Biovaahto korvaa öljypohjaisia pakkausvaahtoja

Biovaahtoa. Kuva: Stora Enso
Biopohjaista vaahtomateriaalia voi käyttää paitsi pakkausten suojaamisessa, myös urheiluvarusteissa, kuljetusten lämpöeristeissä ja mullattoman vesiviljelyn kasvualustoissa. Kuva: Stora Enso
Metsäbiotalouden tulevaisuuskuvasto / Forest Bioeconomy Future Catalogue

Stora Enso on kehittänyt keveän kuitupohjaisen vaahtomateriaalin pakkausten suojaukseen ja pehmustukseen. Cellufoam-materiaali korvaa esimerkiksi perinteisiä öljypohjaisia pakkausvaahtoja, kuten EPE-polyeteenivaahtoa ja EPS-solupolystyreeniä.

Yhtiö rakentaa uutta tuotetta varten pilottitehtaan Ruotsiin Forsin-tehtaalleen, missä valmistetaan kotelokartonkia. Laitoksessa käytetään ruotsalaisesta kuusesta ja männystä valmistettua valkaistua havusellua. Muita sellulaatuja voidaan harkita myöhemmin.

Fossiilisista materiaaleista valmistetuille suojaus- ja pehmustusvaahdoille ei ole paljonkaan biopohjaisia vaihtoehtoja, kertoo Stora Enson viestinnästä Suomessa vastaava Satu Härkönen.

Biovaahtoa voidaan kierrättää nykyisissä paperin ja kartongin keräysjärjestelmissä. ”Koska Cellufoam on kuitupohjainen materiaali, se on myös biohajoava ja kompostoituva”, Härkönen lisää.

Alkuun uutta materiaalia on tarkoitus hyödyntää helposti särkyvien tuotteiden, kuten kuluttajaelektroniikan suojapakkauksissa korvaamaan nykyään laajasti käytössä olevia öljypohjaisia polymeerivaahtoja.

Kestävien pakkausmateriaalien kysyntä on kasvussa eri markkina-alueilla, mutta biovaahtoa voi käyttää muuallakin. Biopohjaiset vaahdot voivat korvata polymeerivaahtoja esimerkiksi urheiluvarusteissa, kuljetusten lämpöeristeissä sekä mullattoman vesiviljelyn kasvualustoissa.

Biomateriaaleilla yritykset voivat lisätä kierrätystä pakkausten laadusta tinkimättä, vähentää muovijätettä ja saavuttaa ympäristötavoitteitaan muutenkin, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Pilottitehtaan arvioidaan valmistuvan vuoden 2021 viimeisen vuosineljänneksen aikana. Kun tehdas on tuotannossa, mahdolliset asiakkaat voivat testata Cellufoamin sopivuutta käyttötarkoituksiinsa ja toisaalta, Strora Enso saa tietoa siitä, miten tuotantoprosessia voi parantaa.

Kaupallistamista koskevat päätökset tehdään pilottihankkeen tulosten arvioinnin jälkeen.

Kirjoita kommentti