EU-päättäjien Metsäakatemian kävi yli 30 vaikuttajaa – kuvat: tällaista kurssilla oli

26.9.2023 / Artikkeli
Kurssilaiset vierailivat talousmetsän luonnonhoidon kohteella Keski-Suomessa Jyväskylässä.
Kurssilaiset vierailivat talousmetsän luonnonhoidon kohteella Keski-Suomessa Jyväskylässä. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

EU-päättäjien Metsäakatemia toi Suomeen yli 30 eurooppalaista vaikuttajaa tutustumaan metsätalouteen, luonnonhoitoon ja metsäteollisuuteen.

”Tärkein viesti kotiin vietäväksi on, että kaadetusta puusta hyödynnetään kaikki. Raaka-aineita ei jätetä lahoamaan, ellei sitä erikseen haluta”, sanoi Ruotsin maaseutuministeriön johtava asiantuntija Hans Nilsagård illallispuheessaan.

Nilsagård korosti metsänhoidon merkitystä Suomessa ja Ruotsissa. Metsät kuusettuisivat hoitamattomina ennen pitkää ja veisivät tilaa muilta puulajeilta, kuten koivulta ja männyltä.  Kuusettuminen lisää tunnetusti myös hyönteistuhoriskiä.

Ruotsin maaseutuministeriön johtava asiantuntija Hans Nilsagård. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Perjantaina 22. syyskuuta päättyneen monikansallisen kurssin kävi yli 30 osallistujaa. Osallistujia oli EU:n komissiosta, parlamentista, kansallisista ministeriöistä, mediasta, etujärjestöistä ja yliopistoista. Järjestyksessään kolmannen, kolme päivää kestäneen kurssin järjesti Suomen Metsäyhdistys.

Reilu 30 osallistujan ja henkilökunnan ryhmä liikkui linja-autolla. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

”Pohjoismainen metsänosaaminen kiinnostaa Euroopassa. Saimme jälleen Metsäakatemiaan monipuolisen joukon päättäjiä, sanoo Päättäjien Metsäakatemiaa vetävän Suomen Metsäyhdistyksen johtava asiantuntija Eveliina Pokela.

Ohjelmaan sisältyi tietoa sekä metsäalan tutkimuksesta että käytännön toimenpiteistä. Muistiinpanoja tekee komissaari Jutta Urpilaisen kabinetissa työskentelevä Suvi Leinonen. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Ratkaisuja vihreään siirtymään

Kurssilaiset vierailivat talousmetsän luonnonhoidon kohteella Keski-Suomessa Jyväskylässä. He tutustuivat myös Äänekosken biotuotetehtaaseen, jossa syntyy sellua, energiaa, kartonkia ja koivuviilua, puupohjaisia tekstiilikuituja ja 3D-kuitutuotteita.

Äänekosken biotuotetehtaasssa syntyy sellua, energiaa, kartonkia ja koivuviilua, puupohjaisia tekstiilikuituja ja 3D-kuitutuotteita. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Ohjelmaan sisältyi tietoa sekä metsäalan tutkimuksesta että käytännön toimenpiteistä. Metsäakatemian tavoitteena on edistää Euroopan talouden kestävyyttä ja tarjota ratkaisuja vihreään siirtymään.

”Vierailut, fasilitoidut keskustelut ja vuorovaikutus huippuasiantuntijoiden kanssa tarjosivat osallistujille lähes ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua EU:ssa ajankohtaisiin metsäaiheisiin käytännössä”, Pokela sanoo.

Metsäakatemian johtaja Eveliina Pokela (keskellä) keskusteli EU-kabinetissa työskentelevän Katie Powersin kanssa. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Keskustelut käsittelivät metsän ja puun käyttöä ratkaisuna moniin globaaleihin haasteisiin.

Euroopan investointipankin jaostopäällikkö Tanja Tanayama totesi illallispuheessaan, ettei tiennyt metsäsektorista paljoa etukäteen, mutta sanoi saaneensa kurssilla runsaasti tietoa ”sulateltavaksi”.

