Kuinka paljon metsää sinun päivääsi kuuluu?

Retkeily ja monikäyttö

Metsäpolku. Kuva: kuviasuomesta.fi

Niin rasittavia kuin etätyöskentely ja sosiaalisten tilanteiden välttäminen ovatkin, ainakin ne mahdollistavat tavallista väljemmät aikataulut. Metsässä vietetty aika osoittautui – vähän puolivahingossa – palauttavaksi ja vahvistavaksi kokemukseksi.

Olen Helsingin keskustassa. Näen ikkunasta kadun, metsän ja meren. Vaikka olen karanteenissa Lontoon-matkan jälkeen, tein juuri viiden kilometrin pyrähdyksen Töölönlahden ympäri nettiohjatun joogasession päälle.

Asun Washington D.C.:ssä. Tein kesällä kuitenkin saman ratkaisun kuin noin 7 000 muutakin ihmistä eri puolilla maailmaa sen jälkeen, kun koronapandemia sulki toimistojen ovet ja pakotti meidät töihin keittiönpöytiemme ääreen. Suuntasin Suomeen. Samalla tulin suunnanneeksi metsään. Suomihan on koulussa opittujen faktojen mukaan 75-prosenttisesti metsän peitossa.

Meneillään oleva metsäleiri on tuntunut niin upealta, että aloin ihmetellä sitä ääneen. Johtuuko tyytyväisyyden ja ilon lisääntyminen pelkästä rytminmuutoksesta? Vai onko metsällä osuutta asiaan?

Metsällä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä osuutta asiaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan metsä nimittäin ”vaikuttaa edistävästi ja eheyttävästi henkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin ja terveyteen”. Vaikka suomalaiset ovat tienneet tämän aina, on hätkähdyttävää pystyä katsomaan selvitystä, joka pukee toteamuksen mittaustuloksiksi ja tieteelliseksi totuudeksi.

Väitöskirjaansa aiheesta valmisteleva Marja Roslund laatikin pyynnöstä seitsemän kohdan listan, joka sanoittaa, vahvistaa ja avaa metsän todennetut vaikutukset. Listan mukaan metsä:

  1. parantaa immuunipuolustusta.
  2. säätelee kehossamme aineenvaihduntaa, hormonitoimintaa sekä mielialaa suolisto-aivoyhteyden välityksellä ja suojelee taudinaiheuttajilta ja syövältä.
  3. laskee sydämen sykettä, verenpainetta ja stressiä.
  4. edistää oppimista, kun tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky paranevat.
  5. lisää liikkumista, hyvinvointia, motivaatiota ja ympäristötietoisuutta, sekä monipuolistaa luovuutta ja eri aistien käyttöä.
  6. suojelee terveydelle vaarallisilta haitta-aineilta, joita syntyy liikenteessä, kotitalouksien puun pienpoltossa ja teollisuudessa.
  7. torjuu stressitekijöitä kuten liikenteen melua.

Melkoinen lista! Aineisto teki niin vahvan vaikutuksen, että se on sittemmin alkanut näkyä urbaanin toimistotyöntekijän valinnoissa: kiinnitän nykyään huomiota myös siihen, kuinka paljon metsää päivääni kuuluu.

Mene sinäkin metsään. Vedä syvään henkeä. Se tuo rauhaa ja avaa näköaloja. Elämämme on niin raskasta ja vaativaa, että tarvitsemme metsän antimia kipeämmin kuin koskaan ennen.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Jaa:

Yksi kommentti

  • Kiitos tästä artikkelista. Koen asian olevan juuri noin ja että tarvitsemme metsää enemmän kuin koskaan ennen. Tämä tukee rakentamani rauhan tyyssijan markkinointia, Tohmajärvi ja Itärajan Helmi -toiminnoissa. Kiitos!

Kirjoita kommentti