voidaan turvallisesti polttaa energiaksi tai jopa kompostoida hakkeena.

Kirjoita kommentti