”On kirkasta, kristallinkirkasta, että metsillä on suuri rooli vihreässä siirtymässä. Haaste tulee siitä, että metsiin kohdistuu paineita monesta, keskenään ristiriitaisesta suunnasta. Miten yllämme parhaaseen mahdolliseen kompromissiin?”, Tanayama sanoi.

Euroopan investointipankin jaostopäällikkö Tanja Tanayama. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Metsäpolitiikka halutaan säilyttää paikallisena

Kurssin avajaisissa kuultiin Suomen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin ja Ruotsin maaseutuministeri Peter Kullgrenin yhteinen videotervehdys, joka nähtiin avaistilaisuudessa Tuusulan vasta avatussa Tuusulan hirsisessä lukio- ja kulttuuritalossa Moniossa. Ministerit korostivat kestävän metsänhoidon merkitystä yhteiskunnalle.

Hyppysissä puusta tehty tekstiilikuitu Uusi Puu -näyttelyssä. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

”Metsäsektori edistää vihreää, fossiilitonta siirtymää ja tuottaa uusia innovaatioita. Se pohjautuu kestävästi tuotettuun biomassaan, joka tarjoaa vaihtoehdon fossiilisille raaka-aineille. Lukuisat innovatiiviset esimerkit ovat peräisin metsästä lähtien puurakentamisesta ja energiantuotannosta akkuihin ja vaatteisiin”, Essayah sanoi.

Maailman suurin hirsirakenteinen lukio ja kulttuurikeskus Monio Tuusulassa. Kuva: Vilma Issakainen / Suomen Metsäyhdistys

Ministerit muistuttivat, että Suomessa on yli 600 000 ja Ruotsissa yli 300 000 yksityismetsänomistajaa. EU:n alueen metsät eroavat merkittävästi toisistaan.

”Tämä haastaa EU:n (metsiä koskevaa) säädöstyötä, joka on lisääntynyt nopeasti. Korostamme sitä perinnettä, osaamista ja tutkimusta, jota metsänomistajille, tutkijoille ja yhtiöille on kertynyt vuosien varrella. Se perustuu paikallisiin olosuhteisiin”, Essayah sanoi.

”Metsäpolitiikan päätöksenteon ja toimeenpanon pitää nyt ja tulevaisuudessa pysyä paikallisella tasolla. Tämä takaa kustannustehokkuuden ja soveltuvuuden paikallisiin olosuhteisiin. Kaikille yhtenäistä lähestymistapaa ei tule harjoittaa”, Kullgren totesi.

 

Tero Karjalainen | English translation: Heli Mäntyranta

2 kommenttia “EU-päättäjien Metsäakatemian kävi yli 30 vaikuttajaa – kuvat: tällaista kurssilla oli”

Erittäin hyvä että EU:n vaikuttajille pyritään antamaan oikeaa kuvaa suomalaisesta yksityismetsätaloudesta.
Tämä on erittäin tarpeellista ja välttämätöntä, koska EU ei voi ymmärtää asioita edes lähtökohtaisestikaan.
Sillä tavanomaiset yksityismetsät ovat EU-maissa vain 2-3 hehtaaria.
Täten kyse on lähinnä ”pihametsistä” ja lähivirkistysalueista vailla sitä taloudellista merkitystä.
Pohjoismaissa ja Itävallassa ja osin Saksassa metsien taloudellinen merkitys on suuri ja paljon enemmän kuin tajutaankaan, sillä metsät ja metsätalous ovat uusiutuvan ja vihreän raaka-aineen
kansantalouden perusta, minkä arvo moninkertaistuu kansantalouden eri elinkeinoissa kiertäessään.
Suomi elää metsästä on perusasia edelleen.
Siksi kaikessa EU-vaikuttamisessa tulee Suomen olla lujasti ja periksi antamatta ”terveesti itsekäs!”

Vastaa

Onnittelut ja vankka kannustus. Teette työtä, mikä on välttämätöntä ja siihen pitäisi satsata lisää panoksia – on fundamentaalinen asia, että monipuolista tietoa tarvitaan lisää kaikilla foorumeilla👍!

Vastaa

Kirjoita kommentti