Hiilikuitua puusta

Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Perinteisesti hiilikuidut on valmistettu fossiilisista ja uusiutumattomista raaka-aineista. Aalto-yliopiston tutkimusryhmä on kehittänyt Ioncell-F-teknologian, jota hyödynnetään tekstiilikuitujen, mutta myös puhtaiden hiilikuitujen valmistuksessa puuraaka-aineesta.

Hiilikuitu on kevyttä ja lujaa. Sitä käytetään esimerkiksi urheiluvälineissä, autoissa, purjeveneiden mastoissa, lentokoneissa ja avaruusaluksissa. Se soveltuu myös muovien lujittamiseen.

Hiilikuitujen käytön laajenemista muille aloille on jarruttanut kova hinta. Hiilikuituja on aiemminkin yritetty tehdä puusta, mutta uudella teknologialla tulokset näyttävät paremmilta, edullisemmilta ja ekologisemmilta.

Ioncell-F-menetelmässä biomassa liuotetaan ja puristetaan suuttimien läpi ohuiksi, jatkuviksi kuiduiksi. Sen jälkeen kuidut siirretään uuneihin, joissa ne kuumennetaan hitaasti 1500 asteeseen. Näin jäljelle jää puhdasta hiiltä, joka muodostaa äärimmäisen vahvan kemiallisen rakenteen.

Aalto-yliopiston tutkijatohtori Michael Hummel on saanut European Research Councililta 1,5 miljoonaa euroa hankkeen kehittämiseen.

 

Kirjoita kommentti